A megtört nagymama a múlté, ideje az idős fogyasztókat komolyan venni

A megtört nagymama a múlté, ideje az idős fogyasztókat komolyan venni

A megtört nagymama a múlté, ideje az idős fogyasztókat komolyan venni

A nálunk fejlettebb országokban az idősmarketing vagyis az idős fogyasztó megcélzása nem újkeletű dolog. Nálunk még mindig inkább egyedi jelenség, és felkapjuk a fejünket, amikor idősebb nőket is felfedezhetünk reklámokban, és olyanokban, amelyek nem gyógyszert, vagy egyéb, az egészség hanyatlásával kapcsolatos valamit promótálnak.

Sok cég gondolja úgy, hogy nem érdemes idős embert reklámokba tenni, mert nincs vásárlóerejük. Pedig az idősödő emberek száma és aránya egyre nő, 2050-re minden harmadik ember 60 év feletti lesz Magyarországon.

Szerencsére nem így gondolta az Erste Bank, és legújabb kampányuknak egyik szereplője Schmidt Bea, Magyarország egyik első manökenje, ahogy akkor hívták. A bank ügyesen intergenerációs reklámot készített, melynek az is az üzenete, hogy az idősek ugyanolyan részei a társadalomnak, mint a fiatalok. A kampány témája az új digitális bankolási platform bevezetése.

Az Erste Bank kommunikációs osztálya rendkívül gyorsan és készségesen reagált a kérdéseimre.

– Hogyan esett Schmidt Beára a választás?
– Klasszikus castingot tartottunk, és volt a fejünkben egy kép arról, hogy ezt a senior hölgyet hogyan képzeljük majd el a képeken. Bea teljes kisugárzásában hozta azt a karaktert, amit megálmodtunk. Megvolt az eleganciája, ugyanakkor fiatalosan laza volt és nagyon jól állt neki a karakter.

– Miért választottak idősebb korosztályt a kampányba?
– A termékünk, George, egy olyan egyszerűséget és szabadságot hoz az online bankolásba, ami nem csak a fiataloké. Meg akartuk mutatni, hogy a digitális pénzügyek területén bőven helye van ennek a korcsoportnak, inspirálni akartuk őket, hogy merjenek nekilátni és használni ezeket a kényelmi szolgáltatásokat.

– Mi volt a koncepció a stylinghoz?
– Lényeges pont volt a koncepcióban, hogy Bea legyen trendi, divatos, ugyanakkor nem elidegenítő a korcsoportjának. Ő is, mint mindegyik karakterünk a filmben, mer egy kicsit másképp gondolkozni önmagáról, többet kihozni az életből. Nem adja meg magát a kornak, hanem élvezi a szabadságát. Beát szinte nem is kellett instruálni, tökéletes találta meg a karaktert önmagában. A stylist Kovács Flóra volt.

– Ha jól tudom, már több országban bevezetésre kerül a George, ott is volt a kampányban 60+?
– Közvetlenül előttünk Horvátországban vezették be a George-ot, ahol szintén voltak senior szereplők. Ebből mi is inspirálódtunk.

– Miért nincs 40 és 60 közötti a kampányban? 
– A kampány több szempontból is széles spektrumon mutat karaktereket, és ezek közül a kor csak az egyik. Arra összpontosítottunk, hogy minél erősebb attitűdöket tudjunk prezentálni, és erősíteni az üzenetünket, hogy a szabadság nem kiváltság és nem függ nemtől, kortól, származástól, adottságtól, stb. Ez a korosztály most épp kimaradt, de Bea látványra szinte becsúszik 60 alá.

Schmidt Bea a hatvanas-hetvenes évek egyik sztármanökenje 70 felett is aktív, így például a SilverChic modellügynökség tagja és oktatója, mely 40 feletti nőkre specializálódott.

“A reklámokban Magyarországon ma még többnyire megtört idős nagymamákat mutatnak, sajnos. Talán hazánkba is begyűrűzik lassan az a felfogás, hogy 40 felett is van élet, és jó külsejű, friss, sportos, tettrekész, életvidám is lehet egy nő élete végéig, aki a legjobbat hozza ki magából. A mi ügynökségünk azért alakult, hogy ezt a korosztályt/trendet megmutassuk és felfuttassuk! Minden korban lehetnek szépek a nők!” – írta nekem Schmidt Bea.

Szemüveg: Komono / Nyaklánc és karkötő: Mango / Gyűrű és fülbevaló: Parfois

Nőtársaimnak írom, hogy 65 évesen egy nő még 21,4 évet élhet.
Nem mindegy, hogy milyen állapotban és hogyan töltjük el ezeket az éveket.
Érdemes inspirálódni az idősebb korosztályból, megtalálni a jó példaképeket és már most elkezdeni gondolkozni azon, hogyan képzeljük el magunkat 70+.

Facebook Comments