Miért van szükség menopauza forradalomra?

Miért van szükség menopauza forradalomra?

Miért van szükség menopauza forradalomra?

Nagy nap ez a mai! Legalábbis Angliában!
Rendesen zajlik a szigetországban a menopauza forradalom, tegnap például sikerült azt elérniük a kampányolóknak, hogy a hormonterápia költségeit az állam csökkentse.

Ahogy sok minden, ez is alulról jövő kezdeményezés volt, lelkes hétköznapi nők, akiket a menopauza megsanyargatott álltak a kezdeményezés élére, melyhez aztán csatlakoztak ismert 50 pluszos média személyiségek, mint például Davina McCall, aki nemrégiben dokumentumfilmet is forgatott a témában és lelkes parlamenti képviselőnők.

Carolyn Harris munkáspárti képviselő olyan törvényt sürgetett, amely ingyenessé tette volna a menopauza kezelését Angliában, a kormány odáig azért nem ment el, de elfogadta azt a törvényt, hogy a nőknek csak évente egyszer kell fizetniük a receptért, amivel évente akár 200 fontot is megtakaríthatnak, és emellett létre fognak hozni egy Menopauza Munkacsoportot is állami szinten.

A sikerük egyik titka az volt szerintem, hogy a brit médiában sikerült folyamatosan fenntartani a párbeszédet, így lassan de biztosan normalizálni a témát. Nálunk még mindig meglepő, ha látunk egy személyesebb cikket a menopauzáról.

Tegnap a Parlament előtt a “menopauza harcosok”, balról jobbra, Mariella Frostrup, tévés személyiség (pont most volt a Spektrum tévén egy 3 évvel ezelőtt készült menopauza dokumentumfilmje), Carolyn Harris parlamenti képviselő, Penny Lancaster, modell, tévés személyiség (és Rod Stewart felesége) és Davina McCall, akik szintén élharcosai a témának.

Emellett arról is többet kellene beszélni, hogy a menopauza népegészségügyi probléma, és kezelni kell. A nők egyre tovább élnek, így tovább fognak dolgozni is, életük 1/3-át tölthetik ösztrogénhiányos állapotban, kellemetlen tünetekkel. Ha nem kapják meg a szükséges segítséget, az hatással lehet a munkánkra, a mentális egészségünkre, a családunkra, a kapcsolatainkra, szexuális életünkre és általános jólétünkre.

A menopauzális hormonterápia a menopauza tüneteit úgy tudja kezelni, hogy pótolja azokat a hormonokat, amelyekből kevesebb lesz. Míg az NHS (brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szerint a tünetek körülbelül négy évig tarthatnak az utolsó menstruációt követnek, tíz nőből egy tizenkét évig tapasztalja őket. Angliában a hormonpótló kezelésre felírt recept jelenleg 9,35 fontba kerül – vagy 18,70 fontba, ha egy nőnek kétféle hormonra van szüksége –, és gyakran csak rövid távra írják fel, vagyis havonta vagy háromhavonta kell kifizetni a díjat. Skóciában és Wales-ben ingyenesek a receptek. A kormány Angliára vonatkozó javaslata szerint a hormonterápia recepteket évente bocsátják majd rendelkezésre, vagyis évente csak egyszer kell fizetni, ami 90 és 200 font közötti összeggel csökkenti a költségeket.

Maria Caulfield egészségügyi miniszter megerősítette a kormány javaslatait a témáról folytatott vita során, és elmondta, hogy a kormány menopauza munkacsoportot indít a téma további vizsgálatára, és felkéri Harris parlamenti képviselőt társelnöknek. Azt is megígérte, hogy a menopauzát prioritásként kezeli a kormány a közelgő női egészségügyi stratégiájában – amelyet az év végéig közzé kell tenni.

“Nőként és ápolónőként tisztában vagyok azzal, hogy milyen kihívást jelenthet együtt élni a menopauza tüneteivel” – mondta. “A hormonpótló kezelés költségeinek csökkentése – amely mentőövet jelenthet a menopauza által súlyosan érintett nők számára – nagy előrelépés, de van még tennivaló.”

A pénteki vita során a politikai spektrum minden részéről érkező női képviselők beszéltek saját tapasztalataikról a menopauzával kapcsolatban, köztük Liz Kendall árnyék egészségügyi miniszter is. A tünetek megjelenése után “rémisztő szorongásaim és pánik érzésem” volt, de azt is bevallotta, nem tudta, mi történik vele.

Flick Drummond konzervatív képviselőnő szintén üdvözölte a vitát, mondván, fogalma sem volt számos tünetről, amíg meg nem hallgatott egy erről szóló adást a BBC Radio 4 Woman’s Hour című műsorában. “Hirtelen minden világossá vált, az agyköd (brain fog), az álmatlanság, ami attól tartok, nem múlt el… és a szorongás, ami sírással társult és az az érzés, hogy nem tudsz megbirkózni azzal, ami veled történik.”

Jackie Doyle-Price, tory képviselőnő így nyilatkozott: “Ha annyi figyelmet fordítottunk volna a hüvelyszárazságra, mint amennyit az erekciós diszfunkcióra, jobban jártunk volna. Ha ez a férfiakkal történne, már sokkal előrébb járnánk.”

Mi kicsit lassabban haladunk, de már legalább az úton vagyunk!
Nagy szó például, hogy jövő héten a Magyar Menopausa Társaság konferenciáján élő fogok adni arról, hogy vannak manapság a magyar menopauzában lévő nők.

Nyilatkozásaim az október 18-i Menopauza Világnap alkalmából:

ATV – Ne legyen tabu a menopauza
Kossuth Rádió – Napközben
Nők Lapja – A menopauza egymillió nőt érint Magyarországon, mégis elhanyagolt téma

Szeretném megköszönni a Vichy -nek, hogy már 2 éve támogat a munkámban, a Tesco Magyarország -nak, hogy Magyarországon elsőként (egy egyelőre egyedüliként) elindította a Munkahelyi Menopauza programot velem és az Egyenlítő Alapítvány -nak, hogy segít az úton! 🧡

Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-politics-59088557

Facebook Comments