Hogyan legyünk világhíresek 70 felett?

Hogyan legyünk világhíresek 70 felett?

Nagyszerű 71 évesnek lenni, hashtageli Maye Musk az Insta képe alá, amihez Maria Schriver (újságíró, Arnold Shwarzenegger egykori felesége) kommentel elsőként. 

Maye Musk, szuperanyu és szupermodell, polgári foglalkozása dietetikus, a budapesti Brain Bar rendezvényre jött, hogy elmesélje, hogyan neveljünk zsenit. 

Maye ugyanis amellett, hogy nők millióinak ad inspirációt és biztatást, hogy ennyi idősen is lehet aktívan élni, és azt csinálni, amit szeretünk, – az ő esetében ez több dologból áll össze, modell és dietetikus – , és még jól is nézhetünk ki közben, nem elhanyagolható tény életrajzában, hogy ő Elon Musk anyukája. Mellette van még 2 szintén vállalkozó gyereke, Tosca és Kimbal, de nyilván Elon a legismertebb közülük, a PayPal alapítója, a SpaceX és Tesla tulajdonosa.

A 47 éves Elon Musk a Forbes listáján az 58. leggazdagabb ember a világon és 18.9 milliárd dollárra becsülik a vagyonát (2019. június).

Anyukája valóban büszke lehet rá. 

A Brain Bar utolsó előadójaként zárta a rendezvényt, a terem zsúfolásig megtelt, és bár sok újat nem tudtunk meg Maye-ről a beszélgetés során, amit ne lehetne az Interneten megtalálni, látszott rajta, hogy vérbeli előadó és szórakoztató lett belőle az évek során.

Beszélgetőpartnere, Bombera Kriszta volt, aki profin kérdezte végig az előre megbeszélt kérdéseket, senki ne gondolja ugyanis, hogy ezen a szinten lehet improvizálni. (Persze ezt nem mindenki szúrja ki, nálam szakmai ártalom, jó sok interjút szerveztem Forma 1-es pilótáknak, pontosan tudom, hogyan megy ez.)

brain_bar_maye_musk_stage.jpg

Maye 1970-ben, 22 évesen házasodott össze Errol Musk, dél-afrikai mérnökkel, három gyerekük született, 9 évvel később elváltak. Maye közben dietetikai diplomát szerzett, így lassan 50 éve gyakorolja a szakmát. Közben modellkedett is, amibe már 15 évesen belevágott.

screenshot_20190701-154628_instagram.jpg

1980-ban elvált férjétől, és egyedülálló anyaként nevelte három gyerekét. Elon Kanadába akart egyetemre menni, bár igazából azért, hogy aztán onnan tovább lépjen az USA-ba és ott tanuljon, így Maye fogta magát 42 évesen és Torontóba költözött a gyerekekkel. Maye amúgy Kanadában született, így az állampolgárságot könnyen megkapta Elon. 

Nem volt sok pénzük, hónapról hónapra éltek egy bérelt, önkormányzati lakásban, Maye modelkedett és dietetikusként dolgozott, ünnepnapokon ajándékba kapott steaket ettek, így fizetett Musk egyik ügyfele. Ment a matekolás, hogy mindenre jusson, számítógépet például előbb vett a gyerekeinek, mint asztalt a lakásba.

Hagyta kibontakozni a gyerekeit, és arra nevelte őket, hogy vállaljanak felelősséget magukért és legyen figyelmesek másokkal. De keményen is fogta őket, be kellett segíteniük ugyanis ahhoz, hogy meg tudjanak élni.

Musk fáradhatatlan és tele van erővel, talán szüleitől örökölte ezt a tulajdonságát. Anyja 96 éves korában ment nyugdíjba, művész volt, 94 évesen tért át a számítógépes alkotásra. Apja 73 évesen halt meg repülőgép balesetben.

Végignézve Instagramját, ahol naponta dokumentálja kalandjait, nem egyszerű tempót diktál. Mindig dolgozom, mondja, az egész családom ilyen. 

