A menopauza sötét oldala – Gyászoló férj hívja fel a figyelmet a nem látható tünetekre

A menopauza sötét oldala – Gyászoló férj hívja fel a figyelmet a nem látható tünetekre

A menopauza sötét oldala – Gyászoló férj hívja fel a figyelmet a nem látható tünetekre

Tegnap reggel egy fontos de egyben szomorú cikk jelent meg a BBC oldalán.
Egy gyászoló férj arra buzdítja a férfiakat, hogy ismerjék meg jobban a menopauza tüneteit, mert sokkal több, mint szimpla hőhullámok

Az 56 éves Linda Salmon tavaly áprilisban lett öngyilkos, miután szorongása a Covid-járvány idején fokozódott.
Férje, David azt mondta, nem gondolta, hogy a menopauza öngyilkossági gondolatokkal is járhat.
“A tünetek fizikai oldalát mindenki láthatja, de a mentálisak rejtve maradnak.”

Felesége halála után, a BBC Look North című műsorát nézve ébredt rá arra, hogy a menopauza milyen hatással lehet a mentális egészségre. “Nem tudtam, hogy vannak ilyen típusú tünetek is” – mondta. “Azt hittem, hogy a menopauza némi hőhullám és rossz hangulat, aztán amikor a műsor az öngyilkosságról is beszélt, minden összeállt.”

Úgy véli, ő és felesége életmentő segítséget kérhettek volna, ha többet tudtak volna a menopauza és a mentális tünetek kapcsolatáról.

Amikor a pandémia miatt az országos zárlat megtörtént, a kétgyermekes anya, Mrs. Salmon kulcsfontosságú kollagaként dolgozott egy szupermarketben, de aggódott, hogy esetleg elkapja a Covidot. A szorongásai miatt abbahagyta a munkát, néhány nappal később pedig öngyilkos lett.

David, akivel 41 éve voltak házasok, úgy véli, hogy a menopauza rettentően megviselte feleségét, és a járvány miatti szorongásai felerősítették a sötét gondolatait.

Egy kutatás szerint (the Samaritans) a 45 és 54 év közötti nők körében a legmagasabb az öngyilkosság aránya Angliában. A nők túlnyomó többsége 45 éves korára lep a perimenopauzába, a menopauza pedig átlagosan 51 év körül történik meg. 

A menopauza megértése

1. A menopauza nem betegség, hanem egy hormonok által vezérelt, testi – lelki változásokkal járó természetes folyamat, amelyen minden nő keresztülmegy.

2. A menopauza tulajdonképpen egy nap, amelyet akkor állapítunk meg, ha 12 hónapig nem következett be menstruáció, tehát a legutolsó menstruációs vérzést jelenti, melyet már egy éven keresztül további vérzés nem követ. Az ezt megelőző években, a petefészkekben a női nemi hormonok termelése egyre csökken, majd teljesen megszűnik.

3. Ez a folyamat többnyire a nők negyvenes éveiben kezdődik el, bár sokáig nincsenek észrevehető tünetei, azonban már a menopauzát megelőző néhány évben, az úgynevezett perimenopauzában is előfordulhatnak a jellegzetes klimaxos tünetek.

4. A magyar nőknél 51 éves kor körül következik be a menopauza.

5. A hormonváltozás minden nőnél másképpen zajlik le, van, akinél semmilyen tünet nem jelentkezik, van, akinél mérsékelt tünetekkel jár, és van, aki durván megszenvedi az egészet.

6. A legjellemzőbb visszajelzés a nőktől (a zárt FB csoportomban), hogy miért nem készítette fel őket senki arra, hogy mi fog történni velük. Sokan nem ismerik fel, hogy perimenopauzaban vannak, mert még úgy gondolják nincsenek abban a korban.

7. A tünetek rendkívül színesek, minden nőnél más és más lehet, nézzünk néhányat.

Hőhullám.
Ez az egyik legjellemzőbb tünet, a nők 70%-a átéli. A hormonális változások következtében a bőr hajszálerei időről időre hirtelen kitágulhatnak, a fokozott véráramlás pedig hőmérséklet-emelkedést és kipirulást okoz. A pirosság előfordulhat arcon, nyakon, mellkason, felkaron. Magasabb lesz ilyenkor a testhőmérséklet is, nő a pulzus és a vérnyomás. És ha ez nem lenne elég, a hőhullám után jöhet az izzadás. Kiszámíthatatlan mikor jön, tarthat pár percig vagy csak pár másodpercig, és néha 24 órán belül 30-szor is megismétlődhet.

Alvászavar.
A hormonok ide is berondítanak, az éjszakai hőhullámok akadályozhatják a nyugodt alvást, aztán pedig nappal nem tudunk koncentrálni és kimerültek vagyunk, így 9 lesz az új éjfél, örülünk, ha nem kell sehova sem menni, főleg a zenés-táncos helyekre.

Hangulatváltozások.
A hormonok változása hatással lehet a lelki életre is, de okozhat nyugtalanságot, idegességet, ingerlékenységet, általános elégedetlenséget, szomorúságot vagy akár depressziót is. Szerencsés esetben megérti a férfi, hogy ez nem ellene irányul, de egyszerűen kontrollálhatatlan. ” Időnként olyan feszültség támad bennem, hogy a szemfogammal tudnám cincálni a nyaki ütőerét bárkinek.” – írta valaki a csoportban.

Hízás.
A változókor ajándéka, kétszer annyit kell mozogni és feleannyit enni.

Csökkenő szexuális vágy.
A hízás után az egyik legnehezebb tünet, amivel meg kell birkózni. A libidó csökkenése a tesztoszteronszint csökkenésével magyarázható, de ez nem törvényszerű. Sok nőnek a test átalakulása miatti önértékelési zavarok csökkenhetik a nemi vágyát. Ennek kibeszélése igen fontos, hiszen ez sem marad örökre így, és léteznek erre különböző gyógyszerek, a hormonok mellett természetes eredetű, növényi gyógyszerek is, melyek segítenek az átmeneten. És azt is szögezzük le, hogy a nő nem attól nő, hogy menstruál-e vagy tud-e még gyereket szülni.

A változókór nemcsak a nőnek, hanem a férfinak is próbatétel, hiszen a tünetek rányomhatják bélyegüket a párkapcsolatra. Talán nem is tudják, hogy nyitottsággal, türelemmel és megértéssel meg tudják könnyíteni ezt az időszakot a nő számára. Minél több támogatást kapnak a nők, annál könnyebben vészelik át a klimax megpróbáltatásait. De ehhez a férfiaknak tudniuk kell, hogy mivel is állnak szemben. Egy jó párkapcsolat pedig aranyat ér a menopauza kihívásai közepette.

Kép: Photo by Sinitta Leunen on Unsplash

Eredeti cikk: https://www.bbc.com/news/uk-england-leeds-59208883

Facebook Comments