Gucci tornacipő papírból avagy hogy kerül egy magyar művész az olasz divatmárka kampányába?

Gucci tornacipő papírból avagy hogy kerül egy magyar művész az olasz divatmárka kampányába?

 02_shoe_with_hearts.jpg

Amióta Olaszországba költöztem, elkezdtem járatni a Gucci hírlevelét (is), pár hete ott figyeltem fel egy magyar névre, Szabó Juliannáéra. Kicsit nyomoztam, majd írtam neki, és íme a sztori, hogyan is került be Julianna egy Gucci kampányba. És nem modell!

Juliannát a Gucci e-mailben kereste meg, a megújult fehér Ace sneaker (tornacipő) bemutatására keresnek művészeket, hogy készítsenek rövid videókat egy digitális reklámkampányhoz.

“Az első levélben még csak meg akarták tudni, hogy egyáltalán érdekel-e a projekt. Amúgy két korábbi munkám alapján esett rám a választásuk (ez és ez). Én magam nem követem a divatvilágot, ezért nem is volt határozott véleményem a márkáról mielőtt megkerestek. A következő e-mailekben aztán kiderültek a további részletek (határidők, kompenzáció, technikai paraméterek). A videó tartalmát tekintve pedig teljesen szabad kezet kaptam.” – mondja Julianna. 

“Személyesen nem találkoztam senkivel a Gucci-tól, a kommunikáció teljes egészében e-mailben zajlott. Az első pár levélben leírták a projekt részleteit, majd elküldtem nekik az ötleteimet vázlatrajzokkal illusztrálva. A tervek azonnal tetszettek nekik, annyit kértek, hogy az animációból a készítés alatt küldjek mintákat, akár félkészen is, hogy lássák hogy merre halad a projekt.”

juliannaszabo.jpg

Szabó Julianna Dublinban él, 38 éves. Van egy magyar egyetemi diplomája, amelyet a Veszprémi Egyetem informatika szakán szerzett. Az egyetem után, 2006-ban Irországba költözött, pár év munka és angol tanulás után kezdett el tanulni a dublini National College of Art and Design (NCAD) Visual Communication szakán, amit 2 éve fejezett be.

“Kicsit irányt változtattam, de egyáltalán nem bánom! Foglalkozásomat tekintve, azt mondanám, hogy papírművész/díszlettervező/animátor vagyok.“-írta nekem 

“A videó elkészítéséhez meg kellett ismerkednem a Gucci eléggé egyedi stílusával, megkerestem azokat az elemeket amelyek nekem tetszenek, inspirálnak, hiszen a feladatom az volt, hogy a saját stílusomat használva mutassam be az Ace cipőket.”

“A 60 másodperces videó elkészítésének módja a részt vevő művészekre volt bízva, így én a stop-motion animáció mellett döntöttem, amihez papírból készítettem el a 3D elemeket. A stop-motion animáció képkockánként beállított és rögzítési eljárást jelent, amelyet mozgóképpé dolgoztam össze.” 

04_shoe.jpg

“Először elkészítettem egy életnagyságú cipőt fehér papírból, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy az eredeti cipő minden apró részletét megvalósítsam a papírmodellen. Mivel nem állt a tényleges cipő a rendelkezésemre, a Gucci oldalán található fényképekből dolgoztam, szerencsére nagy felbontásban mutatták a cipőket minden oldalról!

Az alapötletet a cipőn található hímzett motívumok adták. Azt akartam megmutatni, hogyan kerülhettek ezek a motívumok a tornacipőre. A megadott kollekcióból kiválasztottam azt a 3 különböző cipőt, amelyek csak a rájuk varrott hímzett motívumokban különböztek: méhecske, ananász, szív.”

01_shoe_with_beehive_1.jpg

03_shoe_with_pineapple.jpg

02_shoe_with_hearts.jpg

“Elhatároztam, hogy a videó elemei kék háttér előtt fognak mozogni, valamint ezek az elemek ugyanabból a kék papírból készülnek majd, mint a háttér, kivéve a cipőt, és a cipőre kerülő motívumot. Ezzel az volt a célom hogy a cipő és a megjelenő motívumok ragadják meg a nézők figyelmet. Ezután elkészítettem az elemeket a 3 jelenethez. Készítettem 200 db hatszög alapú hasábot a méhkashoz, ezeket egyesével mozgattam a fényképezés során.” 

06_beehive.jpg

“Mivel az ananászos jelenetben azt akartam, hogy a gyümölcs megnőjön, el kellett készítenem a növekedés minden fázisát, vagyis összesen 26 különböző méretű ananászt, kékből és aranyból.”

05_growingparts.jpg

aa733242299699_57c7fe7366680.jpg

“Mindez felkerült egy alumínium vázból készült színpadra, hogy a stop-motion animáció készítése során minden elemet 1-2 milliméterrel tudjak mozgatni két fotózás között. A végleges animáció összesen közel 1300 képből állt össze, 2 hét munka után.”

Íme a végeredmény!

 

Gucci — 24HourAce kampány részeként a résztvevő művészek 1-1 órára a Gucci Snapchat csatornáját is birtokba vehették, bemutatva a részleteket.

07_snapchat.tif 

Összesen 19 művész vett részt a reklám kampányban, itt lehet őket megnézegetni.

Julianna magyar cégtől eddig még nem kapott megkeresést, de már készített kiállítás- és fesztivál dekorációt a zánkai szüreti fesztiválra, ide ismerősökön keresztül jutott be.

Dolgozott viszont már a Daniel Wellington óramárkával, a Fossil-lal, a Hendrick’s Gin-nel, csak hogy néhány nevet említsek. 

“Minden kliens egy új kihívást jelent, azt igyekszem megmutatni a munkámon keresztül, hogy a papír milyen sokoldalú, hogy igazából nincs olyan téma, amelyhez ne lehetne felhasználni. Az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbek a kézzel készített elemek a grafikusi munkákban, amin keresztül a készítő kibontakoztathatja egyéniséget, kreativitását. Így a papír használata is népszerű mostanában, köszönhetően a sokszínűségének, és szinte végtelen felhasználási lehetőségeinek. A papír közel áll mindenkihez, hiszen mindenki ír, rajzol rá, ragasztja, használja a hétköznapokban. Számos reklám, film főcím, magazin illusztráció használ papír elemeket a végleges digitális munka alapjául.”

Az tény, hogy egy Gucci kampányban szerepelni nem kis dolog. Még korai megítélni, hogy ez mennyit fog dobni Julianna karrierjén – én drukkolok neki! – amit egyenlőre lát, hogy az új megkereséseknél körülbelül mindig a fél évvel korábbi munkáit hozzák fel példának.

“Arra hogy a Gucci megtalált, felkért, és tetszett nekik a munkám, nagyon büszke vagyok, és rengeteg erőt, lendületet ad ahhoz hogy tovább csináljam amit szeretek.” 

Julianna honlapja ITT.

Korábbi interjúim:

Magyarok Londonban: A fiú, aki néha világgá megy

Luxustáskák zugokkal

Nekem ez London: Nincs olyan, hogy ciki, maximum egyedi!

21 napos európai randi – váltás ruha nélkül

Én még a tapétából is inspirálódom (Buddy Valastro)

Nekem ez London avagy egy magyar cukrászlánytenyeréből eszik Notting Hill és hogyan válnak valóra az álmok

Nekem ez London: Keve Márton, chef

Nekem ez London: Kovács Adél, designer

 

 

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Facebook Comments