Mióta elhagyta Budapestet, cirka egy hónap alatt megjárta New Yorkot, ahol egy egészséggel kapcsolatos konferencián volt előadó, részt vett a The Fragrance Foundation díjátadóján, ahol ő jelentette be az Év Illatát, a Cannes a reklámfesztiválon egy kerekasztal beszélgetésen vett rész, ahol arról szakértettek, hogyan kellene az 50 felettieknek reklámozni. Aztán jött London, ahol ellátogatott a Royal Ascottra, majd Longleat következett – ez egy szafari park, amelyet arisztokraták tartanak fent – , és még elment a Cindy Sherman kiállítására is a National Portrait Gallery-be. Pár napja pedig Bejrútban van,  ahol az ottani divathéten szintén beszélgetésen vett részt. 
Hát, összeírni is sok volt! És még közben kijött vele egy Salvatore Ferragamo reklámkampány is!

screenshot_20190701-154821_instagram.jpg

Longleat úrnőjével.

screenshot_20190701-154552_instagram.jpg

A Cannes-i Reklámfesztiválon Tina Brownnal, a Vanity Fair egykori szerkesztőjével, ő volt a moderátor. (Jut eszembe, a könyvét mindenki isteníti, meg kell venni!)

 

Az előadás után volt szerencsém bekerülni a csoportos interjú szekcióba, így testközelből láthattam Maye-t, aki amúgy egy Jimmy Choo tűsarkút viselt és irigylésre méltóan magabiztosan járt-kelt benne. 

A bemutatkozás és kézfogás után rögtön megdicsérte a hajamat (igazi, profi!), aminek természetesen nagyon örültem, mert aznap vágattam új frizurát, így minden megerősítés jól jött, és persze én is megdicsértem az övét, mert amúgy tényleg irigylem a fehér haját és hogy ennyire jól áll neki a rövid haj.

A csoportos beszélgetés során egy kikötés volt, miről nem lehet kérdezni: Elonról.
Pedig milyen érdekes lett volna megtudni, hogy Elon miért gondolta úgy 10 éves korában, hogy inkább az apjával akar élni? Vagy hogy két évvel később miért tett ugyanígy másik fia, Kimbal is? Legalábbis ezeket írja a Wikipedia, meg azt is, hogy Elon mára megbánta ezt a döntését, és felnőttkorában egyszerűen azt mondta apjáról, hogy a legszörnyűbb emberi teremtmény, vagy valami ilyesmi. A családját ugye nem tudja megválogatni az ember.

A beszélgetés során ott ült velünk, vagyis Maye mögött PR menedzsere is, Kanessa Tixe (35), aki egyébként még olyan arcokat képvisel, mint a kolumbiai énekes, Maluma (Madonna legújabb videójában vele enyeleg énekel, és ha jól tudom Budapesten is fellép nemsokára), és a neki tetsző kérdéseknél szemmel láthatóan bólogatott. 

maye_musk_kerekasztal_1.jpg

Stylistja, Julia Perryh is bőszen fényképez körülöttünk, és amikor valaki megkérdezi, hogy milyen tervező ruháját viseli, rögtön kisegíti Maye-t. Mint megtudtam tőle, mármint a stylisttól, aki készségesen és gyorsan válaszolt miután megkerestem az Instán, hogy akkor ismerkedtek meg, mikor Maye Torontóba költözött Dél-Afrikából, vagyis több mint 28 éve a stylistja, ami valljuk be, igencsak figyelemreméltó dolog, nyilván ismerik egymást kívülről-belülről. 

60914009_119112462644231_696572890105111189_n.jpg

Maye amúgy egy Antonio Berardi fekete-fehér kockás nadrágkosztümöt viselt, olyanok hordják még amúgy a tervező ruháit, mint Claire Foy, Gwyneth Pathrow, Meghan Markle, Lady Gaga, az Oscar-díjas Olivia Colman vagy Celine Dion

A teljesség kedvéért pedig, a fehér ing Mantu – ettől a tervezőtől is viselt már darabot Maye, például pont egy napja posztolta a Mantu ebben a virágos pizsama szettben, hát, én is elfogadnám ezt – , fülbevalója Cartier, cipője Jimmy Choo, ahogy fentebb írtam. 

