Nő fehér ingben

Nő fehér ingben

lician-freud-woman-in-a-white-shirt.jpeg

A Nagy Boglárka sztori kapcsán kicsit nézgelődtem a Sotheby’s honlapján, és milyen jó, hogy ezt tettem, ugyanis rátaláltam a “Treasures from Chatsworth” avagy Kincsek Chatsworth-ből című filmsorozatra. 

Nagy-Britannia egyik leglátogatottabb történelmi helye, népszerű forgatási helyszín a 17. századi, 175 szobás Chatsworth kastély, 1549 óta birtokolja a Cavendish család és ezidő alatt 16 generáció gyarapította a művészeti gyűjteményét. Szóval képzelhetjük, hogy szó szerint micsoda kincseket rejt a kastély! 

Az első rész címe “Nő fehér ingben”, és mivel fehér ing mániás vagyok, a cím egyből felkeltette az érdeklődésemet.

Sztori, ami mögötte van:

Amikor Devonshire 11. hercege 1956-57 körül felkérte Lucian Freud-ot (Sigmund Freud unokája), hogy készítsen portrét feleségéről, a 38 éves Deborah-ról, nos, ez eléggé unortodox húzásnak számított akkor, mivel Freud, mint fiatal művész éppen csak elkezdte építeni karrierjét nyers, realisztikus festészetével, ami még nem számított menőnek. 

Így aztán, amikor a festmény elkészült, a brit felső tízezer felhördült, hogy inkább le kellene takarni, mint mutogatni.

Azóta eltelt jó pár év, és ahogy a kastély jelenlegi lakója és tulajdonosa, Devonshire 12. hercege mondja, talán ez az egyik legszebb darab a kollekcióban.

Deborah Devonshire azaz Debo egyike volt a híres Mitford-nővéreknek, két éve halt meg 94 éves korában.

A sorozat célja, hogy egyrészt bepillantást adjon a Chatsworth gyűjteménybe, magyarul még többen menjenek a kastélyba, másrészt a műgyűjtés folyamatába. 

Szerintem remek kezdeményezés, izgalmas látni, hogy mi is van egy festmény mögött.

Facebook Comments