Ezt érdemes tudni, ha oltás után megy emlővizsgálatra

Ezt érdemes tudni, ha oltás után megy emlővizsgálatra

Ezt érdemes tudni, ha oltás után megy emlővizsgálatra

Jó tudni, hogy bizonyos koronavírus-oltások után a nyirokcsomók megduzzadhatnak, általában az oltás körüli helyeken, leggyakrabban a hónalj és nyak környékén. 

Jó tudni azt is, hogy ez teljesen normális. Amikor oltást kap az ember, a nyirokcsomók megkapják a jelet, hogy idegen anyag került a testbe és csak teszik a dolgukat, tehát ez nem egy COVID-19 vakcina jelenség, hanem egy általános vakcina jelenség, bár egyes vakcináknál jobban megfigyelhető, mint másokkal.

Viszont amennyiben éppen oltás után lenne esedékes a mammográfiánk, érdemes elhalasztani, ugyanis a duzzadt nyirokcsomók téves diagnózishoz is vezethetnek 

“Az oltás utáni fájdalom hónaljban vagy a tapintott nyirokcsomó teljesen normális, ne rohanjunk ezzel rögtön az orvoshoz. Mellvizsgálatnál valóban okozhatnak téves diagnózist, így mindig rákérdezünk, hogy mikor oltották a pácienst. Azt szoktuk mondani, hogy a második oltás után 3-4 héttel érdemes vizsgálatra jönni, addigra a nyirokcsomók is megnyugszanak.” – mondta Dr. Unger Zsuzsa, a Pozitron-Diagnosztika Központ radiológus szakorvosa. 

A Moderna például vizsgálta is az ilyen jellegű lehetséges mellékhatásokat, így az első oltás után 11,6% tapasztalt nyirokcsomó duzzanatot (placebo 5%), a második injekció után pedig 16% (placebo 4.3%).

Amennyiben nem tudunk halasztani, mindenképpen tájékoztassuk az orvost, hogy mostanában kaptunk oltást, ha nem kérdezik. 

Kép: Victoria Strukovskaya on Unsplash

**********

Ajánló:

Lélekben készüljön fel, ha rákos, ki kell venni – avagy miért kötelező mellrákszűrésre járni

Facebook Comments