Villáminterjú: 10+1 kérdés Benkó Zsuzsannához

Villáminterjú: 10+1 kérdés Benkó Zsuzsannához

Zsuzsannával még soha nem találkoztam, de mindketten hallottunk már egymásról közös ismerőseink révén, és aztán egy nap jól felhívtam őt és alig tudtuk letenni a telefont, még órákig tudtuk volna folytatni.

Sokban hasonlítunk és mégis teljesen mások vagyunk, ezt éreztem, és ez engem teljesen felvillanyozott. Abban is egyetértünk, hogy nem a foglalkozásunk határoz meg minket, nem a szakmánk vagyunk, és nem vagyunk karrieristák. Ezt már csak leírni is felszabadító!

Egy villáminterjúban megkérdeztem, hogy miért rajong, ki és mi inspirálja, mit jelent számára az elégedettség, és hogy miért tartott 8 évig megérteni a legnagyobb mellényúlását.

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_07_06_144942.jpg

Mivel foglalkozol? 

Egy kis, lifestyle márkákra specializálódott kommunikációs ügynökség, a PS Creative Agency stratégiáért felelős vezetője vagyok, emellett fordítóként dolgozom.


Mi akartál lenni gyerekkorodban?

Boldog.

Mi a személyes ill. business mottód? 

Nincsen mottóm. Szépnek találom a tökéletlenséget, a befejezetlenséget, a hiányosságot és a mulandóságot. Ez a japán eszmény, a wabi-sabi alapvetése, ami a létezés három jellegzetességének buddhista tanításából ered. Számomra ez a koncept az elfogadásról szól, ami fontos vezérfonala mind a magán-, mind a szakmai életemnek.

 

#kusama nails

zsuzsanna (@zsuzsanna) által megosztott bejegyzés,

 

Melyik tulajdonságodra vagy a legbüszkébb?

Az érzékenységemre, a könyörületességemre, és arra, hogy minden helyzetben képes vagyok fejlődni.

Mit jelent számodra a siker?

Elégedettséget, az elégedettség pedig maga a boldogság. A siker lehetővé teszi, hogy választásod legyen abban, amit csinálsz, de a külvilágtól jövő megerősítés lényegtelen, ha nem vagy elégedett.

 image1.PNG

Ki inspirál? 

Sok-sok nagyszerű nő, elsősorban kortárs művészek és aktivisták – többek között Louise Bourgeois, Yayoi Kusama, Rei Kawakubo, Tavi Gevinson és a legjobb barátnőm, Kovács Adél, a NUBU tervezője.

Mi az, ami nem hagy aludni éjszaka?

Stimuláló beszélgetések, ha egyedül vagyok, akkor pedig a könyveim. Hatalmas könyvhalom épül a hálószobámban, sokkal több könyvet veszek, mint amennyit időm van elolvasni. Néha azt gondolom, ijesztő, hogy előbb meg fogok halni, mint hogy elolvastam volna minden fontos könyvet.

Legnagyobb mellényúlásod?

Egyetem után egy multihoz mentem dolgozni. Nyolc évembe telt, mire megértettem: az én világom nagyon távol van attól, amit ott tapasztaltam, és sok-sok alternatívám van. Erre rájönni felszabadító érzés volt, azt hiszem, ezekből az epizódokból tanulod meg, hogyan kell élni.

unnamed_2.jpg

Hogyan telik egy napod?

Korán kelek, szeretem lassan elindítani a napom, jógázom vagy futok, hosszasan készülök fel arra, ami előttem áll. A zuhanytól a reggelin át annak kiválasztásáig, hogy mit fogok aznap felvenni, mindennek jelentősége van, és meghatározzák a napom. Tíztől az ügynökségnél dolgozom, nagyon szeretem a csapatom és az ügyfeleinket, az együttgondolkodás inspirál. A munkám nagyon változatos, nincs két egyforma napunk. Az ügynökség tulajdonosa, Strasser Orsi a PS Magazin alapítója is egyben – büszke vagyok rá, hogy részt vehetek Magyarország egyik kortárs magazinjának a működtetésében. Munka után igyekszem mindig beiktatni egy-egy programot, találkozom a barátaimmal az Aurórában, kortárs művészetet bámulok galériákban, a Ludwigban vagy ha fáradt vagyok, otthon, a Tumblr-emen, elektronikus zenét hallgatok, és utazásokat tervezek. Az utazás az, amit talán a legjobban szeretek, beszippant és feltölt, ha idegenben bolyonghatok. Szeretek egyedül lenni.

Mi kapcsol ki? Miért rajongsz?

