A szuperöregedés titka

A szuperöregedés titka

Olvasom a Magyar Nemzetben, hogy “a magyar népességben a diplomával rendelkező nők várható élettartama 81,3 év.”, ami azt jelenti, hogy kb. most vagyok életem felénél, ha szerencsés vagyok.

A cikk címe amúgy az ijesztő “Egyre nagyobb veszélyben a nők”, és azt is említi, hogy 2015-ben, 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama, a halálozási többlet elsősorban a nőket érintette, akik ugyan hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, ám mortalitási mutatóik az utóbbi években kedvezőtlenül alakulnak, ami mögött a nemek megváltozott szerepe is állhat.

Ezen kicsit elgondolkoztam, hogy ez akkor azt jelenti, hogy bár egyre több szerepben próbálunk/akarunk helyt állni, és azt jó sokáig fogjuk csinálni, de igazából a végén jól belehalunk, mert túl sokat vállalunk magunkra és mindenhol helyt akarunk állni?

Aztán tegnap olvasom a New York Times-ban, hogy van már olyan kategória, hogy superager vagyis szuperöregedő! 

Miért van az, hogy valaki 60 éves korára teljesen leépül szellemileg, míg másnak 80 évesen is olyan az agya, mint a penge?, teszi fel a kérdést a cikk. És amúgy meg, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy ezt elérjük?

Keményen kell dolgozni valamin. 

Mindegy hogy fizikai vagy szellemi, a lényeg, hogy meg kell erőltetni magunkat, még egy lapáttal rátenni, bármit is csinálunk, – sportolunk, nyelvet tanulunk, hangszeren játszunk – , hogy érezzük a kimerültséget, a fájdalmat, a fáradtságot. Az agy ugyanis szereti ezt. 

Szóval sajnos rossz hír, de a rejtvényfejtés magában nem elég a szuperöregedéshez!

Csináld amíg nem fáj, aztán még egy kicsit. – írja a New York Times.

Az agyat használni kell, különben elveszítjük.

Néhány nő (lentebb), akiknek sikerült a szuperöregedés, 70 körül/felett is aktívak, sokan a második karrierjüket élik. Szoktam azon gondolkozni, hogy mikor jön el az a pillanat az ember életében, hogy mostantól nem akar semmit csinálni, csak úgy lenni, hogy most már megérdemlem vagy mert már annyit dolgoztam. Nálam valószínűleg soha, mivel nem lesz nyugdíjam és a halálomig dolgoznom kell, de ha tehetném sem, akarnám. Mert az lenne az igazi (agy)halál.

maye-musk-photo-13.jpg

Maye Musk – a Tesla-s Elon Musk anyukája -, 69 éves, modell, dietetikus

img_9908.jpg

Jane Fonda, 79 éves, multitalentum

dame_judi_cf043237_812228c.jpg

Judi Dench, angol színésznő, 82 éves

118084-800w1.jpg

Angela Lansbury, színésznő, 91 éves, tavaly a nagyon szuper The Gentlewoman magazin címlapján.

lauren_hutton_bottega_veneta_runway_milan_uaaoyukjcmtl.jpg

Lauren Hutton, 73, modell, itt írtam róla, tavaly a Bottega Venetta divatbemutatón.

Forrás: Magyar Nemzet, The New York Times

Itt is vagyok: Facebook, Instagram 

Facebook Comments