7 dolog, amit minden férfinek tudnia kellene a menopauzáról

7 dolog, amit minden férfinek tudnia kellene a menopauzáról

20181208_112347.jpg

A menopauzában élő nőt úgy kell elképzelni, mint aki szellemvasúton ül. Néha évekig.

Sosem tudja, mi jön a következő pillanatban, sírni vagy nevetni fog-e, jó lesz-e neki vagy rossz. 
Tudja, hogy rendesen kell fogódzkodni, kapaszkodik a mellette ülőbe is, ő maga sem tudja, mi is történik vele pontosan, csak abban bízik, hogy egyszer majd vége lesz.

A nők nem szívesen beszélnek róla, talán azért is, mert általánosságban nem illik beszélni róla, mintha valami stigma lenne.

Pedig nem az, és mivel minden nő keresztül megy rajta, szükséges lenne a férfiaknak is tisztában lenni azzal, hogy mit érez ilyenkor a nő és hogyan tudná elviselhetőbbé tenni a folyamatot. Mert segítség az kell, de kimondani ezt is nehéz. Sok nő inkább  csendben szenved, túlél, de nem beszél róla a párjával/férjével. 

Üdvözlendő, hogy Gwyneth Paltrow is hallatja a hangját, ugyanis (ő is) azt szeretné, hogy a nők másképp gondolkozzanak és beszéljenek a menopauzáról, mint eddig.

Bízom benne, hogy ez a bejegyzés sok férfi postaládájában fog landolni, és ahol még nem történt meg, ennek hatására elkezdődik egy párbeszéd a menopauzáról.

Nézzük az alapokat!

1. A menopauza nem betegség, hanem egy hormonok által vezérelt, testi – lelki változásokkal járó természetes folyamat, amelyen minden nő keresztülmegy.

2. A menopauza alapvetően az utolsó menstruációs vérzést jelenti, de szokták a klimaxot, vagyis változókort is így nevezni. Egyszerűen fogalmazva, a legutolsó menstruációs vérzést jelenti, melyet már egy éven keresztül további vérzés nem követ. Az ezt megelőző években, a petefészkekben a női nemi hormonok termelése egyre csökken, majd teljesen megszűnik.

3. Ez a folyamat többnyire a nők negyvenes éveiben kezdődik el, bár sokáig nincsenek észrevehető tünetei, azonban már a menopauzát megelőző néhány évben, az úgynevezett premenopauzában is előfordulhatnak a jellegzetes klimaxos tünetek. Lásd lejjebb.

4. A magyar nőknél 50-52 éves körül következik be a menopauza.

5. A hormonváltozás minden nőnél másképpen zajlik le, van, akinél semmilyen tünet nem jelentkezik, van, akinél mérsékelt tünetekkel jár, és van, aki durván megszenvedi az egészet.

6. A legjellemzőbb visszajelzés a nőktől (a zárt FB csoportomban), hogy miért nem készítette fel őket senki arra, hogy mi fog történni velük, és itt visszatérek a fenti megállapításomra, hogy azok a nők sem beszélnek róla szívesen, akik már túl vannak rajta, pedig sokat segítenének vele fiatalabb nőtársaikon.

7. A tünetek rendkívül színesek, hogy ne unatkozzunk! Minden nőnél más és más lehet, nézzünk néhányat.

Hőhullám.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy ilyenkor meztelenül szeretnénk futni a hóban. 
Ez az egyik legjellemzőbb tünet, a nők 70%-a átéli. A hormonális változások következtében a bőr hajszálerei időről időre hirtelen kitágulhatnak, a fokozott véráramlás pedig hőmérséklet-emelkedést és kipirulást okoz. A pirosság előfordulhat arcon, nyakon, mellkason, felkaron. Magasabb lesz ilyenkor a testhőmérséklet is, nő a pulzus és a vérnyomás. És ha ez nem lenne elég, a hőhullám után jöhet az izzadás. Kiszámíthatatlan mikor jön, tarthat pár percig vagy csak pár másodpercig, és néha 24 órán belül 30-szor is megismétlődhet.

Alvászavar.
A hormonok ide is berondítanak, az éjszakai hőhullámok akadályozhatják a nyugodt alvást, aztán pedig nappal nem tudunk koncentrálni és kimerültek vagyunk, így 9 lesz az új éjfél, örülünk, ha nem kell sehova sem menni, főleg a zenés-táncos helyekre, amiket amúgy régen imádtunk.

Hangulatváltozások.
A hormonok változása hatással lehet a lelki életre is, nálam például durva dührohamokat vált ki néha, de okozhat nyugtalanságot, idegességet, ingerlékenységet, általános elégedetlenséget, szomorúságot vagy akár depressziót is. Szerencsés esetben megérti a férfi, hogy ez nem ellene irányul, de egyszerűen kontrollálhatatlan. ” Időnként olyan feszültség támad bennem, hogy a szemfogammal tudnám cincálni a nyaki ütőerét bárkinek.” – írta valaki a csoportban.

Hízás.
Nincs mese, sajnos a kor előrehaladtával egyre lassúbb az anyagcsere és egyre inkább küzdünk a pluszkilók lerakódása ellen. Segít az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás.

Csökkenő szexuális vágy.
A hízás után az egyik legnehezebb tünet, amivel meg kell birkózni. A libidó csökkenése a tesztoszteronszint csökkenésével magyarázható, de ez nem törvényszerű. Sok nőnek a test átalakulása miatti önértékelési zavarok csökkenhetik a nemi vágyát. Ennek kibeszélése igen fontos, hiszen ez sem marad örökre így, és léteznek erre különböző gyógyszerek, a hormonok mellett természetes eredetű, növényi gyógyszerek is, melyek segítenek az átmeneten. És azt is szögezzük le, hogy a nő nem attól nő, hogy menstruál-e vagy tud-e még gyereket szülni.

 

A változókór nemcsak a nőnek, hanem a férfinak is próbatétel, hiszen a tünetek rányomhatják bélyegüket a párkapcsolatra. Talán nem is tudják, hogy nyitottsággal, türelemmel és megértéssel meg tudják könnyíteni ezt az időszakot a nő számára. Minél több támogatást kapnak a nők, annál könnyebben vészelik át a klimax megpróbáltatásait. De ehhez a férfiaknak tudniuk kell, hogy mivel is állnak szemben. Egy jó párkapcsolat pedig aranyat ér a menopauza kihívásai közepette.

Zárt csoport 40 feletti nőknek: Neverordinary+

Itt is vagyok: Instagram

Ha kommentelni szeretnél, a Neverordinary Facebook oldalán (arccal) megteheted.

Facebook Comments