A hosszú élet titka a nyers tojás és a szingliség

A hosszú élet titka a nyers tojás és a szingliség

Április 15-én meghalt a 117 éves olasz Emma Morano, aki (akkor) a világ legidősebb embere volt. Szerinte a hosszú élet titka a nyers tojás és a szinglilét volt.

morano-slide-7m40-superjumbo-v3.jpg

Emma Morano 102 éves volt, amikor utolsó alkalommal elhagyta kis lakását – lásd a képen -, akkor még nem volt híres, az később jött. 110 évesen lett a világ legöregebb embere, a város nevét, – Verbenia – ahol lakott, megismerték az emberek.

1899. november 29-én született, 8 testvére volt, ő volt a legidősebb, és a családban sokan megérték a 90 évet. 

morano-slide-v230-jumbo.jpg

Nézzük, mit leshetünk el, hogy hosszú életek legyünk!

1. Napi két nyers tojás. Húszéves korában kezdte orvosa javaslatára, amikor az anemiat állapított meg nála. 112 éves koráig főzött is, általában tésztát egy kis nyers marhahússal. Úgy látszik nála működtek a nyers dolgok, nekem ez borzasztóan hangzik mondjuk.

2. Lakjunk tó mellett! Morano egészségügyi okok miatt költözött Verbania-ba tinédzserként, az alpesi tó, a Lago Maggiore mellé, állítólag az enyhe klíma is hozzátett az éveihez.

morano-slide-m69a-jumbo.jpg

3. A nyugalom titka az egyedüllét. Egy szerencsétlen házasság majd 1938-ban válás után, egész életében egyedül élt. Ahogy a pap mondta a temetésén, “Emma nem akarta alárendelni magát egy férfi akaratának.” 

4. Munka és függetlenség. Morano 75 éves koráig dolgozott, és mindig büszke volt arra, hogy amije volt, arra ő teremtette meg a pénzt magának. Élete nagy részében amúgy gyári munkás volt, juta zsákokat készített.

5. Fodrász. Amíg kijárt az otthonából, fodrászhoz mindig elment. Rengeteg segít, ha a fejünk jól néz ki, ezzel egyetértek.

morano-object8-articlelarge.jpg

Emma Morano halálával a jamaicai Violet Brown lett a világ legöregebb embere, szintén 117 éves.

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Facebook Comments