Több, mint hőhullám: hogyan rombolhatja a menopauza a mentális egészséget

Több, mint hőhullám: hogyan rombolhatja a menopauza a mentális egészséget

Több, mint hőhullám: hogyan rombolhatja a menopauza a mentális egészséget

Szoktam mondani, hogy a menopauza több, mint hőhullám és némi hangulatingadozás, mert sokszor és sokan elbagatellizálják ezzel a témát. A The Guardian-ben jelent meg egy fontos cikk, mely pontosan arról szól, amiről még többet kellene beszélni: a menopauza mentális tüneteiről. Amikor azt írom, hogy sorsfordító lépéseket kényszeríthet ki a menopauza, akkor olyan történetekre gondolok, mint amiket ebben a cikkben olvashattok.

A nők egyre gyakrabban beszélnek a feledékenységről, a szorongásról és az öngyilkossági gondolataikról, amelyeket a változókorban tapasztalnak a hormonváltozások kapcsán. De miért nem kapnak segítséget?

Karen Arthur olyan mélypontra került, hogy egy hajszálon múlott, hogy ne ölje meg magát. Miután szorongásai miatt – amit akkor még nem hozott összefüggésbe a menopauzával – elbocsátották tanári állásából, az 51 éves nő néhány napra elutazott otthonról, hogy megpróbálja kiszellőztetni a fejét. Egy hosszú vidéki séta során egy olyan helyre ért, amely az öngyilkossági kísérletek hírhedt helyszíne.

Elmondása szerint ekkor még nem gondolt arra, hogy hogyan ölné meg magát, de rendbe tette a dolgait két lánya miatt, akik egyetemre jártak. “Úgy gondoltam, hogy könnyebb lenne, ha nem lennék. A gyerekek megkapnák a házat, a jelzálog úgyis ki van fizetve”.

Ez a pillanat volt a fordulópont, mondja. “Emlékszem, arra gondoltam, hogy mennyire kétségbeesettnek kellett lennem. Tisztán emlékszem, hogy azt gondoltam, hogy nem akarok meghalni, nem akarom megölni magam, de nagyon közel voltam hozzá.” Ehelyett Karen elsétált a legközelebbi kocsmába, rendelt egy rumos forró csokoládét. “Aztán elővettem a naplómat és leírtam azokat a dolgokat, amiket meg akartam valósítani. Eldöntöttem, hogy élni akarok. Ez volt a legmélyebb pont, de egyben a legmagasabb is – ez hozott vissza a szakadék széléről.”

Karen abbahagyta a tanítást, terápiába és új karrierbe kezdett, divattervező lett, és hat évvel később – George Floyd meggyilkolásának érzelmileg terhelt utóhatásaként, a Black Lives Matter mozgalom felemelkedése közepette – létrehozta a Menopause While Black (Fekete Menopauza) című öregedés pozitív podcastot, miután szánalmasan kevés, kifejezetten fekete nőknek szóló tartalmat talált a menopauzáról. A kutatások szerint a fekete nők korábban lépnek a menopauzába, mint a fehér nők, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak meg bizonyos tüneteket, a többi között depressziót. Amikor először kereste fel a háziorvosát a szorongásai miatt, megemlítette, hogy hőhullámai vannak, de elmondása szerint nem ajánlottak neki hormonpótló terápiát (HRT), és akkoriban úgy gondolta, hogy a menopauza a legkisebb gondja. “Nem tudtam, hogy a szorongás és a depresszió összefügghet a menopauzával. Mindent, amit tudok, azt utólag tudtam meg”.

A változókori hangulatváltozások, dühkitörések és feledékenység lehetnek vicces Insta videók témái, de sok nő számára a (peri)menopauza minden, csak nem vicces. A House of Commons megbízásából készített menopauza kérdőívet 2000 nő töltötte ki, 75%-uk számolt be memória- vagy koncentrációs problémákról, 69%-uk pedig arról, hogy szorong vagy depressziós – nem feltétlenül klinikai szinten, de elég gyakran ahhoz, hogy ez befolyásolja a koncentrációt és a munkahelyi magabiztosságot. Ritkább esetekben pedig ezek a hangulatingadozások szélsőségesek is lehetnek.