Művészet

A kedvenc helyem, ahol mindig ki tudok kapcsolni, Dia:Beacon, ami Beacon-ben, New York államban található. Minden alkalommal, amikor New Yorkban járok, meglátogatom.

shot-2-crop-photo-bill-jacobson-1.jpg
A Dia Art Foundation-nek nem Beacon az egyetlen helyszíne, a New York Earth Room Walter de Maria helyszínspecifikus installációja a Soho-ban, amelyet az alapítvány gondoz. Fantasztikus hely!

dem-new-york-earth-room-1977-photo-john-cliett.jpg
Rajongok Donald Judd munkásságáért; életem egyik meghatározó élménye volt, amikor eljutottam Marfába, Texas államba, ahol élete egy részét töltötte, és a kortárs művészet egyik mekkájává tette.

#throwback to the night of #mysterylights, deep in the heart of Texas #longing #marfa #marfatexas

zsuzsanna (@zsuzsanna) által megosztott bejegyzés,

image2.PNG
webp_net-gifmaker.gif
Képek: Chinati

Agnes Martin az egyik leginspirálóbb nő számomra, és szerencsém volt látni életmű-kiállítását idén télen a Guggenheim-ben. Kedvenc alkotásom tőle az Innocent Love sorozat.

innocent-love_series.jpg
Életem egyik leglenyűgözőbb installációja Yayoi Kusama Narcissus Garden-je, amely Philip Johnson New Canaan-ban, Connecticut államban található üvegházának kertjében, egy tó felszínén lebegő 1300 acélgömbből állt. A gömbök együtt mozogtak a széllel, a víz természetes áramlását követve, egyetlen kinetikus szoborrá összeforrva. Az egyik legszebb dolog volt, amit valaha láttam.
larger_1.jpg
Imádom Berlint, ha választanom kellene, azt  mondanám, Budapest után a legkedvesebb városom. Itt található a számomra egyik legizgalmasabb magángyűjtemény, a Boros Collection, amelynek egy világháborús bunker ad otthont. A kollekció tulajdonosai itt is élnek, a gyűjtemény felett, az emeleten. Bármikor beköltöznék.
boroscoll03_e1_0001.jpg
Zene
Ha már Berlin: kedvenc fesztiválom az Atonal, amely a progresszív elektronikus- és a kísérleti zene kedvelőinek egyik zarándokhelye, már alig várom az ideit.

Könyv

Az egyik legfontosabb könyv az életemben Virginia Woolf A Room of One’s Own (Saját szoba) című műve, sokadjára olvasom újra. Alapmű a nők helyzetéről, lehetőségeiről, arról a (sajnos) még ma is aktuális gondolatról, hogy a nők is érnek ugyanannyit, mint a férfiak.
9788087830338_p0_v1_s260x420.JPG
Budapest és a magyarok
Budapestbe szerelmes vagyok, izgalmas, lüktető, meggyötört város.
Imádom és vérzik érte a szívem. Sok-sok izgalmas programmal, hellyel és kezdeményezéssel nyáron pezseg igazán.
Már említettem, az egyik kedvenc helyem az Auróra, kávézni a feketébe, fröccsözni a Cintányérosba, bulizni a LÄRM-be járok legszívesebben.
Ha művészetre vágyom, a kedvenceim a TOBE gallery, a Telep galéria és a Chimera Project Gallery, illetve a Ludwig kiállításai. A legutóbbi élményem Bolla Szilvia Safe Space című önálló kiállítása volt a TOBE galériában.
19029621_1526780984029852_9074294548050161619_n.jpg
 
Kedvenc magyar kortárs művészem a komputerművészet pionírja, Molnár Vera. Fantasztikus nő, nagyon gazdag életművel, nem is tudnék egy legkedvesebbet választani, mind lenyűgöz.
molnar_lettres_de_ma_mere_4.jpg

Vágyak

Egyik legnagyobb vágyam, hogy eljussak Naoshima szigetére, Japánba, itt található ugyanis a Benesse Art Site, amely egy csodálatos kortárs művészet-birodalom. 
140416164702-naoshima-oval-horizontal-large-gallery.jpg
naoshima-3-1600x686.jpg
Szeretnék még szeptember előtt újra elutazni New Yorkba, ugyanis a Rei Kawakubo/Comme des Garçons:Art of the In-Between kiállítás a MET-ben kihagyhatatlan.
 
rei-march-6-teaser.jpg

Ha valami nem jön össze, hogyan építed újra magad?

Megbocsátok magamnak.

Zsuzsanna Instagramja.

Facebook Comments