Rántott akácvirág avagy Orsi a konyhában

Rántott akácvirág avagy Orsi a konyhában

legutobb_frissitve38.jpg

Egy hete arra érkeztünk haza, hogy az akácfáink virágba borultak és csodás illat lengi be az egész birtokot.

12-20170430_125104.jpg

Nosza, rántsuk ki pár akácvirágot! – mondja a pasim, én meg nevetek, hogy milyen vicces. Tovább erősködik, hogy ez nem vicc és nagyon finom, és nézzek csak utána. 

Én mit látok, igaza van, főleg Olaszországban és Franciaországban sütik ki az akácvirágot és azt ígérik, hogy isteni csemege!

Aztán ti is írtátok a Facebook-on, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni, csak én vagyok megint lemaradva, hogy még soha nem hallottam erről. Köszönöm, még egyszer az ötleteket.
02-20170501_160125.jpg

08-20170430_130658.jpg

03-20170501_160058.jpg

04-20170501_160034.jpg

11-20170430_125823.jpg

05-20170430_164407.jpg

Elolvastam több  receptet, sőt konzultáltam is, Lia-val, – aki olvassa a Facebook oldalamat tudja, hogy ő a mentorom, tanulok tőle a növényekről, virágokról, sőt főzni is – így egy végtelenül egyszerű receptet használtam.

– 100 g liszt

– 1 tojás

– sör és/vagy szóda

– porcukor

– olaj (pl napraforgó)

A lisztbe beleütöttem a tojást és finoman elkevertem benne, közben folyamatosan öntöttem bele a sört, kb. 1.5 decit használtam fel. A lényeg az, hogy annyira legyen sűrű, hogy ne tapadjon túlságos rá a virágfürtre. Figyeljünk arra, hogy csomómentes legyen a tészta. A felhasználás előtt betettem 15 percre a hűtőbe.

01-20170501_160225.jpg

A fürtöket nem mostam meg, mert azt mondták és olvastam is, hogy sok ízanyag veszne el, viszont azért kirázogattam, hogy ne legyen benne bogárka. 

Egy nagyobb tálat használtam a tésztához, azért, hogy miután belemártottam a tésztába, kicsit megforgassam a levegőben, hogy ne maradjon rajta felesleg.

Én kb. 15 fürtöt használtam, arra ez a tészta sok lett mondjuk, de nem bírtunk többet enni belőle.

1-20170501_171944.jpg

Forró olajba tegyük bele, mindkét oldalán süssük meg, ez kb 15-20 mp lesz, úgyhogy figyeljünk rendesen, ne égjen oda.

Tegyük papírkendőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, majd a végeredményt porcukrozzuk, ízlés szerint, ugye. Van aki mézet tesz rá, én mondjuk azt nem szeretem.

Olvastam olyan recepteket is, hogy tegyünk a tésztába vaníliás cukrot vagy rumaromát, én az eredeti ízre szavaztam. 

Igazi különlegesség, nem is túl bonyolult elkészíteni, úgyhogy amíg tart a szezon, ez csak pár hét, még egyszer vagy kétszer kipróbálom. 

Ezenkívül szeretnék még akáclekvárt meg akácszörpöt, akácbort is csinálni, úgyhogy akinek van tuti receptje, ne kíméljen!

Korábbi konyhás bejegyzések:

A ropogós cukkini chips titka

Kagyló (nagyon) egyszerűen

Itt is vagyok: Facebook, Instagram

Facebook Comments