Kathy Burke színésznő a múlt hónapban az Observernek elmondta, hogy az 50-es évei elején “elég sötét, öngyilkos gondolatokat” tapasztalt meg, amelyeket a menopauzával hozott összefüggésbe. Mivel más gyógyszerek miatt nem tudott hormonterápiát igénybe venni, évekig küzdött ezzel. Meg Mathews, menopauza aktivista és az Oasis sztárjának, Noel Gallaghernek egykori felesége is hasonlóan mesélt a 40-es évei végén tapasztalt szorongásról: “Három hónapig nem tudtam elhagyni a házat”.

A menopauza kihatását a mentális egészségre azonban meglepően kevéssé kutatják, és azért is nehéz, mert a menopauza egybeeshet a változókor komplex időszakával, amikor érzelmileg viharosabbak az évek, a gyerekek éppen elhagyják az otthont, az idős szülők ápolásra szorulnak, a válások és munkahelyi váltások is megnehezíthetik az ok és a hatás szétválasztását. Mentálisan rosszul érzi magát, mert az élete változóban van? Vagy az élete változóban van, mert a hormonjai is változásban vannak?

Dr. Louise Newson, háziorvos és menopauza-specialista nemrégiben a Royal College of Psychiatrists intézet tagjait edukálta a menopauza mentális egészségre gyakorolt hatásairól. A Stratford-upon-Avonban található magánklinikáján kezelt pácienseinek többsége a menopauza mentális és fizikai tüneteire egyaránt hivatkoznak, és elmondása szerint sokan kétségbe vannak esve; néhányan már mindent kipróbáltak, van, aki az elektrosokk-terápiát is, több ezer fontot ráköltve. “Láttunk már ketaminnal kezelt embereket, bizonyos klinikákon ketamint adnak, eléggé rémisztő, mondja. A ketamin egy engedélyezett érzéstelenítő, amelyet illegálisan, partidrogként használnak, és néha “off-label”-ként, azaz a hivatalos alkalmazási előírástól elérően másra írják fel, például depresszió kezelésére. Sok öngyilkosságra hajlamos nőt látunk.”

A menopauza alatti mentális egészséggel kapcsolatos kutatások még mindig nem olyan jók, mint szeretnénk – mondja Newson -, de ma már jól ismert, hogy az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok, amelyek a változókorban csökkennek, fontos szerepet játszanak az agyi működésben. “Tudjuk, hogy a szorongás és a memóriaproblémák, a rossz hangulat és a csökkent motiváció nagyon gyakoriak a menopauzában. Akár a hormonok tényleges szintjéről, akár a hormonok ingadozásáról van szó – bármi, ami az agyban változik, annak kihatása van ránk”. Azt mondja, hogy azok a nők, akiknek korábban már voltak depressziós epizódjaik – mint Burke-nek – vagy szülés utáni depressziójuk volt, különösen ki vannak téve annak, hogy a mentális egészségük sérüljön a menopauza során; ugyanígy azok a nők is, akik a menstruációjuk idején súlyos premenstruációs szindrómában (PMS) vagy annak intenzívebb rokonában, a premenstruációs diszfóriás zavarban (PMDD) szenvedtek.

Newson hangsúlyozza, hogy a középkorú nőknél nem minden mentális egészségügyi probléma hormonális eredetű, és a hormonterápia nem jelent mindenki számára csodaszert. “Gyakran optimalizálom a hormonokat, és utána megnézem, hogy a páciens mentális egészsége hogyan reagál. Néhány nőnek valóban szüksége van antidepresszánsokra”.

