Hogyan éljünk jobban?

Hogyan éljünk jobban?

20190312_101605_1.jpg

Tudom, a kérdés banálisnak tűnhet.

Amióta elmúltam 40, azt hiszem, ez a téma foglalkoztat a legjobban. Hogyan lehet kihozni úgy a legtöbbet az életből, hogy közben jól érezzük magunkat. 

Talán nem vesszük észre, mert nem is akarjuk észrevenni, miközben megy a mindennapi túlélés, hogy mennyi minden befolyásolja életminőségünket, és ha kicsit jobban odafigyelünk magunkra, és bevezetünk néhány új szokást, akkor tényleg minőségi változásokat érhetünk el életünkben. 

Íme, 10 tipp, nekem ezek váltak be! 

Lefekvés előtt kiengedés

Egyik este feküdtem az ágyban és valamin megint stresszeltem magam, úgy éreztem, hogy tele vagyok megválaszolatlan levelekkel, el nem végzett munkákkal, ki nem mondott válaszokkal. Az egyik megoldás az lett volna, hogy felkelek és kinyitom a laptopot, de ehhez semmi kedvem nem volt, vagy megpróbálok elaludni. Nem tudom honnan jött az ötlet, de egyszer csak elkezdtem mély ki- és belégzéseket csinálni, közben pedig azt mondogattam magamnak, hogy amikor kilélegzem, akkor minden stresszelő gondolattól is megszabadulok egyben. Pár percen belül elaludtam. Azóta minden nap csinálom, ha nem merülök álomba már azelőtt, hogy elkezdenék stresszelni. 
screenshot_20190312-094945_instagram.jpg
Szülinap
A Facebook amúgy is jelzi, így minden nap írok szülinapi köszöntőt az aktuális ismerősnek, kicsi dolog, de tudom, hogy jól esik. Ezenfelül, ha például feljön a feed-ben egy olyan ismerősöm, akivel régen beszéltem és még érdekel, írok neki csak úgy, megkérdezem mi van vele, és néha igazán jó dolgok sülnek ki belőle. ( A férjem szerint ezt amúgy is érdemes gyakorolni, mert szívességet nem lehet kérni abban az esetben, ha az illető felé sem néztél évekig..)
screenshot_20190312-091939_instagram.jpg
Napsütés
Amikor csak tehetem és van Nap, ugye, 5 percig süttetem az arcomat a napfényben. Ezt lehet padon ülve, vagy séta közben is, a lényeg, hogy a friss levegő és a nap jó hatással van ránk, nálam nyugtató hatással is párosul, ilyenkor valamiért az agyam azt közvetíti, hogy minden oké, és minden rendben lesz.
screenshot_20190312-083705_instagram.jpg
Elengedés
Amikor kitettem magam az Internetre, fel kellett készülnöm arra, hogy biztosan kapok hideget és meleget. Szerencsére nem sokszor szólnak be, de meg kellett tanulni, hogy mire érdemes és mire nem érdemes válaszolni. A legalapp taktika, hogy várunk pár órát, aztán döntjük el, hogy lesz-e válasz sem. Én általában már nem válaszolok, mert akkor meg elindul egy párbeszéd, és ahhoz semmi kedvem. És általában az jobban idegesíti a beszólókat, ha nem kapnak választ. 
screenshot_20190312-084902_instagram.jpg
Szünet
Bár már nem dolgozom irodában, de amikor dolgoztam, ahol tehetettem, többször tartottam szünetet napközben. Például amikor Londonban dolgoztam, az iroda Knightsbridge-ben volt a Harrods-zal szemben, így mindig kimentem naponta párszor szellőzni, a napi luxus volt, ha ott vettem meg ebédre a levesemet, kirakatot nézni, és utána sokkal hatékonyabban tudtam dolgozni, arról nem beszélve, hogy mindig ért valami impulzus, ami kicsit kiszakított a munkából. 
Persze vicces, de erre most is emlékeztetnem kell magamat, hajlamos vagyok egész nap a gép előtt ülni köntösben, amikor körülöttem ott a természet az ajtóban.
screenshot_20190312-083925_instagram.jpg
Pozitivitás
Nem vagyok hajlandó lehangoló híreket nézegetni/hallgatni, ezért a pozitiv, inspiráló történeteket mániákus gyűjtöm. Főleg a 40 feletti npi sztorik érdekelnek, a sosemkéső és semmihezsemvagyöreg témában. Szerencsére, egyre több ilyen sztorival találkozhatunk, és egyre több nő mutatja meg magát, akikről példát vehetünk.
screenshot_20190312-091711_instagram.jpg
100%
Maximalista lévén, állandóan nyomasztottam magam azzal, hogy semmi sem tökéletes, amit csinálok. Biztosan lehet még jobban, mondtam magamnak számtalanszor. Aztán egyszer csak azt a kérdést tettem fel magamnak: Ez a legjobb, amit ki tudsz hozni magadból ezzel kapcsolatban? Azóta sokkal egyszerűbb befejeznem a dolgaimat.
screenshot_20190312-084003_instagram.jpg
Kibeszélni
Szerencsés vagyok, mert olyan férjem van, akivel mindent meg tudok beszélni, tényleg mindent. Így sosem rágódom egymagam valamin, bár van benne tapasztalatom rendesen, felnőtt életem nagy részében egyedül éltem (a férjem az első férfi, akivel összeköltöztem), és sokszor emésztettem magam egyedül. Ha te is így vagy ezzel, gyere a zárt csoportba! (Lehet anonímként is kérdezni!)
screenshot_20190312-091636_instagram.jpg
Türelem
Amióta peri-menopauzában vagyok, és ezt tudom is, azóta sokkal türelmesebb vagyok magammal. El kellett fogadnom, hogy vannak dolgok, amiket nem tudok kontrollálni, például a hormonváltozás okozta dührohamaimat (szegény férjem!), de ha érzem, hogy jön, akkor előtte már gyorsan elnézést kérek. Mostanában főleg földhöz vágok dolgokat, miközben üvöltözöm, bár szerencsére már csak havonta 1-2 alkalommal kell az .
screenshot_20190312-084023_instagram.jpg
Legyél kedves
Ezt pár éve kezdtem el gyakorolni, nem kell nagy dolgokra gondolni. Például megdicsérem nőtársaim ruháit/haját, néha még ismeretlenül is. Előre engedek, kinyitok, felállok, mosolygok. Néha magam is meglepődöm, hogy milyen pozitív láncreakciót tudok elindítani. Ahogy érzem, valamiért mindenki csak arra vár, hogy valaki rámosolyogjon, kezdjük mi el!

Neked milyen tippjeid vannak? Ha megosztanád, gyere a Facebookra!

Facebook Comments