Mikor lesz szexi a használt?

Mikor lesz szexi a használt?

Mikor lesz szexi a használt?

Használt, újrahasznosított, megjavított, bérelt.

A divatban (is) egyre többet halljuk ezeket a szavakat, hiszen az állandó vásárlás nem csak a pénztárcának rossz, hanem a Földnek is.

Jómagam már évek óta tudatos vásárló vagyok, nem volt könnyű ide eljutni, imádtam vásárolgatni (volt olyan, hogy egy nap 5 pár cipőt vettem), de ma már ez nem így van.

Szépen kialakítottam a stratégiámat, elég jól működik, persze nem vagyok tökéletes, de nagyjából ezekhez az elvekhez tartom magam:

– nem vásárolok felindulásból vagy “csak úgy” (kivéve, ha valami nagyon nagyon nagyon megéri és pont kell)

– tudom, hogy mire van szükségem és arra koncentrálok

– amikor csak lehet online megvizsgálom a darabot vásárlás előtt

– 80%-ban leértékelve vásárolok

– designer darabokra gyűjtök

– addig hordom, ameddig lehet, aztán megpróbálom még megjavíttatni is

Használt ruha szeptember azaz ne vásárolj újat szeptemberben

Ne vásárolj 30 napig új ruhát, mondja a brit nonprofit szervezet, az Oxfam, a kezdeményezás Second Hand September néven került be a köztudatba, de igazából bármikor alkalmazható lenne. Az Oxfam használt ruha bolthálózatot  (is) üzemeltet, így nekik ez nyilván profilba vág.

Szerintem ez igazából nem egy nehéz feladat, én mondjuk pont semmilyen ruhát nem vásároltam szeptemberben, se használtat, se újat.

Az igazi feladat átalakítani a gondolkodásmódot, és mondjuk nem venni hetente valamit 5-6 ezer forintért, hanem mondjuk havonta egy jobb valamit 25 ezerért. Persze, ez csak az én teóriám, mert szerintem nem szégyen sokszor ugyanabban a ruhában járni. Sőt. A nyarat gyakorlatilag 3 ruhában csináltam végig, egy jól bevált Lidl ruha háromféle színben, az elsőt még 2018-ban vettem, a pirosat, a másik kettőt tavaly, 8 euro volt darabja.

minus_the_cost.png

Mit tesznek a cégek, hogy kevesebbet vásároljak?

A tükör egyik oldala persze, hogy én mikor vásárolok és mennyit, de mit tesznek a cégek vagy tesznek-e egyáltalán, ha már akkora terhet rónak a környezetre a működésükkel?

Nos, a jó hír az, hogy már elindulni látszik egy olyan folyamat, amely a másik oldalon is próbálja a problémát kezelni.

Suszter a luxusáruházban 

A londoni luxusáruház, a Selfridges Project Earth nevű kezdeményezése nem tűnik elsőre annyira újszerűnek, de aztán ha belegondolunk abba, hogy ez egy _luxus_ áruház, amelynek az elsődleges feladata a profit termelés, akkor mégis az.

Például, ha van egy kicsit lehasznált Manolonk, akkor így tudnak belőle újat varázsolni a Selfridgesben!

Amúgy a The Restory nevű cég áll mögötte, amely luxus cipőket, táskákat és bőr cuccokat javít. Eléggé bele lehet felejtkezni a javítási videókba az Instán, a cipőjavítás sose volt még ilyen szex(Pár éve egy antik piacon Olaszországban nem bírtam és ki 70 euroért megvettem egy csúnyácska, barna antik Gucci táskát, viszonylag jó állapotban van, de azért ráférne egy kis ráncfelvarpont egy ilyen hely kellene hozzá!A javításon kívül vásárolhatunk használt vintage cuccokat is a Selfridgesben, és még bérelhetünk is!

Például ezt az 1.755 fontos Huishan Zhang ruhát kibérelhetjük 4 napra 88 fontért, ha valahol éppen villantani szeretnénk! Alul pedig még azt is megmondják, hogy mennyit “segítettünk” a Földnek.

self_1.jpg

A Selfridges amúgy Oxfam használt ruha pop upot is felhúzott rögtön a Gucci és miumiu között, Bay Garnett ajánlásával, ő az Oxfam stylistja és “turikirálynő” is, ha magyarra szeretném fordítani a Queen of Thrift-et.

118787350_322321465645066_1283536723732566345_n.jpg

Az Oxfam arca éppen a csodálatos Michaela Coel, ha még nem láttátok az I may destroy you sorozatban, amelyet ő is írt, akkor nézzétek meg, Netflixen megy.

A használt COS is menő!

Az elmúlt hetekben jelentette be a COS (H&M családtag), hogy létrehoz egy olyan platformot, melyen használt COS ruhákat lehet eladni és megvásárolni.

cos-resell-holding-page.gif
Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, nagyon remélem, hogy más márkák is csatlakozni fognak ehhez!

Amíg Londonban éltem, nagy COS rajongó voltam, biztos hozzátett az is, hogy az iroda mellett volt pont egy boltjuk (hehe), így összességében lehet kb. 30 COS cuccom, 1-2 kivételével még mindig jók, bár néhányat tényleg szakadásig hordtam.

Mostanában már nem sokat vásárolok náluk, mert véget ért a zsákruha korszakom, de augusztusban online azért vettem leárazva két darabot: egy narancssárga kis kardigánt (21e ft helyett 6e ft volt), és egy kabátot (150 euro helyett 45 euro). Majd megmutatom őket.

Ha Firenzében járok ott is körül szoktam nézni, de a pesti üzletekbe viszont egyáltalán nem szeretek járni, mindig próbálkozom, de konkrétan olyan fagyos a hangulat és az eladók meg csak ruhát pakolnak, köszönni sem érnek rá, így 3 perc után fordulok ki egyből. Kár.

Bútorok második élete

Az IKEA júniusban jelentette be, hogy Magyarországon is elindítja a használt bútort visszavevő szolgáltatását. A lehetőség mindenki számára nyitott, hogy visszavigye használt, de biztonságos és jó állapotban lévő IKEA bútorait. A kezdeti időszakban a soroksári IKEA áruház fogadja és értékesíti majd a lakberendezési termékeket. Természetesen pénzt is kapunk érte, így mindkét félnek megéri. További részletek ITT!

Mikor lesz szexi a használt?

A kérdésre nem könnyű válaszolni.

Ha például néhány ismertebb ember magától a mozgalom mellé állna?
Ha többet beszélnénk arról, hogy a használt / vintage ruha is lehet stílusos?
Ha nem turkálónak hívnánk a használt ruha boltokat?
Ha kiszámolnánk, hogy olcsóbb a használt ruha?

Ti mit gondoltok?

Kép: Photo by Onur Bahçıvancılar on Unsplash

*********************************************

 

Facebook Comments