A menopauza és a depresszió közötti kapcsolatot azonban mára már kellőképpen felismerték, hogy az NHS felírást felügyelő szerve, a National Institute for Health and Care Excellence a hormonterápiát ajánlja a menopauzában lévő nők hangulatváltozásaira vagy szorongásának első vonalbeli kezelésére. Newson szerint mégis találkozik olyan nőkkel, akiket a háziorvosok antidepresszánsokkal küldtek el. Az egyik ok, amiért létrehozta a Balance nevű ingyenes alkalmazást, amely segít a nőknek felismerni és naplózni a menopauza tüneteit, az az, hogy segítsen az orvosoknak és a betegeknek összekapcsolni a pontokat.

“A menopauza a hőhullámokról és a hüvelyszárazságról szól, folyton ezt hallottuk. Azt nem mondták, hogy hatással lehet a hangulatra, az energiára vagy a koncentrációra. Csendben tűrjünk, mindig ezt mondták (az orvosok)..”

Ez egybecseng Kate Duffy történetével. Kate 44 éves, egyedülálló anya, egy két és egy négy éves gyermekkel, és amikor felkereste háziorvosát szorongásra, álmatlanságra, súlyos hangulatingadozásra, hajhullásra panaszkodva, orvosa depressziót diagnosztizált. Kate viszont meg volt győződve arról, hogy a dolog ennél bonyolultabb. “Nem azt mondom, hogy nem voltam depressziós, de szerintem ez a menopauzával függött össze. Többször visszamentem és ezt mondogattam, de nem hallottak meg. Egy éven keresztül a süket falnak beszéltem, annyira frusztráló volt. Az Internetet bújtam, és rengeteg hozzám hasonló nőt találtam, akik az éjszaka közepén még fent voltak, és próbálták kideríteni, hogy mi a bajuk, és ilyesmiket írtak:

“A házasságomnak vége, nem tudom elvégezni a munkámat, amit 30 éve csinálok, nem tudok megfelelően gondolkozni, öngyilkossági gondolataim vannak…””.

A háziorvos, aki túl fiatalnak tartotta ahhoz, hogy perimenopauzában legyen, csak az első hőhullám után írta fel a vérvizsgálatot, amely megerősítette a sejtését. Duffy szerint még ekkor is meg kellett küzdenie a hormonterápiért; és csak amikor egy másik nő hívta fel a figyelmét egy menopauzára szakosodott klinikára Oxfordban, akkor diagnosztizáltak nála utólag PMDD-t, ami a menstruációja körüli súlyos hangulatingadozásokkal magyarázható. “Ez értelmet adott az elmúlt 30 évemnek, amikor ki-be járkáltam az orvosokhoz, és egyik nap öngyilkosági gondolataim voltak, aztán jól voltam, akkor jöttem rá, hogy ez teljesen ciklikus volt.”

Kate most betegoktatóként dolgozik, megosztja tapasztalatait az orvosjelöltekkel, hogy segítsen ellensúlyozni azt, amit ő úgy lát, hogy “a tudatosság hiánya, a képzés hiánya a női egészségügyben – ez egy abszolút szégyen, olyan, mintha nem érnénk meg egy kutatást”.

55 évesen már sokkal stabilabb a hangulata, de a tapasztalatok nyomot hagytak benne. Mivel úgy érezte, hogy nem tud visszatérni régi irodai munkájához, most rugalmasabban él meg festésből és bútorok újrahasznosításából. Megdöbbentő adat, egy 4000 nő körében végzett felmérés szerint, minden tizedik nő mond fel a munkahelyén a menopauza – akár mentális, akár fizikai – tünetei miatt, míg 14%-uk csökkentette a munkaidejét.

“Tudok olyan nőkről, akikkel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, és akiket a menopauza tünetei miatt elég magas szintű pozícióból küldtek el a munkahelyükről” – mondja Kate Muir, a Channel 4 dokumentumfilmjének készítője, a “Minden, amit a menopauzáról tudni kell” című könyv szerzője.

Muir, aki maga is olyan krónikus brainfoggal azaz “agyköddel” küzdött a negyvenes évei végén, hogy attól tartott, Alzheimer-kórja van, azt mondja, hogy a memóriája drámaian javult egy héten belül, miután elkezdte a megfelelő hormonterápiát. De továbbra is izgatja a mentális egészség és a krónikus álmatlanság közötti kapcsolat, amelyet a középkorú nők gyakran tapasztalnak, néha anélkül, hogy tudnák, hogy ez a menopauza tünete lehet.

