A legmenőbb szuperöregedő 94 éves lett!

A legmenőbb szuperöregedő 94 éves lett!

II. Erzsébet királynő ma lett 94 éves, személyesen kérte, hogy születésnapján semmiféle ceremoniális esemény ne legyen, mivel “a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló”.

queen-elizabeth-ii-longest-reign.jpg

II. Erzsébet királynő 2016-ben rekordot döntött: ő a monarchia leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója, idén lesz 67 éve, hogy uralkodik, 1953. június 2-án lépett trónra. Ezzel egyidejűleg fia, Károly walesi herceg is rekorder, Nagy-Britannia leghosszabb ideje várakozó trónörököse. Viktória királynő, Erzsébet üknagyanyja uralkodási idejét döntötte meg aki 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon.

teljes_kepernyo_rogzitese_2013_10_21_231402.jpg

Egy Leica M3 kamerával férjét fényképezi a királynő Windsorban, és nem mellesleg pedig egy Cullinan gyémánt brosst visel. 1905-ben a dél-afrikai Premier nevű bányában találták, nevét a bányalapítóról Thomas Cullinanról kapta. Afrika nagy csillagának vagy Premier-gyémántnak is hívják. Az elsőrendű minőségű, tiszta fehér kő tömege nyers állapotban 3106 karát volt. Állítólag ez a legnagyobb gyémánt a Földön, amit valaha találtak. (szuper lehet hordani) A követ 1907-ben VII. Eduárd brit királynak ajándékozta a Transvaal Köztársaság, aki Amszterdamban lecsiszoltatta és lett belőle több darab, a legnagyobb kő az angol  királyi jogart, a második az angol koronát díszíti, a harmadikat és negyediket pedig a királynői koronába foglalták. Brossban pedig a Cullinan V van és állítólag ezt hordja a legtöbbet a királynő. Jól is néz ki. 

4968e30400000578-5413379-image-a-123_1519148753764_1.jpg

2018-ban a London Fashion Week utolsó bemutatóján bukkant fel, a szerencsés designer pedig Richard Quinn volt, akinek amúgy ez volt összesen a második bemutatója, tekintve hogy márkáját 2016-ban alapította.  Mint kiderült, az akkor 91 éves Erzsébet királynő most járt először a London Fashion Week-en. Egy Angela Kelly kosztümöt viselt, ő amúgy a saját személyes szabója és egyben személyi asszisztense. Amúgy felhívnám a figyelmet, hogy a fent említett Cullinan bross van rajta ismét. 

A királynő láthatóan élvezte a show-t, természetesen a frow-ban (font row), azaz az első sorban és Anna Wintour mellett. Wintour nem vette le a szemüvegét, és hiába a védjegye, ez alkalommal illett volna levennie. Szerintem. 

A show után átadta a tervezőnek a saját magáról elnevezett kitüntetést, vagyis II. Erzsébet királynő a Brit Design-ért díjat. Ezt mostantól minden évben újonc, kiemelkedő tehetség designerek fogják megkapni. Mint kiderült, a díj ötlete a fent említett Angela Kelly-től jött. Richard Quinn minden bizonnyal még sokáig emlegetni fogja ezt bemutatóját. 
Mostanában Quinn amúgy az NHS-nek tervezett és adományozott műtősruhát és maszkot a saját jellegzetes print mintás anyagit felhasználva. 

legutobb_frissitve34_1.jpg

II. Erzsébet brit királynő eddigi uralkodása alatt 12 amerikai elnökkel találkozott. 1970-ben és 2000-ben ugyanaz a táska volt nála. Én is mondom mindig, hogy ne dobjunk ki semmit!

hbz-queen-elizabeth-riding-horse-lead-1574100835.jpg

Állítólag 3 évesen ült először lóra, 4 évesen pedig már saját lova azaz pónija volt, Peggy. 18 évesen tapasztalt lovas volt és még most is lovagol rendszeresen. És nem csak lovagol, hanem tenyészt és versenyeztet is lovakat, szóval amikor megy Ascotba, akkor ő is izgul! A BBC készített erről a témáról egy dokumentumfilmet, The Queen: A Passion for Horses címmel (az egész film fent van a neten), amiben azt mondja Erzsébet, hogy a többi között azért szeret a lovakkal lenni meg lovagolni, mert ilyenkor ő is csak egy földi halandó és nem egy királynő.

the-queen-vanity-fair-cover-3617904-image-a-40_1464702148095_1.jpg

2016-ban születésnapja alkalmából az angol Vanity Fair a címlapjára tette őt, a képet Annie Leibovitz készítette (nem először fotózza Őfelségét). Mint tudjuk, a királynő imádja a corgikat, ezért nem meglepő, hogy velük fotóztatta magát. Név szerint is, Holly a királynő mellett, aztán (balról) Willow, Vulcan és Candy. Az utóbbi 2 kutyus amúgy nem corgi, hanem dorgi (bizony!), a királynő saját tenyésztése, corgi és tacskó keverék. A sztori szerint testvérének, Margaretnek egy tacskója összemelegedett a királynő egyik corgijával és így kezdődött el 1949-ben a “királyi corgi tenyésztés”. Elsőre nemt tűnt fel, hogy a királynő Gucci cipőt visel, persze nyilvánvalóan tudja, hogy ez a márka most az egyik legmenőbb. 

queen-elizabeth-ii-longest-reign_3.jpg

II. Erzsébet első Twitter üzenete 2014-ből, amikor megnyitotta a londoni Science Múzeumot. Akit érdekel, hogy mit takar az aláírásban az R, íme: latin Regina, aminek jelentése királynő.

