Esztétikai beavatkozások okosan avagy őszintén a botoxról, hialuronról és társaikról

Esztétikai beavatkozások okosan avagy őszintén a botoxról, hialuronról és társaikról

Esztétikai beavatkozások okosan avagy őszintén a botoxról, hialuronról és társaikról

Ifjúság orientált társadalmunkban öregedni kellemetlen, ráncosnak lenni pedig kínos. Legalábbis ezt üzeni nekünk, 40 feletti nőknek a világ. Van, aki büszke a ráncaira, megdolgoztam mindegyikért, mondja, van, aki csendben elfogadta, hogy ez van, van, aki számára már nem ismeretlen a tű, és van, aki éppen feltérképezi a lehetőségeket mielőtt belevág bármibe is.

Nekik ajánlom ezt a videót, ahol Dr. Bulyovszky István plasztikai sebésszel beszélgettem az arcon történő esztétikai beavatkozásokról.

Amikor először átfut egy nő agyán, hogy valami nem tetszik magán és információhoz szeretne jutni, mit tegyen, hogyan tájékozódjon?
Három részre bontanám a választ. Először is érdemes megkérdezni olyan ismerőst, aki átesett már azon a kezelésen, hiszen ez egy referencia egy bizonyos orvos személyére, ami manapság nagyon fontos. A másik csatorna a média, napjainkban mindenki innen tájékozódik. Jók az internetes moderált fórumok, de kezeljük mindig kritikusan a forrásokat, rengeteg a PR cikk, a hirdetés, a túlzó tartalom, ezeket osztani kell kettővel.

Sokkal inkább bízom a hozzáértő szakemberek által szerkesztett anyagokban, az internetes oldalakon, az írott sajtóban és a tévében is, vagyis ahol szerkesztők által kontrolláltan adnak át információt egy kezelésről. Harmadik lehetőség a szakemberek felkeresése- plasztikai sebész, bőrgyógyász, akiknek érdemes kikérni a véleményét és a hallottak alapján dönteni.

Szeretnék transzparens lenni, így elmondom, hogy nekem volt már botox és hialuronsavas kezelésem, de úgy fogok mindent kérdezni, mintha nem lett volna, mintha teljesen laikus lennék, amúgy is szeretek képzett “beteg” lenni. Én is ugyanígy tettem, hogy először körbe kérdeztem az ismerőseimet, barátnőimet, és utána elmerültem az információ halmazba, de nekem is okozott meglepetést az, hogy mennyi minden nincs leírva az Interneten.
Például amikor elmegy az ember egy orvoshoz konzultációra, ahol meg kell kérdezni a számára fontos dolgokat, akkor honnan tudja, hogy mit kell pontosan megkérdezni? Kezdjük a botox-szal, aminek még mindig nagyon rossz a reputációja. Mivel ez egy idegméreg, a botulinum toxin készítmény, a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje. Az 1990-es években indult hódító útjára, először szemészeti kórképekben használták, majd izomrendelleségekben, manapság általában a szépségiparban alkalmazzák. Első hallásra még mindig az jut mindenkinek az eszébe, ez egy veszélyes, mérgező, mesterséges anyag, amit én nem szeretnék beadatni. Ez egy fél igazság, ugye? Ha én elmegyek hozzád, és azt mondom, hogy szeretnék botoxot, akkor mit kell tudnom, mit kell eldöntenem, milyen lesz a fejem?

Sok kérdés felmerül egyszerre, ilyen egy jó konzultáció! Ha az utánajárásból, kérdezősködésből megvan az információhalmaz, akkor az orvosi konzultáción próbáljunk meg arra fókuszálni, hogy mi a probléma, min szeretnénk változtatni, mit szeretnénk elérni.

