Sztárok a menopauzáról

Sztárok a menopauzáról

incollage_20191001_010920761.jpg

Valami biztosan elkezdődött, ugyanis számos ismert színésznő beszél nyíltan a menopauzáról, és arról, hogy ideje lenne másképpen kezelni, mint eddig. Egyelőre külföldiekről beszélünk. 

Gwyneth Paltrow színésznőből lett wellness guru tavaly ősszel bejelentette, hogy 46 évesen a perimenopauza szakaszába lépett. Minimum 30 újság címében láttam GP nevét és a menopauza szót. Gondoltam, hogy milyen jó ez, végre nyíltan beszélünk erről a tabu témáról!

Gwyneth Paltrow ugyanis azt szeretné, hogy a nők másképp gondolkozzanak és beszéljenek a menopauzáról, mint eddig, ami abszolút üdvözlendő és aktuális lenne. Videóban fejti ki, hogy a menopauzának rossz a reputációja és ideje lenne re-brandingelni, azaz újramárkázni, új arculatot adni neki. És ez tényleg így van.

A perimenopauza az az életszakasz, amely a menstruáció végleges elmaradása előtti, és az azt követő néhány, nagyjából 4-8 évet öleli fel, ebbe lépett Paltrow, és hogy érzi magán a hormonális változás okozta tüneteket, az izzadást, a hangulatváltozásokat, vagy például amikor minden ok nélkül dühös lesz. (Ezt én is ismerem.)

Azt is mondja, hogy jó lenne, ha lennének körülöttünk példaértékű menopauzális nők. Amúgy meg vannak.

Például Cameron Diaz, az egyik legjobb barátnője, – a pletykák szerint a visszavonult színésznő inkább a háziasszonykodásban leli mostanában örömét – , aki könyvet is kiadott az öregedésről, érintve a menopauzát.  Nekem is megvan, hasznos, komoly könyv.

Paltrow nem hiába üzletasszony, okosan meglátta a piaci rést mind az elhanyagolt 40 feletti nők megcélzásában, mind a menopauza témát felkarolva, GOOP nevű wellness oldalán árulja saját fejlesztésű vitamin- és táplálékkiegészítő termékét, mely Madame Ovary névre hallgat. Egyfajta szójáték, utalva Madame Bovary (azaz magyarul Bovaryné) könyv címére, ahol ha elhagyjuk a b betűt megkapjuk a petefészek szót. Madame Ovary-val ugyanis állítólag könnyebben lehet átvészelni a menopauzát. ((Fogalmam sincs, nem próbáltam, így nem fogom ajánlani. GP oldala amúgy is tele van ellentmondással, elég ha rákeresünk a nagy port kavar hüvelygőzölésre.)

Azt nem lehet elvitatni tőle, hogy igenis hasznos, hogy ilyen nyíltan beszél a menopauzáról, arra ösztönözve a nőket, hogy ők is beszéljenek róla, figyeljék magukat, keressenek megoldást a tünetekre. 
És semmi rossz nincs abban, ha társaságban is hangosan is kimondjuk néha, hogy igen, engem is megcsapott már a menopauza szele.

gwyneth-paltrow-today-main-190926-new_8d4031514254d49f4dc7972ed328e131_social_share_1200x630_center.jpg
Penelope Cruz (45) a Tatler brit társasági magazinnak adott interjút, az augusztusi címlapon is ő szerepelt, gondolom az újságíró nem számított arra, hogy a menopauzáról és a hormonokról is fog neki nyilatkozni! 

Túl sok tabu veszi körül a női testet, ami a tisztelet hiányát jelzi, mondja Penelope. A színésznő szerint az emberek inkább nem beszélnek a női egészséggel kapcsolatos témákról, mert idegesek lesznek tőlük, ezért inkább kerülik őket. (Annyit tennék hozzá, hogy szerintem azért sincs párbeszéd, mert hiányosak az ismeretek.)

