Mikor aludtál utoljára végig egy éjszakát?

Mikor aludtál utoljára végig egy éjszakát?

Mikor aludtál utoljára végig egy éjszakát?

Amikor tavaly megkérdeztem az olvasóimat/titeket a Nagy Menopauza Kérdőívben, hogy melyik változókori tünet a legzavaróbb, akkor legnagyobb meglepetésemre, nem a hőhullám jött ki elsőnek, hanem az alvászavar.

Változókor és alvászavar

Ha egészséges és eredményes életet szeretnénk élni akkor a jó éjszakai alvás mindennél fontosabb. Megfelelő étrend, elegendő mozgás, minőségi alvás: tulajdonképpen ennyi a hosszú élet titka, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a tudományt, persze 40 felett ez egyre több erőfeszítést igényel, ne legyenek illúzióink. Keveset beszélünk a változókori alvászavarról, pedig a pszichés tünetei közé tartozik és jelentősen megkeseríthetik az életünket. Sőt, annyira keveset beszélünk róla, hogy van, aki nem is tudja, hogy ez is menopauza tünet lehet.

Kétféle alvásproblémát különböztetünk meg a menopauza során:

1. Ösztrogénhiány következtében fellépő alvászavar, melynek hátterében a hőhullámok és az izzadási rohamok állnak (ezek miatt ébredünk fel, majd aztán nem tudunk visszaaludni vagy túl sok sokszor ébredünk meg ezek miatt), kutatások szerint a menopauzális hormonterápia segítség lehet. (Tudom, hogy nem mindenki akar erre hormont szedni.)

2. A gyakori ébredésekkel illetve nem kellően pihentető alvással jellemezhető alvászavar független lehet a hőhullámtól és az izzadási rohamoktól, de azok kísérőjeként jelentkezhet. Közvetetten is kihat az alvásunkra a (peri)menopauza, ha például a mentális tünetek jobban megviselnek minket, többet szorongunk, stresszelünk. Ez is lehet az alvászavar hátterében, emiatt nem tudunk elaludni (jár az agyunk) vagy túl korán felébredünk és már nem tudunk visszaaludni.

Mi történik a testünkben amikor alszunk és ha nem alszunk eleget?

Az alváshiány – amikor 4-5 órát alszunk 7-8 óra helyett – negatív hatással lehet az agyi működésünkre és súlyosbíthatja a memóriazavarokat, illetve a brain fog-ot (ködös agy) is. Ezenkívül csökkentheti az immunitást, növelheti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát, valamint elhízáshoz vezethet. Nincs olyan rendszer a testben, amelyre ne hatna az alváshiány. Amikor alszunk számos biológiai folyamat játszódik le a testünkben, amelyek létfontosságúak általános egészségünk szempontjából, például az agy eltárolja az új információkat és megszabadul a mérgező hulladékoktól, az idegsejtek kommunikálnak és újraszerveződnek, ami segíti az egészséges agyműködést, a szervezet javítja a sejteket és olyan molekulákat szabadít fel, mint a hormonok és a fehérjék. Ezek nélkül a testünk nem tud megfelelően működni.

Már azt is tudjuk, hogy az alváshiány összefüggésben van a hízással is. Nem elég, hogy a változókorban hajlamosabbak vagyunk az elhízásra, ezt még megfejelheti az alvászavar is. Az étvágyat szabályozó hormonok működésére is hatással van az, ha nem alszunk, ugyanis ilyenkor nő az éhségérzetért felelős ghrelin hormon szintje, miközben a jóllakottság érzését jelző leptin hormoné csökken. Ezenkívül, amikor nem alszunk rendesen, sokkal jobban kívánjuk az olyan “rossz” dolgokat, mint csoki meg péksütemény és hasonlók, mindegy mi, csak magas legyen a kalória- vagy szénhidráttartalma.

Milyen alvást segítő tippek léteznek?

A jó alvás kritikus fontosságú egészségünk szempontjából, ezért megéri kísérletezni, hogyan alhatunk jobban és eleget: A) A rutin kialakítása kulcsfontosságú. Mindig ugyanakkor menjünk aludni minden este és ugyanakkor keljünk minden reggel – igen, még hétvégén is. A következetes rutin nem csak a mennyiségét javítja alvásnak, hanem a minőségét is.

