Szubjektív ajánló – Magyar Nemzeti Múzeum

Szubjektív ajánló – Magyar Nemzeti Múzeum

Tegnap délután hazafelé sétálva útba esett a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol ezer éve nem voltam, – ez konkrétan 5 évet jelent – gondoltam megnézem, működik-e a travelo.hu-s sajtóigazolványom (külföldön csodálatosan). Működött.

m1.jpg

Ilyen szép képet gyártott a Google+ Auto-Awesome filterével. 

Azért fotójegyet kellett vennem 500 ft-ért, és az ezt reprezentáló matricát magamra kellett volna ragasztanom, ez sajnos nem sikerült, mert mindenhonnan leesett. Nyilvánvalóan az első teremben azonnal rám repült egy őr néni, hogy hol a matrica, elmagyaráztam a szituációt, kicsit sopánkodott, hogy mi lesz, ha sokan lesznek..ettől nem kell félni, gondoltam, hiszen az ott töltött 1 óra alatt összesen 10 emberrel találkoztam. Sajnos.

Aki nem tudná a Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország első országos múzeuma, a magyar múlt tárgyi emlékeinek őrzőhelye. Olvasom a Facebook oldalon.

Az épület csodálatos, gyönyörűen felújítva, klasszicista, Pollack Mihály tervezte, a főlépcsőházat Lotz Károly és Than Mór allegorikus freskói díszítik.

 m6.jpg

 m5.jpg

m7.jpg

Az állandó kiállítások közül, a “Magyarország története az államalapítástól 1990-ig’ címűbe néztem bele, ami azt jelenti, hogy végig rohantam vagy 20 termet és ami felkeltette az érdeklődésemet, azt megnéztem/lefotóztam. Ugyanis rengeteg minden ki van állítva, szerintem túl sok is, így nagyon nehéz befogadni ennyi információt. Másrészről, nincsenek kiemelve az igazán érdekes dolgok, így simán elmentem a kis Mozart gyakorló klavikordja mellett vagy egy olyan török bőrköpeny mellett, ami világviszonylatban is kiemelkedő ritkaságnak számít és összesen 3 van belőle a világon.

A következőkben szubjektív ajánlóm következik, mit érdemes megnézni a Magyar Nemzeti Múzeumban, ha nincs sok időnk vagy inkább az érdekességekre megyünk.

m8.jpg

Ezt a két csontborítású luxus nyerget egyből kiszúrtam, csodás kézimunka, szerintem ma is megállnák a helyüket, pedig a 15. századból származnak. 

“A német feliratos nyergen az udvari szerelem jelenetei között a középkorban kedvelt Arisztotelész és Phyllis történetet is ábrázoltak a szerelem filozófia feletti hatalmának érzékeltetésére.” – ilyen okosságokkal magyarázzák a kiállított tárgyakat.

m9.jpg

m10.jpg

 m11.jpg

m12.jpg

II. Zsigmond Ágost későbbi lengyel király gyermekpáncélja a Jagellók fegyvertárából 1533-ból, nagyon tetszett a páncél mintája és hogy ilyen jó állapotban megmaradt, gondolom a gyerek nem sokat háborúzott.

m18.jpg

 

Egy újabb luxus nyereg, Teleki Mihály kancelláré volt a XVII. században.

SAM_1641.JPG

Bethlen Kata, Apafi Mihályné festett kelengyeládája, 1695-ből. 

m22.jpg

II. Rákóczi Ferenc száműzetésben faragott karosszéke, a széket házi kápolnájában használta. Thaly Kálmán fedezte fel a fejedelem hamvainak haza szállításakor. – Ez a múzeum gyári szövege (a karosszék előtt), na most szerintem ebből nem derül ki, hogy ezt a széket valóban Rákóczi faragta, ugyanis az önként vállalt száműzetésében, Rodostóban kitanulta ki az asztalosmesterséget és fafaragást. Amúgy hársfából van. (Abba meg nem is megyek bele, ki volt Thaly Kálmán. Tudom, egy utca.)

 SAM_1685.JPG

XVIII. századi kávéskészlet, Mária Terézia ajándéka I. Grassalkovich Antalnak. Ez csodálatos.

m27.jpg

Ez egy úgynevezett empire piramiszongora a XIX. századból, melyet egy bizonyos W. Schwab készített Pesten, sajnos semmi háttérinfót nem találtam, pedig ez egy igen izgalmas darab.

m28.jpg

m29.jpg

Ezután már nagyon levegő hiányom volt, ugyanis a különböző szobák, attól függően milyen tárgyakat tárolnak benne, más-más hőmérsékletűek voltak, így csak végig szaladtam az 1900-as éveken. Ez amúgy már érdekesebbnek tűnt, nyilván több megmaradt anyagból tudtak gazdálkodni, volt zene, hang, tablet. 

Összességében nem volt rossz, de valahogy úgy érzem, hogy ezt sokkal jobban is lehetne, lévén, hogy rengeteg érdekes és fontos történelmi tárgy van itt felhalmozva, de ez mégsem jön át. Persze értem, hogy ez egy hagyományos, időrendi kiállítás, de így rettentően unalmas és sok. Érdemesebb lenne a tárgyak köré megtalálni a sztorikat, biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen lenne. Azért a kis Mozart klavikordját még vissza megyek megnézni egyszer.

Amit nem néztem meg, de érdekes lehet: a múzeumban látható a magyar koronázási palást, amelyet Szent István és felesége, Gizella varratott 1031-ben a székesfehérvári bazilika számára miseruhaként. Aztán van olyan lehetőség, hogy a Tanulmányi raktár látogatása, ez a nagyközönség előtt amúgy zárva, szintén izgalmas lehet.

Nyitva tartás: naponta 10-18 óra között, hétfőn szünnap

A honlap csak “szöveges” változatban funkcionál, a Facebook oldalt javasolja megtekinteni a főoldalon, de nem linkelhető, így be kell gépelni, ha akarunk valami infót. Létezik egy Twitter oldala is, bár 1 éve nem frissült. (a Twitter teljesen felesleges Magyarországon) A belépőjegy árakat a szöveges honlapon egy pdf-ben (!) lehet letölteni, innen megtudom, hogy a felnőtt jegy 1.600 Ft. 

SAM_1742.JPG

Elindítottam a Neverordinary Galériát, a poszt képei ITT tekinthetőek megy egyben és persze folyamatosan fog bővülni.

További érdekességek, sztorik, képek a Facebook oldalon!

Facebook Comments