Te miben fogsz meghalni?

Te miben fogsz meghalni?

incollage_20190612_151012501.jpg

Tudtátok, hogy Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké*?

Tudtátok, hogy a nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében?**

Tudom, erős felütés, de nem tudom kiverni a fejemből ezeket az információkat, amióta elolvastam őket.

A múlt héten eldöntöttem, hogy a nyárra visszaveszek a tempóból és többet fogok magammal foglalkozni. Mindenféle szinten. Beleestem ismét a szokásos csapdámba ugyanis, túlvállaltam magam, saját magamnak okozva így stresszt, feszültséget, szorongást, így aztán jött az össze-vissza evés is, a karácsonykor felugrott 4 kiló, nem akar leugrani. 

10 hét múlva leszek 45 éves, és eldöntöttem, hogy a születésnapomra egy egészséges(ebb) testet szeretnék magamnak. Mindannyian tudjuk, hogy 40 felett már elengedhetetlen a mozgás, nincs más út, be kell építeni a napi programba.

Úgyhogy tegnap megtettem az első lépést, beiratkoztam a szomszédos falu konditermébe!
Tegnap még csak kardióztam, pár hónap kihagyás után lassan szoktatom magam vissza, de komolyan, már az öltözőben jobban éreztem magam.

Az egész teremben ketten voltunk, úgyhogy nagy nyugalomban gyalogoltam vörös fejjel a padon, közben meg The Crown-t néztem.  Ketten voltunk összesen, egy fiú nagy erőkkel súlyzózott, remélem, akkor is így lesz, amikor én is elkezdem a súlyzózást.
És persze, még arról sem tettem le, hogy egyszer fürdőruha modell legyek, kell a motiváció, ugye! 

Szóval, nofilter, rögtön az edzés után kiérdemelt vörös fej, de hát ez van, ha rendesen dolgozik a ember. Persze, nem tudom, miért vágtam ilyen szomorú képet, amikor igazából egészen büszke voltam magamra, és aztán este lefekvés előtt átgondoltam a napomat, és megkérdeztem magamtól, hogy megtettem-e mindent annak érdekében, hogy elérjem a célomat, simán tudtam igent mondani. Erre a férjem tanított meg amúgy. Amikor magam alatt voltam, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, akkor mondta, hogy ezt kérdezd meg magadtól. Ha megtettél mindent a cél érdekében, akkor nem tudsz többet tenni.

Sokszor elfelejtjük, hogy az edzés és a test karbantartása nem csak azért jó, mert kellemesebben tudunk kinézni tőlük, hanem azért is, mert a rendszeres edzés erősíti a szívizmot. A fizikai aktivitás pedig fordítottan arányos a szívinfarktusok számával, ennek következtében a mozgásnak, a rendszeres edzésnek óriási jelentősége van a szívbetegségek megelőzésében. A hatékony szíverősítéshez hetente 5-6 órát kéne viszonylag intenzív sportolással tölteni, magyarul napi 1 órát.

Magyarországon a 40 feletti nők között a halálozások 60%-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. 

Azok a nők, akik aktívan dolgoznak, miközben gondoskodniuk kell gyerekről, családról, esetleg idősödő szüleikről. Ők azok, akik nem érnek rá betegek lenni, legyintenek a fellépő tünetekre, vagy előfordulhat, hogy teljesen tünetmentesek és nem is tudnak arról, hogy veszélyeztetettek. A statisztikák szerint közülük egyre többen halnak meg keringési rendszert érintő betegségekben.

A 40-50 évesek körében bekövetkezett halálozásokat a férfiak 45, míg a nők 57 százalékánál okozza valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés. 

Nézzük a női szívinfarktus leggyakoribb tüneteit!
A nőknél a szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál. Gyakori, hogy a fájdalom nem a bal karba sugárzik, inkább gyomorpanasz, állkapocs- vagy hátfájás lép fel. Sokszor az infarktust nem fájdalom, hanem általános rosszullét kíséri, és csak bizonytalan mellkasi kellemetlenségérzet jelentkezik. A nők ráadásul jobban tűrik a fájdalmat, később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, így előfordulhat, hogy későn diagnosztizálják a problémát, és értékes idő vész el a kezelésből. ***

Az infarktus legfőbb okai a rossz táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a diabétesz, a depresszió, de lelki bajok is vezethetnek infarktushoz.

Rossz hír, hogy 40 felett pedig a hormonális védettség, amelyet az ösztrogén nyújt az infarktus ellen, a menopauzával megszűnik, így ebben az időszakban még kiszolgáltatottabbá válunk. 

Sőt, még rosszabb hír, hogy a hasi zsírpárnákkal rendelkezőknél nagyobb a szívbetegség kockázata, azon belül is az alma formájúaknál, ahol a zsír elsősorban a deréktájon, illetve a hason halmozódott fel. Ha a derékbőségünk nagyobb, mint 80 cm (férfiaknál 94 cm), akkor veszélyeztettek vagyunk. És bevallom férfiasan, én ott vagyok a közelben, szóval ez már korántsem tréfa.

Az infarktusnak számos rizikófaktora van, ebből az egyik az elhízás, mely számos betegség előszobája, ezért is vagyok elképedve, ha túlsúlyos nőket látok címlapon, rettentően káros az üzenete. Persze, mindenki azt csinál a saját testével, amit akar.

A legjobb, ha magunknak bizonyítjuk be, hogy 40 is felett lehetünk jó nők, egészségesen.

* mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth lldikó 2019 márciusában egy sajtótájékoztatón.

http://bit.ly/2WAb9h4

**Magyar Nemzeti Szívalapítvány
http://bit.ly/2KdlWY8

***Harc a Női Szívekért Alapítvány

Facebook Comments