A hormonok irányítják a világot, mondja. Egy nő életében vannak olyan periódusok, amelyeket el kell fogadni, megérteni és nevén nevezni ezeket. Az olyan szavak, mint a menstruáció, menopauza vagy szülés utáni depresszió, ha beszélni próbálsz róla, mindenki ideges lesz tőle. A perimenopauza 40 és 50 éves kor között zajlik, senki nem beszél erről, mert a társadalom tabuként kezeli még mindig ezeket a témákat.


2017-ben Cynthia Nixon (53), a Sex and the City Mirandája beszélt nyíltan arról, hogy partnerével együtt mennek keresztül a menopauzán, és a sok kellemetlen tünet ellenére próbál a menopauzára úgy tekinteni, hogy pozitívan jöjjön ki belőle. 

1140-cynthia-nixon-running-governor_imgcache_rev0ffce7d177f5d5103f3db8d917c5ef3f.jpg
Gillian Anderson 46 évesen lépett a perimenopauza szakaszába. “Volt egy pont, amikor úgy éreztem, hogy szétesik az életem körülöttem, hirtelen úgy éreztem, hogy semmit sem tudok kezelni az életemben, a barátaim mondták, hogy esetleg hormonális változás lehet az oka. 

“A permenopauziát és a menopauzát úgy kell kezelni, mint egy rítust. Ha nem ünnepeljük őket, akkor legalább ismerjük el és tartsuk tiszteletben.” – mondja Anderson, szerinte a legnagyobb probléma az információ hiánya. 

39498714_2163035307352755_6157691734647111680_nflip-horz.jpg

Kim Catrall (63) azt szeretné, ha a nők tudnák, hogy nincsenek egyedül a tüneteikkel.

Az egyik pillanatban jól vagy, a másikban pedig úgy érzed, mintha egy forrásban lévő vízben lennél, vagy hogy kihúzták a szőnyeget a lábad alól. – mondja. Amit mondanék, amit mondtam magamnak is és a barátnőknek is, hogy ez a változás az életünk része. Fejlődünk és nem kellene félnünk a változástól. Nem vagyunk egyedül ebben. Úgy érzem, hogy ha már ilyen sokáig éltem, akkor megpróbálom ezt a dolgot pozitívan kezelni, az elfogadás, tolerancia és edukáció szellemében. 

kim-cattrall_3304525k.jpg

Legújabban Kate Walsh (51) “kampányol” a menopauza megítélésének megújítása mellett, a Grace Klinika és Private Practice színésznője 39 évesen azaz korábban, mint a szokásos ment keresztül a menopauzán, és most arra biztatja kortársait, hogy beszéljenek a menopauzáról és ne szenvedjenek otthon egyedül. 

Sok nő szenved hőhullámoktól és izomgörcsöktől a menopauza során, a legtöbben úgy érzik, hogy nincs más lehetőségük, mint a hormon, vagy csak egyszerűen próbálják túlélni, mert nincs párbeszéd a témában, mondja Walsh. A témafelvetés apropója amúgy, hogy Walsh az EQUELLE nevű növényi alapú, nem hormonális táplálékkiegészítő gyártójával lépett együttműködésre. 

screenshot_20190926-235827_instagram.jpg
Tavaly szeptemberben írtam először a menopauzáról. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a zárt csoportban már több, mint kétezren vagyunk, tartottunk két Menopauza Cafet, beszéltem a tévében is a közösség erejéről a menopauza kapcsán, egymásra találtunk a Vichy-vel, és remélhetőleg tovább szélesedik áldásos tevékenységem, mint menopauza aktivista. 

Ugyanis van még mit tenni.

Megtörni a menopauza tabu státuszát és minél többet beszélni róla nyilvánosan és egymás között, megfelelő információk birtokában dönteni bármilyen kezelés mellett -magyarul még mindig nincs elég elérhető információ a köztudatban – , megtalálni azokat a cégeket, társaságokat, embereket, akik hajlandóak ebben mellém állni. 

#amenopauzanemmaganügy

****************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más.
Alapítója Iványi Orsolya.

Instagram
Facebook oldal
Hírlevél
Zárt Facebook csoport

Folyt. köv.! 

Facebook Comments