Valóban méreg, akár végzetes kimenetelű fertőzést is okozhatna. A botox alkalmazása 50-60 évre tekint vissza, a nyolcvanas-kilencvenes években robbant be, amikor az USA-ban, Európában engedélyeztek orvosi használatra, majd orvos kozmetológiai használatra.
Hogy működik a botox? Első és legfontosabb, hogy nagyon nagy hígításban alkalmazzuk, tehát minimum 1000-szer többet kellene beadni, mint ami engedélyezett, hogy valamilyen mérgező hatása lehessen. Én az elmúlt tizenpár évben egyetlen egy mérgezéses esetről sem hallottam Magyarországon, amit botox okozott volna. 

A botox gyengíti az izommozgást, vagyis nem tudjuk feszíteni az izmot , és így azok az izmok, amik a mindennapos stressz által feszültségben vannak az arcunkon, ellazulnak. 

Ez az alapfunkciója a botox kezelésnek, amikor még nem a mimikai ráncokról, hanem az alap izomfeszülés okozta kis ráncocskákról beszélünk. Ezek főleg az arc felső harmadában jelentkeznek, homlokon, szemek körül, szarkalábak, szemek alatt és ritkábban az arc egyéb területein. 

A másik hatása a mimikai ráncok gyengítése, ami miatt a nők botox kezelésre jelentkeznek. A mélyebb ráncokat, redőket tudjuk enyhíteni vagy megszüntetni, mint a homlokráncok, szemöldök közötti ráncok, szem körüli ráncok, de az egész arcon alkalmazható.
Az arc alsó részein vigyázni kell, mert hogyha nem is változik meg a mimika, a páciens mégis érezheti úgy. Erre vonatkozóan történtek is vizsgálatok,amik azt igazolták, hogy valóban nincs változás, de a kezelés feszülő érzést okoz.

Én arra jöttem rá, hogy nincs olyan, hogy bemegyek egy orvoshoz, és azt mondom neki, hogy ez nem tetszik itt és ezt szeretném eltüntetni – mert az arcot csak egyben lehet kezelni. Mert, például ha csak egy dolgot tüntetünk el, mondjuk a szemöldök közötti glabellát, és én ugyanúgy ráncolok tovább, akkor lehet valahol máshol fog kijönni egy újabb ránc.

Előfordul, hogy bemegy valaki a plasztikai sebészhez egy problémával és azt megoldják úgy, hogy a test más részére az nincs hatással, de nem ez a jellemző. Az arcot és a testet is egyben kell kezelni.

A szemöldök közti redők kezelése során ritkán megjelenhetnek máshol ráncok, mert ilyenkor más izmok kompenzálnak, vagy látótérbe kerülhetnek olyan ráncok, amik eddig nem voltak zavaróak. A páciensnek kell a döntést meghozni, ha több lehetőség van, én elmondom milyen kezelések megfelelők, és a páciens választ. 

Beszéljünk magáról a kezelésről! Érzéstelenítés szükséges-e, nyilván ez függ a személy fájdalomküszöbétől is. 

A botoxnál nem adunk érzéstelenítést: maga a botox beadása annyira pici szúrás és rövid idő, hogy szinte mindenki számára elviselhető fájdalommal jár. Másik fontos szempont, hogy a botox folyadék, és ott kell maradnia, hatnia, ahol beadtuk. Ha mellé adunk más folyadékot, eloszlik, nem lesz hatása.

Más kezelésnél, például hialuronsavas feltöltésnél lehet érzésteleníteni. Az érzéstelenítés az egyszerű jegeléstől indul, és egészen az injekciós zsibbasztásig tart. Ez is pici injekcióval történik, az oltás kapcsán már ismerjük ezt. A szúrást magát alig lehet érezni, csak a kis feszítő, csípő érzés kellemetlen, amíg az injekciót beadjuk. Utána a szúrás területe és a közvetlen környéke elzsibbad. Komolyabb érzéstelenítés a vezetéses érzéstelenítés, mint pl. foghúzásnál, ezzel nem csak a szúrás helyén zsibbad el a bőr, hanem egy nagyobb területen.