“A jövőbeli demencia egyik jelzője az alváshiány. Ez tényleg számít, és a depresszió egyik markere is” – mutat rá. Sok dolgozó anya számára különösen kegyetlen iróniája van annak, hogy átverekszik magukat a korai anyaság álmatlan éjszakáin, hogy aztán ismét megtörténjen velük ugyanez a menopauza miatt, amikor a gyermekeik végre felnőttek.

Az 54 éves Lauren Chiren a negyvenes évei elején járt, felsővezetőként dolgozott pénzügyi területen, amikor azon kapta magát, hogy nehezen emlékszik vissza dolgokra. Nem csak arról volt szó, hogy elfelejtett egy-egy nevet, mondja: egyik este hazaért a munkából, üdvözölte a fiát és a babysittert, majd újra felkapta a táskáját, hogy munkába menjen. “Elfelejtettem, hogy lement már a mai nap. Kezdtem elveszíteni a fonalat.”

Az önbizalma megingott, és kezdte kerülni a megszólalásokat a megbeszéléseken, mert félt, hogy feltárulnak a memóriájában lévő hiányosságok. Meggyőződve arról, hogy korai demenciában szenved, és megrémülve attól, hogy így hogyan fog megbirkózni egy élethosszig tartó orvosi ellátást igénylő gyermek egyedülálló szülőjeként, Lauren közös megegyezéssel felmondott. “Azért hagytam ott a munkahelyemet, mert úgy éreztem, hogy kifutok az időből, és találnom kell valaki mást, aki vigyáz a fiamra” – mondja.

Amikor a vérvizsgálat megerősítette, hogy korai menopauzán ment keresztül, megdöbbent. “Azt hittem, hogy ez idősebb nőkkel történik, és a menopauza némi hőhullám.”

Lauren most egy coaching vállalkozást vezet, a Women of a Certain Stage-t (Nők egy bizonyos szakaszban), amely a munkáltatóknak nyújt tudatosságot növelő képzést a menopauza átvészelésének támogatására, valamint személyes coachingot nőknek, hogy karrierjüket a helyes irányba tereljék. Segít ügyfeleinek felismerni és nyomon követni a tüneteiket, megkeresni az általa “apró változtatásoknak” nevezett munkahelyi lehetőségeket, amelyek segíthetnek nekik megbirkózni a problémával, és életmódbeli változtatásokat bevezetni, például testmozgást és jobb étrendet. (Nem mindenki szedhet hormont, mutat rá, és néhányan nem is akarnak.) Az első rendezvénye a londoni Cityben olyan zsúfolt volt, hogy csak állóhely volt, de azt is észrevette, hogy a résztvevők közül többen elsötétítették a naptárjukat erre a napra, “hogy az emberek ne tudják, hogy ott vannak”.

Lauren szerint néhány nőnek még mindig nehéz a munkahelyén beszélni a menopauzáról. “Gyakran keményen megdolgoztak azért, hogy eljussanak oda, ahol vannak. Nem akarják, hogy bármi is gyengének vagy sebezhetőnek tüntesse fel őket”. Azok a nők, akik viszonylag könnyen átvészelik ezt az időszakot, eközben nem szívesen hirdetik a változókor közepén jelentkező szorongást és feledékenységet, attól tartva, hogy ez csak egy újabb ürügy lesz az idősebb nők leírására.

Pedig, ahogy Karen Arthur rámutat, a kínos hallgatás, amely a menopauza mentális egészségügyi problémáit övezheti, sok nőt rettenetesen felkészületlenül hagy a tünetek felismerésében. Elmondása szerint, amikor ez történt vele is, teljesen egyedül érezte magát. “Most azt gondolom, hogy minél többen beszélünk róla, annál kevésbé fogjuk magunkat egyedül érezni”.

Facebook Comments