Maye készségesen válaszol, látszik rajta, hogy élvezi az egészet, ezt többször is elmondja, de nincs elszállva, igazán érdeklődően válaszolgat a kérdésekre. 

Nagyon tetszett, hogy szerinte is, ahogy szerintem is, nekünk nőknek támogatni és felemelni kell egymást, hogy jobban tudjuk érvényesülni, olyan nőket tart inspirálónak, mint Angela Merkel, Christine Lagarde (egy tavalyi Guardian cikkből ezt már megtudhattuk), vagy Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke.

Az éppen aktuális divatos diétáktól kirázza a hideg, és példaként a mediterrán diétát (életmódot) hozza fel követendőnek, amiben szintén egyetértünk, jómagam is ezt gyakorlom (és ezzel fogytam le 10 kilót 40 felett), ha már itt élek Olaszországban ráadásul.

Szintén tetszett, hogy nem szed semmilyen táplálékkiegészítőt, és rettentően bátornak tartom, hogy ezt így kimondta, de dietetikusként nyilván tudja, hogy miből mennyit és hogyan egyen, hogy meglegyenek a szervezete számára fontos dolgok.

Flexitáriánusnak tartja magát, ez egy laza vegetáriánus diéta amúgy, az ő esetében azt jelenti, hogy otthon nem eszik húst, viszont ha mondjuk étterembe megy, akkor igen, de összesen heti 2-3 alkalommal maximum.

screenshot_20190701-164648_instagram.jpg

Nem gondolnánk, de Maye élete egy pontján bizony volt plus size modell, most 58 kg, 173 cm (legalábbis az Internet szerint), meghízott 90 kilóra. Sosem titkolta, szeret enni, ezért oda kell figyelni rendesen, és hát volt olyan időszak, amikor evett. A stresszevést mindannyian ismerjük.
Mikor kérdezem, hogy mit gondol a plus size kérdésről, mostanában rengeteg címlapon látunk 20-30 kg plusz kilóval rendelkező nőket, meglepő módon, más választ kapok, mint amire számítok, egyszerűen annyit mond, hogy jó, hogy már ennyiféle típusút nőt lehet látni, a fiataloknak amúgy is hatalmas az önbizalmuk.

Íme, egy kép róla, amit pont ma posztolt, hogy neki sem könnyű tartania súlyát, és kitérni a csábítások elől, de az utóbbi 30 évben kisebb-nagyobb sikerekkel tartja a súlyát. 

screenshot_20190701-170938_instagram.jpg
Egyébként érdekes tény, hogy az Instan több fiatal követi mint gondolnánk, és szintén érdekes az is, hogy többségében nem olyan márkák hirdetnek vele, akik idősebbeket céloznak meg. Pont az első tény miatt.

De hogyan is lett Maye Musk világhíres 70 évesen?

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy 60 éves koráig festette a haját, nem hagyta lenőni őszre, sokszor saját magának, amikor nem engedhette meg magának a fodrászt, aztán gondolt egyet és abbahagyta a festést, ott állt fehér hajjal és egyszer csak elkezdtek jönni a megkeresések modell munkákra. 

12322453_541512639337951_832311732534849759_o.jpg

Facebook oldalát 2015-ben, Instagramját 2016-ban márciusában indította el, az első posztot rögtön közel ezren lájkolták, így úgy számolom, hogy ez idő tájt kezdtek komolyra fordulni a dolgok karrierjében.

1m1a6557v1m_1200x800_acf_cropped.jpg
A közösségi média a az egyik legjobb dolog a világon, mondja, és bár a PR menedzsere szerint mindent Maye töltöget fel, ő csak segít neki, igazából teljesen mindegy, hiszen elfogadott tény, hogy ezen a szinten az embernek van segítsége. 
Ahogy többször is elmondta, és ez nyilvánvaló, ott áll egy csapat mögötte. 

Nézzünk néhány mérföldkövet karrierjében!

2011-ben a New York Magazin címlapján meztelenül és terhesen pózolt, Demi Moore után szabadon, 63 évesen.