A botoxnál az is fontos gondolom, ahogy te is csináltad, hogy a kezelt területet először ráncolnom kell, hogy lásd az izom helyét, majd elernyesztem, és utána te pontosan tudod beszúrni az injekciót.
Igen, valóban az a legjobb, ha a páciens kooperálni tud, és a lehető legpontosabban végezhetjük el a kezelést.

Térjünk át a hialuronra, ez egy teljesen más típusú dolog. Más az állaga, máshova adják be, de nézzük meg előtte, hogy hova kerülhet hialuronsav és botox!
A botox kezelés egy jó, gyors, hatékony kezelés, ritkán van vele probléma. Egy folyadék, az izmokat gyengíti, gátolja az izommozgást. A botoxot ki kell titrálni, nem mindenkinek ugyanaz a mennyiség hat, van egy minimális egység amit be kell adni. Férfiaknál másfél-kétszer annyi egységre van szükség, mint a nőknél, mert más az izomzat, más a beidegződés.

Első alkalommal beadunk egy tervezett mennyiséget, ha szükséges, lehet feljebb menni. De ha túl gyakran, túl sokat adunk be az természetellenes eredményhez vezethet. 

A hialuronsav viszont egy gél állagú cukor molekula sűrítmény, a szervezetünk is tartalmazza beépítve a kollagénbe, bőrbe, kötőszövetbe. A bőrbe vagy bőr alá beinjekciózva önmagában is kitölt bizonyos teret, ezért alkalmas ráncok feltöltésére, kisimítására, térfogat pótlásra: szem alatti ráncok, könnyárok, orr-száj redő, ajakfeltöltés, vagy akár arckontúr javításra is alkalmas nagyobb térfogatú anyag használatával, de pici ráncokat is fel lehet vele tölteni például homlokon. 

Míg a botox kisimít, a hialuronsav feltölt, ez a nagy különbség. 

A botox hatása 5-6 hónapig is kitart, ha jól van adagolva, megfelelő, friss az anyag, és a páciens átlagos aktivitású életvitelt folytat. Ha jól bekötödik, akkor néhány nap után már lehet látni és érezni az eredményt. Ha valaki nagyon aktív, sokat sportol, sokat jár szaunába, sokat mozgatja az izomzatát, gyors az alapanyagcseréje, gyorsan lebonthatja a gátolt receptorokat, akkor 3-4 hónap alatt is elmúlhat a hatás.

Ha viszont lassan áll be a botox, nem túl látványos, és 1-2 hónap alatt elmúlik a hatás, ott valami nem volt tökéletes, vagy az anyag, vagy a beadás, vagy a páciens nem tartotta be a kezelés utáni utasításokat.

A hialuronsav teljesen más, átlagosan 1-1.5 év a hialuronsav tartóssága, területtől, anyagtól és a kezelés utáni utasítások betartásának mértékétől függően. 

A kezelés hatásossága attól is függ, hogy után hogyan tartjuk be a szabályokat? Sokan ezzel nem foglalkoznak, hogy nem elég megcsináltatni, hanem az “utómunka” is fontos.
Így van. A megfelelő hatékonyságú és hosszú távú eredmény úgy várható el, ha betartjuk a kezelés utáni javaslatokat. A területek hűtése nagyon fontos, néhány napig mind a botox, mind a hialuronsavas feltöltés után jégzselével, ugyanis a szervezet próbálja lebontani a beadott anyagokat, így ha csökkentjük a keringést az adott területen, akkor az ott kötődik be, ahol szükséges, kifejti a hatását és tartós lesz. 

Nagyon fontos a meleg elkerülése, a szauna, forró fürdő, napozás, hosszú ideig tartó főzés mellőzése napokig. A sportot is 1-2 hétig ki kell hagyni a kívánt eredmény elérése érdekében.

