40 felett rohamdiéta helyett életmódváltás

40 felett rohamdiéta helyett életmódváltás

 20180330_134156.jpg

Eljött az idő, hogy szembesítsem magam a ténnyel, hogy még sosem voltam olyan kövér egész életemben, mint most

Megelőző felnőtt éveimben eddig 60 kg körül mozogtam, és minden ott csúszott el, amikor Londonban éltem és elkezdtem kólát Kinder Bueno-val reggelizni. Bár nem ettem sokat, és például ebédre mindig salátát ettem, de így is túl sok szemét ment le a gyomromba.

Aztán két éve, amikor még mindig 70 körül jártam, fogtam magam és elmentem Mónihoz, heti 3-szor edzettünk és így le is fogytam 6 kilót 4 hónap alatt, de férfiasan bevallom az étkezésre továbbra sem figyeltem, azt ettem, amit megkívántam. 

Tehát 65 körül voltam, amikor kiköltöztem Toszkánába tavalyelőtt, és bár abbahagytam a rendszeres edzést, egy évig tartottam a súlyomat.

Persze, az is segített, hogy a pasim eléggé egészségmániás, így például csokit vagy kólát egyáltalán nem vásárolhatok. (ha ő is ott van)

Nyilván az nem segített, hogy tavaly karácsonykor rákaptam a Baileys-re, és heti egy üveggel elszopogattam az ünnepek alatt. 

Így aztán eldöntöttük, hogy nincs mese, életmódváltásba kell fogni, különben bajok lesznek. 

Akkor már tudtam, hogy lesz műtét, bele sem kezdtem semmibe, vártam, hogy leteljen a gyógyulási idő és jöjjön a nagy kaland!

Szóval most itt vagyok 72 kilósan, 43 évesen és a cél, hogy 10 kiló lemenjen.

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki érzékelte, hogy 40 felett fogyni egyre nehezebb. Már nincs az, hogy kicsit visszafogottan eszem pár hétig és lemegy az a 2-3 kiló. 

El kell fogadni a tényt, hogy 40 felett egyszerűen már nem lehet büntetlenül zabálni. 

És hogy miért nehezebb 40 felett fogyni?

– Lelassul az anyagcsere az öregedéssel.

– Kevesebb kalóriával is beéri a szervezet, de mi még mindig úgy eszünk, mint 20 évesen.

– Az öregedéssel az izomtömeg is csökken, és a helyére zsír kerül, viszont minél több izmunk van, annál hatékonyabb az anyagcserénk. Tehát 40 felett az izomépítés még fontosabb!

– A hormoningadozás következtében mind a magas, mind az alacsony ösztrogén szint zsírraktározáshoz vezethet.

Először is mindent kidobtam a hűtőből és a kamrából, ami nem megengedett, amit lehetett a kutyának megtartottam persze, aranyélete lesz egy darabig.

Elmentünk a piacra és jól bevásároltunk zöldségből és gyümölcsből, aztán még egy bio boltba is elmentünk, ott vettem például fekete burgonyát, amit még sose ettem, meg édes burgonyát is, amit viszont imádok.

20180329_173348.jpg

20180329_173332.jpg

20180329_173329.jpg

A következő szabályokat vezettük be, amelyek főleg a mediterrán diétán alapulnak:

– A napi öt kisebb étkezés.

– Semmi cukor.

– Nem eszünk feldolgozott ételeket: szalámi, májkrém, krémek (pedig itt nagyon jók vannak), salátához nem teszünk semmilyen dresszinget csak olívaolajat (ez eddig is így volt mondjuk).

– Heti kétszer eszünk halat.

– Heti egyszer tészta, zöldséggel, pl. nagy kedvencem a cukkinis tészta, ami tök egyszerű.

– Napi egy saláta, aminek az alapja leveles saláta és hozzá adom még, amit otthon találok: hagyma, paprika, paradicsom, olívabogyó, retek, uborka, stb. Általában nem teszünk hozzá semmit, de ha igen, akkor tonhalat vagy füstölt lazacot.

– Heti háromszor csirke/pulyka, ezekre most keresek recepteket, hogy ne unjuk meg.

– Vörös hús havi 1-2 alkalommal

– Kenyér: egyelőre ezt most hanyagoljuk, nagyon sok kenyeret ettünk az elmúlt hónapokban, néha eszünk száraz, lapos kenyeret, aminek most nem jut eszembe a neve. Tervezem, hogy majd én is csinálok ilyesmit itthon.

– Natúr magok: én eddig is nagy magevő voltam, napi fél marék valami pont jó akkor, amikor egyébként valami károsat tömnék magamba.

– Fűszerek: tavaly már volt egy kiskertem, ültettem mindenfélét, majd nemsokára újra indítom a projektet. Sőt, a birtokon van egy csomó vadon termő gyógynövényünk, ezeket is előszeretettel szoktam a salátába tenni. 

Ezt a salátát például tavaly csináltam, a kertben talált gyógynövényekkel és ehető virágokkal díszítve.

20170503_132859_1.jpg

– Egy pohár bor este. Tudom, ha tényleg hardcore lennék, no alkohol, de szeretjük a napot úgy lezárni, hogy kitöltünk egy pohár bort és befejeztük mára. 

A mediterrán diéta amúgy nem csak, hogy az egyik legegészségesebb, hanem a legegyszerűbb is, arról nem beszélve, hogy kutatások szerint a hosszú élet egyik összetevője. Tavaly például ellátogattunk egy dél-olaszországi kis faluba, ami arról híres, hogy a 2000 lakosából kb. 300 ember 100 éves, 20%-a pedig 110. 

Hozzáteszem azt is, hogy nem akarunk szenvedni, ezért abban is megegyeztünk, hogy néha belefér egy-egy kilengés, heti egyszer.

Tegnapelőtt elmentem beiratkozni a konditerembe, már megnéztem januárban, családias méretű, de van például kertje és ott is lehet tornázni. Úgy tervezzük, hogy reggelente engem kitesz ott a pasim, ő meg elmegy biciklizni addig.

A konditerem kért tőlem egy egészségügyi papírt, ahhoz, hogy igénybe vehessem a termet. Így aztán elmentünk a falubeli orvoshoz, meg éppen vittük is neki a húsvéti ajándék kosarat (sose lehet ugye!). A váróban totál hangzavar, nem úgy mint nálunk, megy jó hangosan a társalgás. Aztán egyszer csak kijön a doki, szájában cigi. Ez is csak Olaszországban történhet meg, hogy úgy vizsgál az orvos, hogy közben cigizik! A lényeg, hogy megkaptam a papírt, kedden kezdek a konditeremben!

Az életmódváltást 29-én kezdtük el együtt a pasimmal, együtt könnyebb, ugye. 

Aztán egy ideje már vezetem, hogy mit eszek a My Net Diary mobil app-on, az ingyenes verzióban is elég sok minden van, és sok hasznos infót is ad.

Részletesen beszámolok majd napi szinten, hogy mit ettem és mennyit fogytam, mit főztem, és mennyire szenvedtem, avagy nem. A blog jobb oldalán az Állandó Rovatokban lesz majd a Életmódváltó Napló, amit naponta írok majd. 

Tartsatok velem, szívesen veszek bevált tuti tippeket! 

Facebook Comments