Menő lesz a skót szoknya!

Menő lesz a skót szoknya!

339954.jpg

Amikor a London Fashion Week kapcsán kiküldtem augusztusban a meghívó igényeimet a különböző designereknek, bíztam benne, hogy Samantha McCoach-tól igen választ fogok kapni. 

Februárban nem hívott meg, túljelentkezés volt, ahogy tájékoztattak, a kollekció teljesen egészében a kilt-re épített, vagyis a skót szoknyára. Hagyományos formájában (skót) férfiak viselik ünnepi alkalmakkor, ugye, modernkori változatában pedig nők.

Konkrétan én is hordtam ilyet (még a múlt században), sajnos nem saját volt, mindig kölcsön kellett kérnem a lakótársamtól a kollégiumban, aztán amikor egy albérletbe is költöztünk, gyakorlatilag már sajátomként kezeltem. Imádtam. Aztán szépen elfelejtettem, miután szétváltak útjaink, mármint a szoknyát.

339958.jpg

Aztán rátaláltam a Le Kilt-re 2014-ben. A Le Kilt egyébként egy éjszakai bár volt a nyolcvanas években Londonban, a Soho-ban (Greek Street), a Blitz Kid mozgalom járt ide előszeretettel, az új romantikusok, – pl Boy George, Pete Burns – , extravagáns és feltűnő ruhákban, a hely érdekessége pedig az volt, hogy skót kockás szövettel voltak bevonva bizonyos felületek, mint például a bárpult. A márka innen kapta a nevét.

Samantha McCoach nagymamája amúgy a márka ihletadója, ugyanis 30 évig hagyományos kilt készítő volt Edinburgh-ban, mily szerencse, sok tervező küzd ezzel, hogy találjon magának valami megkülönböztető darabot.  A sztori szerint, a nagymama varrt neki egy mini-kiltet karácsonyra és aztán mindenki kérdezte, hogy honnan van, és hát ilyenkor nyilván kell alapítani azonnal egy divat márkát.

A kollekció a Stupid Girl nevet kapta, a Garbage együttes 1995-ös debütáló albumáról egy szám, a prezentáció alatt pedig az Only Happy When It Rains szólt. Az első alkalommal amikor Londonba utaztam (szintén a múlt században és első alkalommal repültem egyedül), ezt az albumot hallgattam állandóan, szóval érzelmileg teljesen megtalált, amikor beléptem az Oxford Street-en a The 100 klubba, és meghallottam Shirley Mansont, aki erősen befolyással volt mind a kollekcióra, mind a prezentációra.

“When I first arrived in the US to work with Garbage, the music scene was all about grungy girls with aggressive, androgynous looks. I thought I could never be as cool as them, so instead I chose to develop the very things that made me different. I started wearing mini skirts and lots of makeup – my obsession with makeup reaches fetishist proportions! It started when I was a teenager working behind the beauty counter at Selfridges. Makeup is a bit like magic: I particularly love lipstick” idézik Shirley Manson-t a Le Kilt sajtóközleményében.

Én nagyon bírom ezeket az installációkat, egyszerűbb és olcsóbb, mint a bemutató, meg jó közelről lehet nézni. 

lekilt.jpg

20150918_185843-animation.gif

03-l3.jpg

04-l6.jpg

Az aktuális videóm az eseményről.

 

05-l7.jpg

teljes_kepernyo_rogzitese_2015_11_08_222156.jpg

A kollekcióban a LARKE angol szemüveg márkával kooperált a Le Kilt.

07-l10.jpg

20150918_185757-animation.gif

08-l11.jpg

10-l13.jpg

11-l14.jpg

 

01-l1.jpg

02-l2.jpg

A skót szoknya jelenleg proto-trend fázisban van, vagyis előbb-utóbb beüt, amikor már Kim Kardashian is feltűnik benne, akkor biztosak is lehetünk benne. Én mindenesetre elkezdek gyűjteni, például egy ilyen monokróm darabra! (Tudom, lehet máshol olcsóbban, de az nem olyan!)

Korábbi divatos posztok:

Anna Wintour aurájában megfürödni

5 ok, amiért jó a Londoni Divathét

A Bloomsbury lányok – Burberry /London Fashion Week 2014 AW

A Hunter több akar lenni, mint gumicsizma

Szupermarket chic – Anya Hindmarch bemutatta legújabb kollekcióját a London Fashion Week-en

London Fashion Week 2014 női ősz/tél – Első nap

Pringle of Scotland kalandok a London Fashion Week-en meg Tilda Swinton

Kilométeres sorok az esőben: nem leányálom a londoni divathét

London Fashion Week 2013 – első nap avagy 3 szabály kezdőknek

London Fashion Week és ami mögötte van 1. – Hogyan lehet ide bejutni?

A képeket és videókat Samsung Galaxy Note 4-gyel készítettem.

A Facebook Neverordinary oldalán további hírek, képek, sztorik.

 

Facebook Comments