Éljen az ősz!

Éljen az ősz!

pcollage_123135_0620_2020_1.jpg

Egyre több ősz/ezüst/fehér hajú nőt láthatunk újságokban, kifutón, a való életben is.

Van, aki irtózik tőle, van, akit felszabadít. 

Az ősz haj nem csak egy szín, hanem életmód is. 
Az ősz hajat bevállaló nők, ahogy érézkelem, egyfajta önmegvalósításnak érzik, hogy visszatérnek természetes hajszínükhöz, magabiztosabbak és öntudatosabbnak érzik magukat.

Fontos tudni, hogy az őszülés nem egyenlő az öregedéssel. A mai napig nincs pontos magyarázat arra, hogy ki és mikor kezd őszülni. Az őszülést olyan tényezők is befolyásolhatják, amelyeknek semmi közük az életkorhoz, például az etnikum, a gének, a dohányzás vagy környezeti hatások is.

Én úgy gondolom, hogy nem mindenkinek áll jól és nem mindenki tudja viselni, ezenfelül számos ősz árnyalat egyszerűen nem szép (mint például az enyém, ráadásul nem is őszülök eléggé, így talán sosem leszek rendes ősz). 

Nem mindenki lesz ősz, és ez így van jól, milyen unalmas is lenne akkor a világ. 

Éljen a női sokszínűség!

Íme, öt olvasói történet, hogy ki miért lett ősz! 
Ha te is megosztanád a történeteted: [email protected]