Ezek az anyagok előbb utóbb felszívódnak. Sok tévhit van azzal kapcsolatban is, hogy ha egyszer elkezdem, akkor életem végéig kell csinálnom, és aztán, ha abbahagyom, akkor sokkal rosszabbul fogok kinézni, mint amikor elkezdtem. 
Ha elkezdtük, bármikor abbahagyhatjuk. Azt senki nem garantálja,  hogy pl. egy 5 éves kezelési periódus után kialakult állapot megmarad, de egy dolog biztos, ha jók a kezelések mondjuk 5 évig, akkor semmiképpen sem lesz rosszabb a kezelések befejeztével az állapot, mint amilyen kezelés nélkül amúgy is lenne. A tapasztalat az, hogy a kezelések abbahagyása utáni állapot még mindig sokkal jobb, mint, ami kezelések nélkül lett volna 5 év után.

A botoxnak van egy olyan pozitív hatása is, hogy elébe megy az öregedésnek. Mivel nem tudjuk ráncolni az adott területet , így annak nyúlása nem következik be, kisimul, zsugorodik és fiatalodik a bőr.

Nem ennyire látványos a hialuronnál, de ott is van egy pici. Beépül a kötőszövetbe, kollagénbe, azt meg tudja frissíteni egy bizonyos ideig, vastagabbá, rugalmasabbá teszi,

Én úgy tudom, hogy érdemes tudatosan figyelni arra, hogy ne ráncoljunk, hiszen ezzel is segíteni tudjuk a botox hatását is.
Igen, például amikor elmegyünk nyaralni és pihenünk, ellazulnak az izmok, a napi stressz, feszülés okozta ráncosodás nincs, az aktív mimikára figyelünk és így a mélyebb ráncok is lassabban alakulnak ki. 

Beszéljünk egy kicsit a faceliftről, aminek a hallatán biztosan sokan összerezzennek, hogy ez már a végső stádium lehet, ha ezen kell gondolkozni. Létezik mini facelift is, ha jól tudom. 
A facelift, azaz arcplasztika, esetében a legtöbb páciens már úgy jön, hogy ő kifejezetten azt szeretné. Valamikor azt kell mondanom, hogy ez még korai, nem szükséges, de végül is közösen döntjük el a pácienssel, hogy mi a leghatékonyabb beavatkozás a számára.

Mikor szükséges a facelift?
Általában 2 fő dolgot kell figyelembe venni. Az egyik az arc alkotórészeinek megereszkedése, mivel arcplasztikával a gravitáció és a szövetek sorvadásának hatásait szeretnénk ellensúlyozni, korrigálni. Gondolok itt a leggyakrabban problémaként jelentkező állíven kialakuló táskákra, zacskókra. A facelifttel ezeket lehet visszaemelni a helyükre. A sorvadásnak, megereszkedésnek rengeteg stádiuma van, ezért meg kell nézni, hogy valóban indokolt-e már.

A másik a bőrfelesleg, azaz, hogy a bőr mennyire lazult és nyúlt meg. Ha bőrfelesleg van, azt műtéti kimetszéssel lehet eltávolítani.

Létezik úgynevezett mini facelift is, ugye?
Igen. A facelift és a mini facelift között számos különbség van: a heg hossza, rejtettsége, technikai részletek. 

A hagyományos arcplasztika úgy néz ki, hogy a fül előtt húzódik egy vékony heg ami folytatódik röviden vagy a fül fölött a hajban vagy a halántékon a hajszélen, és a bőrből mindenképpen eltávolítjuk a ráncosodó felesleget. Emellett a bőr alatti alkotórészeket, izmokat ma már megvarrjuk, ezt nevezzük SMAS liftnek. Én megbeszélem a pácienssel, hogy mi a cél. Ha az, hogy minél nagyobb területen, minél drasztikusabb hatást érjünk el, akkor nagyobb beavatkozásra van szükség.

