Ma van a Menopauza Világnapja!

Ma van a Menopauza Világnapja!

4.png

Tavaly ezt a jeles napot még jól elfelejtettem, de idén már rákészültem!

Amikor 2018 szeptemberében elkezdtem írni a menopauzáról és a saját tüneteimről, nem gondoltam, hogy egy évvel később már büszkén fogom leírni, hogy menopauza aktivista lettem!

A Menopauza Világnap alkalmából pedig a NeverOrdinaryWoman blog a Vichy Neovadiollal közösen kampányol, hogy a menopauza ne legyen tabu téma és beszéljünk róla többet!

Magyarországon több százezer nő van menopauzában.
A menopauza nem betegség, hanem egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztül megy élete folyamán, mégis tabu téma.

A világnap alkalmából itt az ideje, hogy felhívjuk a figyelmet ismét erre a témára, beszéljünk róla többet, ugyanis a menopauza nem magánügy.

Neked mit jelent a menopauza címmel egy kis videóval készültem, amiben 10 bátor nő – plusz én és a férjem –  képekkel és szöveggel osztjuk meg veletek, hogy mit jelent számukra ez az életszakasz.

Rengeteget olvasok a témáról, de úgy érzem, hogy csak a jéghegy csúcsát kapargatom. A legnagyobb probléma a kevés rendelkezésre álló információ és a megfelelő párbeszéd. Ezen dolgozom, mint menopauza aktivista (menovist), hogy minél többet beszéljünk a menopauzáról, arról az életszakaszról, melyben a nőknek a legnagyobb támogatásra és együttérzésre lenne szükségük.

A nők általában nem szívesen beszélnek róla, talán azért is, mert általánosságban nem illik beszélni róla, mintha valami stigma lenne. Pedig nem az. Jó lenne, ha a férfiak is tisztában lennének azzal, hogy mit érez ilyenkor a nő és hogyan tudná elviselhetőbbé tenni a folyamatot. Egy jó párkapcsolat aranyat ér a menopauza megpróbáltatásai közepette.

A legjellemzőbb visszajelzés a zárt csoportban, hogy miért nem mondta el nekik senki, hogy mi fog történni velük. Ezért is lenne szükség arra, hogy minél több olyan nő beszéljen a tapasztalatairól, aki már átesett a folyamaton. Viszont ha felvállalod a menopauzát, akkor már öreg vagy, és ezt a társadalom nem szereti, mert öregedni kínos. A fiatalság hajszolása globális jelenség, és a hazai 40 feletti celebek sem szeretnek beszélni a változókorról.

Félreértés ne essék, a hormonális változás nem kellemes, több a negatív hozadéka, mint a pozitív, de ki lehet és is kell belőle hozni a maximumot.  Odafigyelés és tudatosság, ilyenkor érdemes életmódot változtatni, az egészséges táplálkozás, a sport elengedhetetlen 40 felett, és a menopauza is könnyebben átvészelhető így.  A legfontosabb, hogy mentálisan legyünk felkészülve és a tünetek jelentkezésénél pedig forduljunk orvoshoz.

A NeverOrdinaryWoman FB oldalán a világnap alkalmából nyereményjátékkal is készülünk, 3 szerencsés Neovadiol csomagot nyerhet, amelyben a kedvenc krémeim lesznek.

Korábbi menopauzás posztjaim:

AKIT A MENOPAUZA SZELE MEGCSAPOTT
Minden úgy kezdődött, hogy megőrültem. Csak erre tudtam gondolni, amikor arra eszméltem, hogy fejhangon üvöltök és közben azt éreztem, hogy mindjárt felrobbanok, ha azonnal nem vághatok földhöz valamit.

ÖREGEDÉS – CSAK BÁTRAKNAK!
Megkérdeztem egy csomó 40 feletti nőt, hogy mi lepte meg őket a legjobban az öregedés során.

ÚJ MEGÍTÉLÉST A MENOPAUZÁNAK! GWYNETH PALTROW KLIMAX AKTIVISTA LETT
A színésznőből lett vállalkozó múlt héten arról beszélt, hogy 46 évesen a menopauza korai szakaszába lépett.

7 DOLOG, AMIT MINDEN FÉRFINEK TUDNIA KELLENE A MENOPAUZÁRÓL 
A menopauzában élő nőt úgy kell elképzelni, mint aki szellemvasúton ül. Néha évekig. Sosem tudja, mi jön a következő pillanatban, sírni vagy nevetni fog-e, jó lesz-e neki vagy rossz. 

NŐ SZAKÁLLAL
Bemegy egy férfi az elektronikai boltba, női szőrtelenítőt keres. Az eladó megmutat neki párat, hangsúlyozva, hogy ezek a legjobbak lábra. A férfi ránéz az eladóra és azt mondja: arcra, arcra kellene valami.

NŐI EGÉSZSÉG: MENSTRUÁCIÓ PERIMENOPAUZÁBAN / MÁRCIUS AZ ENDOMETRIÓZIS HÓNAPJA
Olvasom a New York Times-ban Jen Gunter doktornő rovatát, ahol egy olvasó kérdezi, hogy lehetséges-e az, hogy ahogy öregszünk, egyre erősebb és fájdalmasabb a menstruációnk.

A MENOPAUZA MAGÁNÜGY?
A minap kikerült tőlem egy írás a Vichy Magyarország oldalára. Gondoltam, elmesélem nektek, hogyan is jutottam el idáig, hogy Európa egyik legnagyobb szépségápolási márkája kitett a honlapjára. 

NE VEDD FÉLVÁLLRÓL AZ ARCODAT – TUDATOS BŐRÁPOLÁS 40 FELETT
Életem első felében nem voltam tudatos bőrápoló, szerencsére nem is voltak nagyobb problémáim, viszont 40 felett sajnos már nem vehetem félvállról az arcomat. Ugyanis csak egy van csak belőle.

MI IS AZ A PERIMENOPAUZA?
Mostanában sokszor megkaptam, hogy “te még fiatal vagy, minek foglalkozol a menopauzával, még nem lehetsz menopauzában”! Való igaz, nem vagyok menopauzában, ugyanis perimenopuazában vagyok. 

AZ ERŐS AZ ÚJ SZEXI
A menopauza vagy az azt megelőző pre-menopauza mit hozott ki belőlem? 

SZTÁROK A MENOPAUZÁRÓL
Valami biztosan elkezdődött, ugyanis számos ismert színésznő beszél nyíltan a menopauzáról, és arról, hogy ideje lenne másképpen kezelni, mint eddig. Egyelőre külföldiekről beszélünk. 

******************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más.
Alapítója Iványi Orsolya.

Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Facebook Comments