************************************************************************

“Egy turistabuszon Santorini szigetén pont előttem ült egy nálam legalább 10 évvel idősebb, baromi jó kinézetű nő.
A frizurája rövidre vágott természetes ősz haj volt.
Én konkrétan akkor döntöttem el, hogy én is ezt akarom.
Akkor 45 éves voltam.
A lenövesztéssel nem volt gond, 3 hónap után mikor a fodrászom levágta a hajam, már nyoma sem volt a sötétbarna festett hajnak.
Nagyon jó érzés volt, ahogy megláttam magam a tükörben.
A férjemnek nagyon tetszett, mindenki örült a változásnak, kivéve anyukámat..
Ő a mai napig kitartóan festi a haját (mentségére legyen mondva hogy indigóval…).
Nagyon örülök hogy népszerűsíted az ősz hajat. Én is propagálom, mindenkit biztatok, próbálja ki, hisz befesteni bármikor belehet!”
Szilva Ilona, 49
73222240_2632660943457418_7018268507770978304_o.jpg
“Fantasztikus ez a 40+.
Te hogy látod?
Az egyik barátnőm még a „nagy Őt” keresi, a másik most lett édesanya, a harmadik a napokban lesz nagyi, én pedig 3 csoda közt egyensúlyozok. Szeretnivalóan változatos. 
Ami közös mindannyiunkban, az a „jó néhány” ősz hajszál.
Én már 20 évesen elkezdtem őszülni, és rendületlenül festettem ugyanolyan barnára a hát középig érő, hosszú tincseket egészen a 40. szülinapomig.
Az erős, ősz szálakat egyre kevésbé fogta be a festék, s a mentő ötlet, „a világosítsunk melírozással”, leégette az egészet.
Ott álltam a 40. szülinapomon egy teljesen rövid, őszülő frizurával.
Hosszú ideig figyeltem a hamvasodó hajú nőket az utcán. Inspirálódtam, és azt láttam, hogy gyönyörű viselet lehet az ősz haj, egy jól megválasztott sminkkel, az ezüst szálakat kiemelő színekkel.
Elkezdtem átalakítani a sminkemet, az öltözködésemet úgy, hogy ugyanazt a jó érzést, összhangot érezzem reggelente, amikor kilépek az utcára, mint korábban. Beszereztem új pirosítót, rúzst és néhány szemhéjpúdert a palettámba.
A ruhavásárlások alkalmával pedig kísérletezésbe kezdtem a színekkel. A próbafülke a korábbi színeim mellett megtelt új árnyalatokkal, új mintákkal, új kiegészítőkkel.
Próbálgattam, újraterveztem, és lassan letisztult, mi lesz mostantól előnyös, mi emel ki, mi ad vidámságot.
Újraalkottam magam.
Látom, érzem én is a változást 40pluszosan, és teszek egy kicsit minden nap az egyensúlyért a sporttal, táplálkozással, szemlélettel, egy-egy új dolog kipróbálásával, megtanulásával.
És mi van akkor, ha útközben néha lecsúszik a fejünkről a korona?
Semmi. Megigazítjuk és megyünk tovább! 
Vágyam, hogy ősz modell legyek.
Ősz hajú fotóimmal szeretnélek inspirálni, hogy lásd, érezd, így is gyönyörű lehetsz. Vannak lehetőségek, amiket bármikor kipróbálhatsz, legyen az egy hajszín változtatás, életmód, mozgásforma, vagy egy hirtelen őrült ötlet.
Gabriella Instagram oldala:
93939364_3023727737684068_6380279527158841344_o.jpg
Simon Kata vagyok, 50 éves és ősz hajú.
Már lassan három éve, hogy elegem lett a szőkítünk-melírozunk-lenövesztünk projektből, és egy szeptemberi napos délután fogtam az ollót és a párom szakállvágóját, majd nekiestem a hosszú hajamnak.
Az eredmény egy fürdőszoba tele hajjal, és egy tökös, oldal felnyírt (és saját színű), felül hosszabb (végén a szőke résszel) rövid séró lett.
Nekem nagyon tetszett, óriási érzés volt a tükörbe nézni, mert annyira más volt, mint eddig, hogy éreztem, ebből már nem lesz visszatérés a régi ‘normálishoz’.
Persze a környezetem kisebb sokkot kapott, de a legtöbben a miértet nem bírták kitalálni, én meg csak kevés embernek magyaráztam el, a többiek döbbenetén meg jókat szórakoztam.
Mit is kellett volna megérteniük?
Hogy közel az ötvenhez nem akarok feltétlenül negyvennek kinézni, hogy elegem van abból, hogy nem lesz kétszer egymás után egyforma színű a hajam a fodrásznál, hogy a változó arcomhoz már régen valami más illene, és hogy most még (talán) nem vagyok olyan fonnyadt (haha), hogy akármennyire is ősz a hajam (mert hogy mennyire vagyok az, csak sejteni lehetett), csak nem fog jobban öregíteni, mint egy rosszul eltalált barna.
Vagy a borzasztó szőke, amivel az őszre lenövesztést próbáltam.
És hogy nem kell ahhoz hosszú haj, hogy nőiesnek érezzem magam.
Mindig is szerettem a rövid hajat, de soha nem volt ugyanolyan a frizurám egy évnél tovább. Két-három év alatt mindig megnőtt, amikor meguntam, levágattam. Nagyon szerettem/szeretek vele kísérletezni, hiszen ez ‘csak’ haj, és úgyis megnő.
Nem ezen alapszik az önértékelésem.
Persze gondolom az is segít, hogy a páromnak egy zsírosbödönnel a fejemen kopaszon is tetszenék, és a gyerekeim (18, 21) pedig már régen megszokták a sokszor fura húzásaimat, és nem akadnak ki semmin :-))
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egyre jobban élvezem a koromat.
Szerintem mire 90 leszek (mert ez tervben van), egy igazi lökött kis öregasszony leszek, aki nagyon fogja bírni a fiatalokat, magasan tesz majd arról, hogy a korosztálya szerint hogyan kéne kinézni és hogyan kéne viselkedni.
Remélem, nem leszek egyedül ebben!!!
80955815_2780931338630377_3595679842059681792_o.jpg
“Csokoládéra festett hosszú hajam volt. De a fehér tincs pár nap múlva már látszott. Nagyon zavart. A mellrák utáni kemó jó alkalom lett volna, de a kopaszság megtépázta az önképemet, fiatalosabb és szebb akartam lenni, így került újra festék az egyre hosszabb hajamra.
De a tükörből idegenül nézett vissza az a nő. Egy októberi estén egy forgalmas fodrászat előtt megfogadtam: ha másnap ugyanebben az időben üres lesz a szalon, bemegyek és levágatom végre az újra hosszúra nőtt hajamat.
Csak legalább egyetlen vendégért fohászkodtam egész nap. De az élet rendkívül humoros! Be kellett mennem, mert állom a szavam.
Azóta szeretem azt a női arcot, amelyik visszanéz rám.
Tíz évig otthon voltam a gyerekekkel, aztán jött 12 év multi, most pedig az önkifejezés ideje van itt 50 felett.”
69834280_10217148335398237_6468199590767099904_n.jpg
Manuelat mar régen kiszúrtam magamnak. Minden szombaton, amikor megálltunk a Miami Barban a reggeli kávéra, mondtam magamnak, hogy milyen jól nèz ki ez a nő!
Egy nap a tettek mezejére is léptem, ès a rendelésnèl megdicsértem a hajàt, büszkén mondta, hogy a sajàjtja, ès hogy règen szőke volt, meg félt, hogy öregíti őt, amúgy 55 éves, (meg sem kellett kèrdeznem, magától megmondta), de mondtam, hogy vagány, szerintem nagyon jól illik hozzá az ősz szín ès ez a frizura is.
68787335_2486096578113856_4893966911391399936_o.jpg
*********************************************************
ÉLJENEK A 40 FELETTI NŐK! 
A NeverOrdinaryWoman a 40 feletti nők találkozóhelye, közösség, blog, női klub és még sok más.
Alapítója, Iványi Orsolya, Vichy Neovadiol Változókor nagykövet.
Facebook oldal
Hírlevél

Zárt csoport
Youtube 
Kapcsolat: [email protected]
img_20190923_213159_890_1.jpg
Facebook Comments