A műtétnél a bőrt mindig “túlhúzzuk” egy kicsit, így néhány hétig még nem a végleges állapotot látja a páciens, de amikor elmúlik az ödéma, akkor meglazul a bőr, és ilyenkor 2-3 mm-t visszaereszkedik.

A minifacelift (MACS-lift: minimal access cranial suspension) az arc alsó harmadát húzza meg. Ezzel pont a leggyakoribb problémákat oldja meg, az állív és a szájzug megereszkedését. Ezt a műtét típust is ki lehet terjeszteni az arcközépre is. Viszonylag gyors, egyszerű, akár helyi érzéstelenítésben elvégezhető beavatkozás, és biztonságos.

Beszéljünk egy kicsit a saját zsír feltöltésről!
A saját zsír feltöltés majdnem hogy bármilyen testtájékon végezhető, fantasztikusan jó eredménnyel. Például arc, dekoltázs, mell, kézfej, popsi stb.

A legnagyobb különbség a saját zsír feltöltés és a hialuronsavas beavatkozás között, hogy amennyi megmarad belőle a feltöltés után az végleges. A beavatkozás sikeressége attól függ, hogy az átültetett zsírnak hány százaléka marad meg, ha például 10 ml-t adunk be, abból 5 vagy 9. Azt látjuk, hogy az arcon nagyon nagy arányban megmarad, megtapad a saját zsír, az ajkakban valamivel kevésbé. Ennek oka az ajkak keringése, felépítése és az állandó mozgása.

Ahhoz, hogy meg is maradjon a zsír, egy nagyon aprólékos technikát szükséges alkalmazni. Ez egyrészt a zsírleszívásból áll, ami itt nem olyan mint egy hagyományos zsírleszívás, ha megfelelő zsírt akarunk nyerni, hanem sokkal finomabb technikával zajlik, vékonyabb kanülökkel. A beadásnál pedig miliméterről miliméterre kell beinjekciózni, finom, aprólékos technikával. Nagyon időigényes, de csak így érhető el, hogy minimum 50, vagy akár 98%-a a zsínak ott maradjon. A zsír megmaradás aránya 2 okból fontos, egyrészt, hogy jól tudjuk dozírozni: vannak olyan területek, pl. a szem alatti területek, ajkak, ahol nagyon kritikus, hogy annyi maradjon meg, amennyit terveztünk. Másrészt nagyon fontos, hogy minél több maradjon meg a cicinél, a popsinál, mert mindenki minél nagyobbat szeretne.

A zsírleszívás egy hosszabb ideig tartó kezelés, ugye? Én persze úgy képzeltem, hogy leszívják a fenekemből és azt egyből beadják oda, ahova kell.
Hosszabb, mint egy botox vagy egy hialuron kezelés, de a kisebb területek kezelése, pl szem alatti feltöltés, orr száj redő feltöltés, akár ugyanúgy egy rendelőben is megoldhatók. 

Nos, popsiból nem szívunk le, hogy nehogy megereszkedjen; amúgy is nagyon nagy divatja van a feszes, kerek, nagy popsiknak. De valóban, a zsírt valahonnan le kell szívni, lehetőleg olyan területről, ahol nem fog  a bőr meglazulni, nem ereszkedik meg. A felkar és belső comb kevésbé alkalmasak , míg a has, alhas, derék, csípő, bricsesz, comb, toka jobban. Nagyon pozitív oldala a műtétnek, hogy egy cici vagy popsi töltéshez szükséges nagyobb mennyiségű zsírleszívás, már kontúr javulást is előidézhet. Keskenyebb derekat, csípőt, laposabb hasat.

Visszainjekciózás előtt a zsírt át kell mosni, le kell centrifugálni, és a végén valóban egy aranysárga folyadékot, folyékony aranyat fogunk kapni. Ezt a csupa zsírszövetet injekciózzuk be a kezelt területre. A műtét előtt a beadás pontos helyét álló helyzetben berajzolom, hogy pontosan azokra a területekre kerüljön a zsír, ahova szeretnénk.

