Salinger egykori barátnője 64 évesen visszamegy a Yale-re tanulni

Salinger egykori barátnője 64 évesen visszamegy a Yale-re tanulni

ng_joycemaynard1.jpg

Joyce Maynardról nem tudtam sokat, amikor kezembe akadt Baby Love című könyve a családi könyvespolcon tinédzserkoromban. Mindenesetre rettentően tetszett, sokszor elolvastam.

A nálam tájékozottabbak persze tudják, hogy Joyce Maynard arról is híres, hogy 18 éves korában összeköltözött a kultuszkönyv Zabhegyező írójával, az akkor 53 éves J.D. Salingerrel.

Maynard korán elkezdett írni, kamaszkorában a Seventeen magazinnak, majd amikor felvették a Yale-re, a New York Timesnak küldte el írásait, ők pedig kértek tőle egy cikket, mely azzal a címmel jelent meg végül, hogy “Egy 18 éves visszatekint az életére”. Címlapon. Ne felejtsük el, hogy 1972- őt írunk.

xd02cygqcfhc66f8t7rpgnjr72g.png

Három vászontáskányi levelet kapott a cikkre, benne egy igen érdekessel is, ugyanis a cikket J.D. Salinger is elolvasta. 

Elkezdtek levelezni, Maynard szerelembe esett, felmondta az ösztöndíját a Yale-en és Salingerhez költözött. Megszakította mindenkivel a kapcsolatait, Salinger elszigeteltségben élt, tőle is ezt várta el.

fbac86acb4ab7c6cd2525eb3e8e2a1fb_1.jpg

A híresen írónak nem volt nehéz befolyásolni a fiatalt lányt, akit aztán szó szerint kitett 8 hónap múlva. Maynard csak később tudta meg, hogy Salinger rajta kívül rengeteg más fiatal lánnyal is levelezett. Maynard elismett író lett, számos könyvet írt, a To Die For című regényét meg is filmesítették Nicole Kidman főszereplésével.

Pár napja a most 64 éves Maynard úgy döntött, hogy visszamegy a Yale-re és befejezi az egyetemet. Kiadta a házát Kaliforniában, kivett egy lakást a campus mellett, idén ősszel másodéves lesz.

“A tandíjamat ezúttal a nyugdíj megtakarításomból fizetem, a csoporttársaim pedig fiatalabbak, mint a gyerekeim, de barátsággal fogadtak és kíváncsiak rám. Vettem egy használt biciklit, azzal járok az egyetemre, és az ebédlőben étkezem. Küzdök a modern technológiával, ami az egyetemei élet minden aspektusát behálózza, de nem hagyom hogy legyőzzön. Meg fogom oldani. Nehezebb kihívásokkal is néztem már szembe…Annyi mindent akartam itt tanulni, irodalmat, történelmet, politikai tudományt, zenét! A művészet lesz megint az első, ahogy 47 évvel ezelőtt, vettem egy csomó ceruzát meg papírt, rengeteg üres lapot kell megtöltenem.” – írta tegnap a Vogue oldalán.

Facebook Comments