B) Legyen hűvös a hálószobában. Sokkal könnyebb elaludni és nem felébredni, ha hűvös van, és nem meleg. A szobahőmérséklet 18°C körül ideális. C) Kerüljük a forró italokat és az alkoholt lefekvés előtt. Az alkohol segíthet elaludni, viszont egyfajta mesterséges alvást nyújt, amely nem jár ugyanolyan fiziológiai előnyökkel, mint a természetes alvás. Blokkolhatják az álmodást vagy a REM alvást is, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő érzelmi és mentális egészség érdekében.

Tarts velem és teszteljük le együtt a NOTTEVIT Happy Sleep esti stresszoldó, alvást segítő készítményt, mely a benne található különleges sáfrány kivonatnak köszönhetően egyben a menopauza tüneteit is enyhítheti. Nézzük meg, hogy valóban működik-e a változókorban!

A videóban elmondom, hogy eddig büszke voltam arra, hogy semmi probléma nem volt az alvásommal, azonban nyár óta folyamatosan megébredek 4 körül és már érzem ennek a negatív hatását és én is keresem a hatásos megoldást!

A NOTTEVIT csapatától a következő ajánlatot kaptuk:

Két doboz ára helyett most egy doboz áránál is olcsóbban vásárolhatunk meg két dobozt! 2 doboz 3000 Ft 8.830 Ft helyett!

WEBOLDAL: https://bit.ly/nottevit-happysleep

PROMOKÓD: happy40

Fontos: azt az opciót válaszd, ahol a 2 dobozt látod, a promókódot pedig a végén tudod felhasználni! Azt kérjük azoktól, akik megvásárolják, hogy a kúra időtartama alatt válaszoljanak 2-szer 3 kérdésre, ugyanis az ezekre adott válaszokból fogjuk látni, hogy valóban működik-e!

Mit tartalmaz a készítmény? A készítmény 3 féle, Franciaországból származó, magas minőségű növényi kivonat kombinációját (golgotavirág, komló, macskagyökér), 1. kategóriájú, kézzel szedett perzsa sáfrány kivonatot, aktív B6-vitamint és magnéziumot tartalmaz.

Miért is érdekes a sáfrány jelenléte? Az egyik legtöbbet vizsgált (150 tudományos publikáció, 50 klinikai vizsgálat), természetes hangulatjavító és lelki egyensúlyt támogató gyógynövény a perzsa sáfrány. A sáfrányt már az ókori perzsa birodalomban is használták teába keverve a lehangolt lelkiállapot, a melankólia kezelésére. Természetes hangulatjavító hatását azóta modern klinikai vizsgálatokkal is igazolták, melyek szerint bizonyítottan fokozza az agyban felszabaduló szerotonin mennyiségét, és ezen keresztül fejti ki pozitív, kedélyjavító hatását. A Nottevit Happy Sleep kapszula garantáltan magas minőségű (1. kategória – Sargol), kézzel szedett Safr’Inside™ perzsa sáfrányt tartalmaz.

Hogyan és mikor szedjem?

Lefekvés előtt 20-30 perccel 1 kapszulát kell bevenni. Megébredéskor is be lehet venni egy extra kapszulát. Kúraszerűen, 8-10 hetes ciklusokban ajánlott szedni, 2 hetes szüneteket tartva.

Mennyi idő múlva érzem majd a hatását? Az alvást segítő természetes gyógynövénykivonatok szervezettől függően 14-18 nap alatt érik el maximális hatáserősségüket. A legtöbben már az első éjszakán tapasztalják a kívánt hatást, de ritka esetekben előfordulhat, hogy a kúra elején néhányan gyengébb alvást segítő hatást tapasztalhatnak. A sáfrány menopauzás tünetekre gyakorolt pozitív hatásai (hőhullámok és hangulatingadozások enyhítése) már a 14. naptól érezhetők és körülbelül a 4. hétre érik el a teljes hatáserősségüket.

Okoz-e hozzászokást?

Nem okoz semmilyen hozzászokást, mert kizárólag természetes összetevőket tartalmaz.

*********************************************************************************************

A posztot a NOTTEVIT szponzorálta.

*Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az

egészséges életmódot.

Facebook Comments