Új megítélést a menopauzának! Gwyneth Paltrow klimax aktivista lett

Új megítélést a menopauzának! Gwyneth Paltrow klimax aktivista lett

gwyneth-paltrow-today-180725-tease-02_24d6a7cacf4ad0aa56a52626bc68b5e4.jpg

A színésznőből lett vállalkozó múlt héten arról beszélt, hogy 46 évesen a menopauza korai szakaszába lépett. Nem számoltam meg, de minimum 30 újság címében láttam GP nevét és a menopauza szót. Gondoltam, hogy milyen jó ez, végre nyíltan beszélünk erről a tabu témáról!

Gwyneth Paltrow ugyanis azt szeretné, hogy a nők másképp gondolkozzanak és beszéljenek a menopauzáról, mint eddig, ami abszolút üdvözlendő és aktuális lenne. A nők többsége ugyanis még mindig inkább csendben szenved otthon vagy inkább nem is beszél róla, úgy tesz, mintha nem is létezne. Pedig fel lehet rá készülni és kell is, mert ezt túl kell élni, és közben a saját javunkra fordítani a megélt élményeket és egy jobb, teljesebb énnel kijönni belőle. És ezt nem kell egyedül.

Na de, teszi ezt azzal a szándékkal, hogy a GOOP nevű wellness oldalán reklámozott legújabb saját fejlesztésű vitamin- és táplálékkiegészítő terméket, mely Madame Ovary névre hallgat, minél többen vegyék. Egyfajta szójáték, utalva Madame Bovary (azaz magyarul Bovaryné) könyv címére, ahol ha elhagyjuk a b betűt megkapjuk a petefészek szót. Madame Ovary-val ugyanis állítólag könnyebben lehet átvészelni a menopauzát. 

Paltrow videóban fejti ki, hogy a menopauzának rossz a reputációja és ideje lenne re-brandingelni, azaz újramárkázni, új arculatot adni neki. És ez tényleg így van.

Esetleg egy vállalkozó kedvű ügynökség hátha olvassa ezt? Én nagyon benne lennék és szerintem az a rengeteg szuper 40 feletti nő is, aki itt van nálam vagy a Neverordinary+ csoportban vagy a blogon vagy az oldalon. 

Gwyneth megosztja velünk azt is, hogy a perimenopauza szakaszába lépett (ez az az életszakasz, amely a menstruáció végleges elmaradása előtti, és az azt követő néhány, nagyjából 4-8 évet öleli fel) és hogy érzi magán a hormonális változás okozta tüneteket, az izzadást, a hangulatváltozásokat, például amikor minden ok nélkül dühös lesz. 

Azt is mondja, hogy jó lenne, ha lennének körülöttünk példaértékű menopauzális nők


Amúgy meg vannak. Például Cameron Diaz, az egyik legjobb barátnője, – a pletykák szerint a visszavonult színésznő inkább a háziasszonykodásban leli mostanában örömét – , aki könyvet is kiadott az öregedésről, érintve a menopauzát.  Nekem is megvan, hasznos könyv, főleg tudományos alapokon.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Here’s to rebranding life after 40. Link in bio for our newest #goopwellness addition.

goop (@goop) által megosztott bejegyzés,

Paltrow nem hiába üzletasszony, okosan meglátta a piaci rést mind az elhanyagolt 40 feletti nők megcélzásában, mind a menopauza témát felkarolva. 

A legtöbb nő nem beszél róla, egymással sem, titkolják, mintha valami szégyenteljes betegség lenne, amiről hallgatni kell. Stigma. 

Erre jön Gwyneth és arcunkba nyomja jó hangosan a videóban, hogy MENOPAUZA, mosolygósan, nevetgélve, tökéletes sminkkel, visszafogott, ámde rendkívül stílusos ruhában. A videót megnézve úgy éreztem, hogy ez a menopauza csakis jó dolog lehet, ha ilyen jól néz ki tőle az ember és azonnal szeretnék venni egy csomaggal Madame Ovaryból. Amúgy úgy kell elképzelni, hogy minden napra ki vannak adagolva a tabletták egy kis zacskóban.

Természetesen az már más kérdés, hogy mennyire higgyük el azt, hogy a Madame Ovaryban található vitaminok és táplálékkiegészítők valóban hatékonyak-e, állítólag úgy tervezték, hogy a hormonháztartást egyensúlyban tartsa.

Gwyneth Paltrow oldala ugyanis enyhén szólva is ellentmondásos. Számos esetben kiderült, hogy olyan tanácsokkal jött elő, amelyek nem hogy hasznosak, de inkább károsak az egészségre. Az egyik ilyen ajánlása a nagy port kavart hüvelygőzölés volt, ő ugyanis rendszeresen jár gőzöltetni egy los angeles-i szalonba, ahol egy kis trónra kell ülnie, majd többféle gőzt engednek a vaginájába, amelyek állítólag kitisztítják a méhét, meg egyensúlyba hozzák a hormonjait. A hír hallatán jó pár nőgyógyász nyilatkozott, miszerint a női nemi hormonokat a petefészek termeli, nem pedig a hüvely, így biztosan nem fogja helyrerakni a gőzölés a hormonokat. A gőz pedig nem is tud eljutni a méhig. Ha pedig igen, az nem jó, mivel a meleg a gombák, baktériumok megtelepedését okozhatja egy olyan helyen, ahol amúgy semmi szükség tisztogatásra, sőt pontosan azokat a baktériumokat pusztíthatjuk el, amelyek természetes módon megtalálhatóak a hüvelyben. Tulajdonképpen ez egy megalapozatlan, be nem bizonyított kezelés.

És bár Paltrow oldala jelenleg is kivizsgálás alatt van hamis marketing miatt, azt nem lehet elvitatni tőle, hogy igenis hasznos, hogy ilyen nyíltan beszél a menopauzáról, arra ösztönözve a nőket, hogy ők is beszéljenek róla, figyeljék magukat, keressenek megoldást a tünetekre. 

És semmi rossz nincs abban, ha társaságban is hangosan is kimondjuk néha, hogy igen, engem is megcsapott már a menopauza szele.

Zárt csoport 40 feletti nőknek: Neverordinary+

Itt is vagyok: Instagram

Ha kommentelni szeretnél, a Neverordinary Facebook oldalán (arccal) megteheted

Facebook Comments