Harminc éve halt meg Andy Warhol

Harminc éve halt meg Andy Warhol

10420287_786171894773008_7477170251324935820_n.jpg

Andy Warhol Pablo Picasso után a világ második legvásároltabb művésze, ennek biztosan nagyon örülne, ha még élne. A pop-art pápája ma 30 éve, hogy meghalt. Csak 59 éves volt.

Néhány érdekesség az életéből!

Magyar gyökerek

Warhol ruszin nemzetiségű szülei, Andrej és Júlia Warchola, a magyarországi (ma Kelet-Szlovákia) Mikóról  – amely akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott -, vándoroltak ki az USA-ba.

40 paróka

Az ugye nem újdonság, hogy a jellegzetes ezüsthaj az paróka volt. Egy new yorki parókakészítő, Paul Bochicchio, Olaszországból importált hajból készítette neki és állítólag több száz darabbal rendelkezett, ebből 40 ki is van állítva a pittsburg-i Andy Warhol múzeumban. 2006-ban pedig 10.800 dollárért vásárolta meg valaki egyik parókáját egy Christie’s aukción.

Nem volt egészséges

Akkor azt írták, hogy egy rutin epehólyag műtét következményeként omlott össze a szervezete, teljesen váratlanul. Viszont ahogy a New York Times is megírta tegnap, Warhol szervezete komolyan le volt robbanva: éveken keresztül amfetamint szedett, aztán miután Valeria Solaris, egy fiatal, radikális feminista – aki Warhol filmjeiben mint statiszta is szerepelt, – közelről rálőtt, soha nem épület fel rendesen. 

Semmit nem dobott ki

13 év alatt 610 doboz “szemetet” gyűjtött össze, ezeket Időkapszuláknak hívta. Újságkivágások, meghívók, rajongói levelek, étteremből lopott hamutartó, karácsonyi csomagolópapír, mosodai cetli, képeslap Mick Jagger-től..és még sorolhatnánk, mindenkinek van ilyen fiókja otthon.

Mezőlaborc

Mikó mellett, a szlovákiai Mezőlaborcon, a pittsburgh-i után a világ második legnagyobb Warhol-gyűjteményét találjuk, 160 alkotással. Warhol bátyjának köszönhetően, 1991-ben nyílt meg itt az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum.

Kép: 2015-ben a London Fashion Week-en, a Designers Showroom-ban készítettem.

Facebook Comments