Egészen pontosan tavaly télen történt, a hentesnél bámultam magam elé a sorban, amikor megakadt a tekintetem egy szőrős vállon.
Egy kopasz, szakállas, félmeztelen, szőrös vállú pasi nézett rám a tojástartó dobozról.
Milyen vicces! – gondoltam magamban, és persze meg sem fordult a fejemben, hogy az a valaki a képen, valaki. Mármint, hogy köze van a tojáshoz.
6,50 euro, ez volt ráírva, vagyis darabja több, mint 300 forint.
De hát ez Paolo Parisi tojás, mondja a hentes, mintha tudnom kéne, hogy ki az a Paolo Parisi. Alig eszem tojást!
Persze akkor még semmit sem tudtam Paolo Parisi-ről, a híres tojáspápáról (Dining Guide-tól), aki kecsketejet ad a tyúkjainak és ettől annyira jó lesz a tojás, hogy 3 Michelin-csillagos éttermek vásárolnak tőle.
Hogy rövidre fogjam, kiderült, hogy itt lakik tőlünk 20 percnyire.
A tojást persze megvettük, megettük, és megállapítottuk, hogy semmi különbséget nem éreztünk. Többet nem veszünk.
Eltelt fél év, amikor is gyógynövényes mentorom, Lia mondja, teljesen véletlenül, hogy ő nagyon is jól ismeri Paolo-t, és nagyon régóta. És ha akarjuk, akkor bemutat minket neki. Hát, akartuk.
Így aztán egy nyári délelőtt elkocsikáztunk Usigliano -ba, ahol lakik és ahol az állatokat is tenyészti.
Útközben találtam ezt a két csodálatos palazzot, egymással szemben, az egyik totál lepusztult, a másik teljesen felújított kis templommal, amiben laknak is.
Itt pedig már Paolo konyhájában vagyunk, a híres tojásokkal.
Paolo különleges figura, 30 éve él Toszkánában, ebben a kis faluban – neki sincs nagyon szomszédja, mint nekünk – amúgy genovai, nem néz tévét és nem olvas újságot, úgy gondolja, hogy a túl sok információ nem tesz jót az embernek. Ellenben szenvedélyes filmrajongó, mint később kiderül.
Paolo olajat melegít, közben mondja, hogy az olaj amúgy Oliviero Toscani barátjától van – a hírhedt-híres Benetton fotósról van szó, pont írtam pár napja, hogy éppen megy vissza dolgozni a Benetton-nak, mert a csőd szélére kerül, na meg itt mindenkinek van olaja, ugye – majd a tojásfehérjéket beleteszi a serpenyőbe, a sárgáját félrerakja. És az is kiderült, hogy Toscani készítette a szőrös vállú képeket róla a tojástartóra. Lassan minden összeáll.
Aztán amikor a fehérje színt változtatott, Paolo ráreszelt jó sok parmezán sajtot.
Ezután előkerülnek a sárgáják is, amelyeket gondosan elhelyezett a műalkotás tetején
Közben Paolo borát kortyolgattuk, amely egyébként nem olasz, hanem francia és stílszerűen Aranytojás névre hallgat.
Közben kenyeret pirítunk, amelyeket aztán szépen körben belehelyez a serpenyőbe és tányér meg evőeszköz nélkül kézzel kitunkoljuk a tojást.
Semmi kétség, a legfinomabb tojás volt, amit valaha ettem.
És hogy mitől is jó ez a tojás? Meg miért drága?
Úgy kezdődött, hogy az agriturismo-jában elkezdett liba szalámit készíteni, aztán a toszkán Cinta Senese sertésekből szalámit. “Volt egy pont, amikor mi voltunk ebben a legjobbak. Akkor elgondolkoztam ezen, mert ha a csúcson vagy, onnan már csak lefelé van.”
Ezért új kihívást keresett: létrehozni a legjobb tojást.
A farmer, a juhász, a gourmet és a feltaláló – ahogy ő nevezi magát – türelemmel, elszántsággal és szeretettel (!) létrehozta a világ legjobb tojását.
Mégpedig úgy, hogy mivel voltak Leghorn (livornoi) tyúkjai és kecskéi is, azt találta ki, hogy kecsketejet fog adni a tyúkoknak. Állítólag a kecsketejtől intenzívebb ízű, sárgább a tojás. Én persze szkeptikus vagyok, hogy csak az egyik dolog, mert biztosan van más is.
Mi a livornoi piacon szoktunk tojást venni, a sima fehéret, közvetlenül a termelő, mi azzal tökéletesen elégedettek vagyunk.
Az ember, aki követi a természetet, ahelyett, hogy kihasználná.- mondja magáról Paolo.
Ez itt a második felvonás, éppen becsatlakozott valaki, neki is gyorsan csinált egy serpenyőt.
“Én egy kreatív ember vagyok, talán nem a szó hagyományos értelmében, mert nem rajzolok, nem írok regényt vagy zenét. Viszont jó dolgokat hozok létre. Kulináris örömeket, hogy játszunk a konyhában.”
Tudom, hogy a tojás ára abszurd, mondja, de tudod, mit? Egy kiló rágó, ha kilóban vennéd, 85 euro körül van, drágább mint a prosciutto. Nálam 6 tojás ára felmehet 9 euroig is, viszont számtalan módon tudod felhasználni őket.
Paolo 2000 tyúkot tart a birtokán, ezek napi 1000 tojást produkálnak.
Ha szeretnél találkozni Paolo-val, és enni az általa főzött tojásból, írj az [email protected], és megírom a részleteket.
Amúgy Paolo-nak van egy kis tengerparti étterme is San Vincenzo-ban, ahova ellátogattunk vele pár nappal később, kellemes hely, az a neve, hogy Pesce piccolo azaz Kis Halak és a felesége, Manuela viszi. Természetesen itt is lehet Parisi-féle tojást enni.
a_világ_legdrágább_tojása Paolo_Parisi tojás Toszkána