Amúgy azt olvastam, hogy ő volt az első uralkodó aki e-mailt küldött, amikor 1976-ban meglátogatott egy katonai bázist. (Az első e-mailemet kb. 1994-ben küldtem.)

queen_secombe07_3431010b.jpg

II. Erzsébet úgy gondol a királynőségre, mint egy élet munkájára, többször nyilatkozta, hogy soha nem fog lemondani, addig csinálja, ameddig tudja.

De mit is csinál pontosan a királynő?

Itt például szőnyeget választ. A királynő munkája alapvetően protokolláris, eseményekre jár, megnyit, átad, köszönt, évente átlagosan 430 rendezvényre látogat el, kezet fog – a királynő kesztyű beszállítójáról írt posztomat érdemes megnézni! -, rajongói levelekre válaszoltat a 2 magántitkárával (állítólag 200-300 között mozog a napi mennyiség), rengeteg fontos emberrel találkozik, általában 10-20 percekre és persze mindenről tud, nagyon jól informált. (forrás: The British Monarchy honlap)

Ma már az uralkodó szerepe inkább névlegesnek mondható, hiszen a kormányzat terhe a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg. Bár vétójoga van az egyes törvények elfogadásában, ezzel a jogával még nem élt.

Jelenleg a 15. miniszterelnökkel (Boris Johnson) dolgozik együtt. 

Az alattvalók szeretik, hogy van nekik egy királyi családjuk. Számos angolt kérdeztem meg, hogy mit gondolnak arról, hogy gyakorlatilag ők tartják el a királyi családot, és nem értették a kérdést, hiszen ők büszkék erre. Lehet értük rajongani, figyelemmel kísérni az életüket, jól megbeszélni a kollégákkal a napi királyi híreket és így tovább, a téma kimeríthetetlen és hálás.

letoltes_7.jpg

Egy véletlen köszönhető ez a csukott szemű mégis erőt sugárzó kép, Chris Levine fotó- és fényművésznek egy hologramhoz ült modellt a királynő, amikor véletlenül becsukta a szemét közben. A fotó rekordáron kelt el egy Sotheby’s árverésen, 187.500 fontért. 

1337185749864_cached.jpg

II. Erzsébet angol királynőnél a kesztyű viselése mindennapos és nem csak azért, mert elegáns. Gondoljunk csak bele, 67 éves uralkodása során hány emberrel fogott kezet? Több millió. Az évi több, mint 400 esemény amelyeken részt vesz, átlagosan 100 kézfogással számolva, belegondolni is sok. A királynő amúgy márkahű, 1947 óta ugyanattól a cégtől rendeli kesztyűit, évente 20 pár körül. A Cornelia James nevű angol családi vállalkozás a beszállító, az első megrendelés ’47-ben a királynő esküvőjére készült. Norman Hartnell, a királyi család akkori divatszakértője és designere, aki az esküvői ruháját is tervezte, kereste meg a céget és azóta is tőlük rendel.

A királynő amúgy rendkívül költségtudatos, lásd a fenti táska esetet, tehát például ha megsérül egy kesztyű inkább visszaküldi megjavíttatni, minthogy újat venne, vagyis addig hordja a kesztyűt, ameddig csak lehet, állítólag olyan is van, amit már 15 éve hord. Ahogy a képeken is látjuk, egyszerű fekete vagy fehér kesztyű a preferenciája. És természetesen ahhoz is ragaszkodik, hogy kimosható anyagból készüljön, ezért nem bőrből készült kesztyűt visel. A pontosan a kezére készült kesztyű ára 110 font, ez 48.000 Ft körül van, érthető, hogy nem pazarol!

the-queen_s-corgis-susan.jpg

Természetesen corgis kép nélkül nincs királynős poszt. Ő Susan, 18. születésnapjára kapta őt a királynő, sajnos már nem él, viszont van saját Wikipedia bejegyzése. A királynő későbbi corgijai mind az ő leszármazottjai. 15 évig szolgálta a királynőt hűségesen és a kiváltságosok életét élte a Buckingham Palotában. A királynő eddigi élete során több, mint 30 Susantól származott corgival osztotta meg mindennapjait.

12002294_1041546985875779_3238892524534993225_n.jpg

Ez a virágos szerelés pedig az egyik kedvencem tőle!

Amúgy tudtátok, hgy a királynő ereiben magyar vér is csörgedezik, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt. Apai nagyanyjának (Teck Máriának) apai nagyanyja volt Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.

********************************************************************

ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet és menopauza aktivista. 
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Kapcsolat: [email protected]

Facebook Comments