12341444_541513056004576_8753544147345387305_n_1.jpg

2013-ban Beyonce Haunted című videójában tűnik fel, például 2:09-nél vagy 4:34-nél. Sajnos, arról hogy keveredett bele ebbe az egészbe, nem mond semmit, amikor rákérdezek, csak annyit hogyan nézett ki a videóban, de aztán később olvasom a neten, hogy minden szupertitkosan történt.

2015-ben a Virgin Atlantic reklámjában pózol, óriásplakátokon is.

mm_virgin.jpg

2016-ban, 68 évesen leszerződik az IMG Modellügynökséggel, amely a világ egyik vezető modellügynöksége. 

2016-ban részt vesz élete első MET Gáláján, fiával, Elonnal, szintén 2016-ban első alkalommal vonul a New York Fashion Weeken.

2017-ben divattörténelmet írt, amikor 69 évesen lett a szépségápolási márka, a Covergirl arca, így ő a legöregebb modell a márka életében. 

2018-ban olyanokkal szerepel egy Tiffany reklámban, mint Naomi Campbell és Zoe Kravitz.

A napokban jött ki egy Salvatore Ferragamo reklámban, melyben ő is szerepel.

screenshot_20190701-164430_instagram.jpg

screenshot_20190701-164712_instagram.jpg

Éppen távozóban vagyok, amikor kiszúrom Bombera Krisztát, és az az ötletem támad, hogy ismeretlenül letámadom és meginterjúvolom!

page_21popstarmag_com_2021_1.jpg

screenshot_20190701-135551_instagram.jpg

page_21popstarmag_com_2021_2.jpg
Maye Budapesten is tett egy sétát, fel is tett pár képet az Instára, ahol 244.000 követője van.
Ezen a képen amúgy Natasha Zinko kabátot és Ganor Dominic cipőt visel, ez utóbbi egy fiatal angol tervezőpáros márkája, a stylist írta nekem, hogy Maye szereti a fiatal designereket reklámozni, ez egy jó példa erre.
Kár, hogy nem látogatott meg néhány magyar divattervezőt.

 

screenshot_20190624-150143_instagram.jpg

Tehát ha 70 évesen világhíresek szeretnénk lenni, az alábbi 5 pontra fókuszáljunk!

1. Örököljünk jó géneket.

2. Legyen egy becsületes szakmánk, meg egy hobbink. A kettő fel is cserélődhet, ha szerencsések vagyunk. 

3. Nem árt, ha korán elkezdjük karbantartani a testünket, egyrészt, hogy egészségesek legyünk, másrészt, hogy jól nézzünk ki.

4. Legyen legalább egy világhíres gyerekünk.

5. Legyen mögöttünk egy jó marketing/PR csapat.

20190531_202046.jpg


A viccet félretéve, számomra továbbra is azért példaértékű Maye Musk munkássága, függetlenül attól, hogy ki a gyereke, vagy hogy mennyit nélkülözött élete során, mert közelről láthatjuk nála azt, hogy tök mindegy hány éves, azt csinálja, amit szeret és ebben nem befolyásolja a kora.

Hányszor halljuk, hogy “ehhez én már öreg vagyok”, de egyáltalán ki mondja meg, hogy ki az öreg? Mikortól vagyok öreg? Ha betöltök egy bizonyos életkort? Az mennyi pontosan?

És nem, az 50 nem az új 30, ne használunk ilyen üres frázisokat, meg hogy az életkor csak egy szám.
Tudom, ez sokaknak nem tetszik, de nem érdekel, továbbra is mondani fogom. 

Fogadjuk el a korunkat, mondjuk ki, gondoljunk arra, hogy mennyit éltünk már és mennyi tapasztalat és kaland van a hátunk mögött, életünk, átéltünk, legyünk büszkék az éveinkre.

44 éves vagyok, nem érzem magam öregnek, sem fiatalnak.
Egyet tudok, nem a korom határozza meg az életemet. Ahogy Maye Muskét sem.

Köszönet a Brain Barnak és a Red Lemonnak, hogy találkozhattam Maye Muskkal, egy élmény volt!

Facebook Comments