Mi a hialuron és a saját zsír feltöltés közötti különbség? Melyik mennyi ideig marad meg?
A mai ismereteink szerint az átültetett saját zsírból végleg megmarad. Az, ami a műtét után megtapadt és egy év után is látható. Mai ismereteink szerint a megtapadás 50 és 98% között mozog.

Ráadásul ugyanúgy viselkedik, mint azon a területen, ahonnan jött. Ez a donor dominancia jelenség. Ha valakinek pl. van egy úszógumija, amitől nem tud megszabadulni sem fogyással sem sporttal, és oda hízik leghamarabb, akkor az a zsír, amit onnan leveszünk, ugyanolyan tartós és vastag lesz az átültetett helyen.

Ahogy telik az idő, öregszünk, mindenhonnan fogy a zsír, ez az atrófia, sorvadás. Ez ellen nem lehet tenni, az átültetett zsír is fogyni fog 10-20 évig alatt.

Amikor készültem erre az interjúra, elmentem egy olasz klinikára konzultációra kíváncsiságból, ami egyébként itt van egy nagyobb faluban. Meglepődtem mennyire részletesen mesélték el, hogy milyen anyagokkal dolgoznak, mi mennyibe kerül, mindent elmutogattak az asszisztensen. Kérdésem, hogy ez Magyarországon is így van, vagy attól függ, hogy a pácienst mennyire érdekli?
Nálunk ez nem jellemző, viszont minden esetben függ az orvos és a páciens személyiségétől. Függ a helyszíntől, más egy 1-2 személyes magánpraxis, és más lehet egy nagy, sok rendeléses magánellátó intézmény. Ha pedig valaki úgy osztja be a rendelését, hogy rászánja az időt, akkor ha a páciens érdeklődő, részletes felvilágosítást fog kapni. Ha valakinél csak 10-15 perc van egy páciensre, akkor nincs rá lehetőség. Ha az orvos olyan típus, hogy szeretné edukálni a pácienst, aki pedig érdeklődő, akkor a tiédhez hasonló konzultáció fog zajlani, ez lenne a követendő.

Az orvosnak alkalmazkodnia kell, egy minimális információt mindenképp át kell adni. Az egy dolog, hogy aláíratjuk az ambuláns lapot, de a páciens alapvető igénye és érdeke kell hogy legyen, hogy tudja milyen kezelést és hogyan kap, milyen eredményt fogunk elérni, és neki mivel kell ehhez hozzájárulnia a kezelés után., Mikor fog látszódni az eredmény, a mellékhatások mikorra múlnak el. Ez egy minimum 20-30 perces beszélgetés, amennyiben van rá igény.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a kezelés után nem biztos, hogy rögtön úgy jövök ki, hogy az arcom megváltozott, és lehetnek túlzott elvárások is. 
A mai social media vagy a megváltozott információ áramlás hátránya, hogy minden üzlet amit előnyként tud produkálni, azt felerősíti, eltúlozza, ami hátrány lehet, azt elhallgatja. Azt mondom, hogy ugorj be, azonnal elkészülsz, és azonnali eredmény lesz, mindenféle mellékhatás nélkül. Ha csak ezeket mondom el, és még el is túlzom, akkor valószínűek a csalódások.

A konzultációk is átkerülnek az online térbe, ezért a személyes kontaktus és a metakommunikáció szerepe háttérbe kerül. Pedig a pácienseknek a pontos elvárásaira és a lelkületére is figyelni kell. Nagy felelősségünk, hogy tudjuk hogy a páciensnek vannak-e túlzott elvárásai, vagy pl. mennyire “megbízható”. Műtét után nem szabad elmenni szaunázni és masszíroztatni, Dubajba a 42 fokba, mert rosszabbodnak, és elhúzódnak a szövődmények. Hasonlóképp esküvő vagy rendezvény előtt nem csináltatok arcplasztikát, szemhéjplasztikát.

