Mi az a kortárs művészet?

Mi az a kortárs művészet?

Most hogy gyártottam magamnak egy anonim tumbli profilt és tudok puffogni nyugodtan, valamelyik nap kiszúrtam, hogy a magyar tumbász közösség is megtalálta Miriam Elia – We go to the gallery című vicces kis könyvét. 

book_1.jpg

 

Miriammal tavaly nyáron ismerkedtem meg Londonban, Szaszán keresztül, – akit itt méltatott nemrégiben a Kreatív, sajnos jelszavas cikk – és persze azóta is figyelemmel követem a munkásságát. Meghívott a tavalyi 31. születésnapjára is, ahol jól elbeszélgettem az anyukájával, aki javasolta, hogy ne művészkedjek, inkább a Magyarországon termeszthető fekete meggyből kellene jam-et készítenem és eladni az angoloknak, mert az egészséges, és a jövő az egészségről szól. (Amúgy igaza van, hát nem egészségturisztikai rovatom van a travelo.hu-n?)

Miriam amúgy “born and bred in London” – kihalófélben lévő fajta – , elismert komika, a Royal College of Art-ra járt és eléggé széles művészeti palettán mozog, mint például videók, animációk, művészeti showk, rajzok, festmények, BBC-n rádió műsorok ésatöbbi.

1458474_10152011320421265_1760754649_n.jpg

Mielőtt rátérnék a könyvre, 2 személyes kedvencemet szeretném bemutatni tőle. Az egyik az Edward, a hörcsög naplója című könyv, mely egy neurotikus (dohányzó) rágcsálóról szól, és ehhez van egy kis videó.

A másik kedvenc videóm, ahol állapotos nyúlként kritizálja Nagy-Britannia szociális helyzetét és arról mesél, hogy már olyan a helyzet, hogy a Sainsbury-be sem veszik fel!

                      

Visszatérve a könyvre: elég nagy botrány kerekedett ki belőle, mert annak ellenére, hogy vicces és kreatív, Miriam beleszaladt egy szép kis szerzői jogi problémába.

Miriam a brit Ladybird könyvek mintjára készítette el saját verzióját, melyben – ahogy az eredeti verzióban is – Peter és Jane történetét követhetjük figyelemmel, amikor is ellátogatnak egy galériába és édesanyjuk segítségévek próbálják megfejteni, hogy mi az a kortárs művészet. Nézzünk néhány példát erre!

 tumblr_n3437nTGt51shza6ko1_500.jpg

tumblr_n55wq7YSVt1r7yh47o1_500.jpg

tumblr_n2m1dk7vhG1ttws5so5_500.jpg

tumblr_n2m1dk7vhG1ttws5so1_1280.jpg

tumblr_n3eqtt4PWw1rotipro1_1280.jpg

Na most, a nagyhírű Penguin kiadónak ez nem tetszik mivel ő birtokolja a Ladybird kiadási jogokat és felszólította Miriamot, hogy zúzassa be a könyvet vagy beperelik. Amit amúgy magánkiadásban adott ki, ezer darab készült el. A Guardian itt írt részletesen a problémáról. Persze a botránynak is köszönhetően, hamar elkapkodták a könyvet, még aukcióra is ment belőle. 

Aztán ma láttam, hogy nemsokára új kiadásban, és új designnal lesz hamarosan kapható, megrendelni itt lehet! Én már leadtam!

Facebook neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

Follow my blog with Bloglovin

Facebook Comments