Legyen vége a kétségbeesés korának! A szaudi nők új szót szeretnének a menopauzára

Legyen vége a kétségbeesés korának! A szaudi nők új szót szeretnének a menopauzára

Legyen vége a kétségbeesés korának! A szaudi nők új szót szeretnének a menopauzára

A kétségbeesés kora. Arabul így hangzik a menopauza.

Sok nő számára a menopauza szó sem hangzik jobban, mert a legtöbb társadalomban egyet jelent az öregedéssel. Az öregedés pedig nem szexi, ugye, talán nálunk is ideje lenni kampányt indítani annak érdekében, hogy a menopauzában lévő nők bár lehet, hogy már nem fiatalok, de attól még ugyanolyan nők, mint voltak, – hiszen nem a menstruáció avagy a termékenység határozza meg egy nő értékét – , sőt, nagy valószínűséggel sokkal többek vagyunk.

A Tena márka 600, Szaud-Arábiában élő 40 feletti nőt kérdezett meg a menopauzáról és az az eredmény jött ki, hogy 81% szerint, a “Kétségbeesés Kora” frázist modernizálni kell, mert nem állja meg a helyét. 82% használna új és pozitívabb szót.

De hogy jön össze a a Tena, melyről tudjuk, hogy inkontinencia termékeket gyárt és a menopauza? Nos, a menopauza egyik tünete az inkontinencia is lehet (de több, mint 30 van), és a megkérdezett nők 36%-a tapasztalt vizelettartási problémát a menopauzában.

A TENA a nőnap alkalmából ezzel a videóval kampányol a Közel-Keleten, hogy párbeszédet indítson a témában, hogy vajon tényleg a „kétségbeesés korának” szükséges-e hívni a menopauzát.

A videóban a nőket arra kérik, hogy a kétségbeesés szó helyett helyettesítsék be azt a szót, amely valójában jellemzi az életüket ebben az életszakaszban.

A zenés videóban a kampányhoz komponált Despair No More (Legyen vége a kétségbeesésnek) című dalt hallhatjuk, amelyet Ghalia arab énekes- dalszerző énekel.

A videóban több idősebb nőt láthatunk, ahogy “kilépnek” a kétségbeesés korából és megtaláljuk saját magukat a hivatásukban vagy hobbijukban és közben felfedezik azt a bizonyos szót. Bátorság, kreativitás, bölcsesség, mozgás.

A változókor sokak számára egy ébresztő, én is ezt vallom. 40 – 50 körül beúsznak a kérdések, hogy valóban jó úton vagyunk-e, valóban úgy élünk-e, ahogy szeretnénk, valóban azt csináljuk, amit szeretnénk? Én a #sohasemkéső és a #semmihezsemvagyöreg szellemében, mindenkit bátorítok, hogy változzon, változtasson, ha nem érzi jól magát. Az élet rövid.

A filmben valós, hús-vér nőket láthatunk, amúgy az egész kreatív stáb is nőkből állt.

********

Magyarországon ma 1 millió nő van változókorban.

Mi a változókor (avagy klimax)? Egy természetes folyamat, melyen minden nő keresztül megy, általában 45 és 60 között. Egy hormonális változás, melyet összetett lelki és fizikai tünetek kísérnek.
Mi a menopauza? Egy időpont, miután 12 hónapig nincs menstruáció.
Mikor történik meg a menopauza? Magyaroszágon ma 50. év körül történik meg.
Melyek a menopauza szakaszai? Perimenopauza, Menopauza, Posztmenopauza

Facebook Comments