Az orvos feladata kezelni azt, hogy ha valaki olyat kér, ami nem kivitelezhető vagy nem esztétikus. Ilyenkor én megmondom. Például mondtam már nemet túl korai arcplasztikára vagy túl nagy implantátumra is. 

Pszichológusnak is kell lenni ebben a szakmában! Én is nehezen élem meg a folyamatot, van amikor felkelek reggel, belenézek a tükörbe, és azt mondom, hogy milyen jól nézek ki! Két nappal később, felkelek, belenézek a tükörbe, jézusom, mi történt a fejemmel?? Egyrészről én csodálom azokat akiket nem érdekel, ehhez szerintem nagy lelkierő kell, amikor tudjuk, hogy ez csak rosszabb lesz, és én is tudok erőt meríteni belőlük. Más napokon, pedig úgy gondolom, hogy ha rendelkezésre állnak ilyen beavatkozások, akkor miért ne éljek velük? Attól én még saját magam vagyok, és azt is szoktam mondani, hogy ne hasonlítgassuk magunkat a fiatalkori énünkhöz, mert nyilván nem lehetünk olyanok mint 20 évvel ezelőtt. 
Igen, ez egy külön beszélgetést is megérne. Az elmúlt évtizedek az elfogadásról szóltak. Viszont amire nem fordítunk elég figyelmet, az az önmagunk elfogadása.

Egyik nap így nézek ki, másik nap úgy nézek ki. Ez természetes, mert más a hidratáltsági fok, számít, hogy mennyit aludtam, mennyi stressz van bennünk, mennyi vitamin, lehet hogy bujkál bennünk egy betegség, és sok olyan dolog van, amiről nem is tudunk.

A másik kérdés pedig, hogy mitől függ, hogy el tudjuk magunkat fogadni, és ki tud nekünk segíteni abban. És hol van az a határ, amikor már nem tudom elfogadni magamat. A WHO által megfogalmazott egészség meghatározásban benne van, hogy akkor sem egészséges valaki, ha mentálisan vagy szociálisan nem érzi magát egészségesnek. Ha te úgy érzed, hogy az állapotod téged zavar, gától az önbizalmadban, párkapcsolatban, munkában, az már nem egy egészséges állapot. 

Lehet beszélni az asszimetriáról is, vagy ha mondjuk van egy szép hölgy, és van egy apró problémája, de őt pont az zavarja nagyon.

Másrészt, ha valaki a korának megfelelően néz ki, fiatalos, és mégis szeretne magán csináltatni valamit, akkor jön a kérdés, hogy az indokolt-e.

Úgy gondolom, hogy erről a témáról minél többet kellene beszélnünk, mert minél több információt tudunk adni magunkat adni, annál könnyebb meghozni választ, hogy mit szeretnénk vagy mit nem szeretnénk megcsináltatni magunkon. 

Azt hiszem, a legnagyobb feladatunk így 40 felett, hogy elfogadjuk azt a tényt, hogy öregszünk, de megpróbáljuk kihozni magunkból nap mint nap a legjobbat. Minden ott kezdődik, hogy megpróbálunk egészségesen élni, hiszen a bőr szépsége attól is függ, hogy milyen életmódot folytatunk. Néha azonban pont egy kis lökés hiányzik, az a plusz, ami önbizalmat ad.

Ezzel a bejegyzéssel senkit nem akarok rábeszélni semmilyen beavatkozásra, ez egy felvilágosító beszélgetés azoknak, akik szeretnének többet tudni a témáról.

Amennyiben kérdésed lenne hozzám: [email protected]

Dr. Bulyovszky Istvánhoz: (+36) 30 299 1122 vagy [email protected]
www.perfectyou.hu

Facebook Comments