Judy, egy megfáradt nő végnapjai

Judy, egy megfáradt nő végnapjai

unnamed_3.jpg

Talán nem érdekelt volna ennyire ez a film, ha nem láttam volna a házat, ahol Judy Garland meghalt.

2014-ben történt, már nem laktam Londonban, de sűrűn visszajártam, nehezen tudtam elengedni a várost. Egy ilyen visszajárós alkalommal, bejött a képbe egy randi is, és amikor mondtam a randi alanynak, hogy imádom a londoni érdekességeket, bedobta, hogy tudom-e, hogy Judy Garland Londonban halt meg, és amúgy nem is vagyunk messze a házától.

Nos, nem kellett kétszer mondani, hogy induljunk.

Judy Garland az előkelő Chelsea negyedben élt, a Cadogan Lane 4 alatt, amikor ott jártam, akkor így nézett ki.

Mindez 2014-ben történt és mégis sokszor az eszembe jutott az évek alatt, hogy ott, abban a házban ért véget egy élet, egy karrier, túl hamar.

j6_1.jpg

j2_1_1.jpg

j5_1_1.jpg

Felmerült bennem a kérdés, hogy miért nincs kis kék tábla házon – blue plaque – , ami azt jelzi, hogy ott élt/halt valamilyen híres ember. Nos, a tulajdonosok nem akarták, hogy zarándokhely legyen a ház, így nem járultak hozzá a kék táblához. Az English Heritage 15 éven keresztül próbálkozott, ők osztják ki a táblát, de nem jártak sikerrel.

1834.jpg

Ez amúgy egy 3 hálószobás ház, annak idején Garland bérelte, ha ezt ma akarná valaki, kb. 4000 GBP lenne hetente vagyis 1,6 millió forint. Nem csoda, az SW1 irányítószám, ahol ez a ház is található, az egyik legdrágább Londonban, pár méterre innen a Sloane Street-en Louis Vuitton, Tom Ford, Gucci, Jimmy Choo üzleteket találunk.

A világ egy leghíresebb színésznője itt halt meg 1969. június 22-én egy véletlen gyógyszer túladagolásban, 12 nappal 47. születésnapja után. A wikipedia szerint a fürdőszobában, egyesek szerint a WC-én. (Állítólag, szintén a wikipedia szerint, Elvis Presley és Nagy Katalin is hasonlóan pont akkor haltak meg, amikor wc-én voltak.)

Ez az információ annyira bennem maradt, hogy mennyire szomorú és méltatatlan, sokszor eszembe jutott az évek során.

Talán ezért is vártam, hogy lássam a Renée Zellweger-féle Judy Garland filmet. Hogy valami kimossa ezt a fura információt belőlem.

És szerintem Zellweger is nagyon várta, hogy végre újra elismerjék, újra díjat vegyen át. Újra a nagyok között lehessen. 

Az 50 éves színésznő 2004-ben megnyerte a Hideghegyért az Oscart, a Golden Globe-ot, a SAG-et, a BAFTA-t, viszont 2010 után 6 évig egyáltalán nem dolgozott.

Talán köze volt ennek ahhoz, hogy 2014-ben Renée Zellweger “ledobta” Bridget Jones arcát. Bár sosem mondta ki, láthatóan bizonyos beavatkozások történtek rajta. És álljunk is meg itt egy pillanatra. Számomra Renéé Zellweger az a példa, akit mindig felhozok arra az esetre, aki azért változtatta meg az arcát, mert nem tetszett neki. Lehet, hogy nekünk meg a félvilágnak tetszett, de neki nem, és ezt el kell fogadnunk, mert ha ő ettől boldog, amikor belenéz a tükörbe, akkor jó, hogy megcsináltatta az arcát.

2019-ben jött a nagy visszatérés, először a What/if című Netflix sorozat formájában, ahol kegyetlen femme fatale-t játszott, megnéztem, de már arra sem emlékszem, hogy miről szólt a sorozat, bár szórakoztató volt. 

Nos, a Judy filmet nem könnyű végignézni, de érdemes mert Zellweger kiváló benne. 

A film Judy Garland utolsó hónapjairól szól, a világ egyik legtehetségesebb színésznőjét látjuk sodródni, majd végül menthetetlenül a hullámok alá bukni.

Mindez Londonban történik, ugyanis ide hívják meg őt előadni 5 héten keresztül a Talk of the Town szórakozóhelyre. Európában még mindig imádják, így elfogadja a meghívást, mert le van égve, kvázi a hajléktalanság szélén áll, és pénzt kell keresnie, hogy két kisebbik gyerekét eltartsa. Liza Minelli akkor már 23 éves volt. 

Judy Garland egész életében gyógyszerfüggő volt, a filmstúdiók látták el mindenféle anyaggal, hogy bírja a strapát, a filmben például a saját ügynöke adagolja neki gyerekként a pirulát.

Londoni fellépései attól függtek, hogy milyen állapotban van éppen, a közönség sem túl kedves vele, Garland mindenkivel küzd, de sajnos, nem ő nyer végén.

Zellweger pontosan adja a meggyötört, semmibe vett, kihasznált, szeretetre vágyó nőt, aki még utoljára belesétál egy házasságba is, ötödik alkalommal. De legalább egy kicsit boldog. 

Nehéz közben nem arra gondolni, hogy miért nem segített neki senki, miért nem látták a körülöttelévők, hogy ennek nem lesz jó vége? Miért nem hallotta meg senki a segélykiáltását? 

Judy Garlandnak nem volt jó élete, a film sem adja vissza pontosan, hogy miért, de talán nem is akarták, hogy ne távozzon még szomorúbban a közönség. 

Depresszió, gyógyszerfüggőség, alkoholizmus, szexuális bántalmazás, öngyilkossági kísérlet, elvonók..egy megfáradt nő végnapjait láthatjuk, akinek nagyon drukkolunk, akkor is, ha tudjuk, mi lesz a film vége. 

És itt le kell írni, hogy Zellweger annyira bátor volt, hogy ő énekli a filmben a dalokat. Nyilván nem érhet fel Garlandhoz, de akkor is le a kalappal előtte. 

Zellweger már három díjat besöpört az alakításáért, egy Golden Globe-ot, egy SAG díjat és egy Bafta-t, sokan Oscart is jósolnak neki. Szerintem megérdelmelné.

np_20200106_judy065uvw_5360340.jpg

 A filmhez amúgy lánya, Liza Minelli nem adta áldását.

Visszatérve a házhoz, időközben új tulajdonosa lett, aki lebontotta a házrészt, így kék tábla már soha nem lesz rajta, mert csak eredeti házra adják ki, viszont az új tulajdonosok beleegyeztek abba, hogy a rajongók mégis megemlékezhessenek a háznál.

telemmglpict000205743296_trans_nvbqzqnjv4bqz9xl2x431wtpnfe7gdjfdxa4jfmulglwxrgqg3wf9cq_1.jpeg

 **************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, blog, női klub és még sok más. 
Alapítója Iványi Orsolya. 
Instagram
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport

Facebook Comments