A mágikus Joan Didion dokumentumfilmen

A mágikus Joan Didion dokumentumfilmen

joan-dideon-1.jpg

Derült égből villámcsapásként ért, hogy van olyan, hogy Joan Didion-ról szóló dokumentumfilm!

Az elkövető Griffin Dunne, JD unokaöccse és ahogy olvasom azért is kezdte el három éve, mert senki más nem készítette el és a most 82 éves írónő törékeny egészségügyi állapotban van.

Meg hát, Joan Didion élő legenda, és nem csak egy egyszerű írónő, 50 éve ír regényeket, novellákat, kritikákat, forgatókönyveket, a kultúrától elkezdve a politikáig. Vagy éppen saját személyes tragédiáiról: férje haláláról, akivel 40 évig élt együtt (A mágikus gondolatok éve*) és 39 éves lánya elvesztéséről.

00-story-image-joan-didion-documentary.jpg

És nem mehetünk el amellett, hogy akaratlanul is stílus ikon lett, amennyit láttam belőle, nem egy feltűnősködő alkat és mégis ugye, azok akik szépen, csendben teszik a dolgukat, alázattal, csak úgy megtörténik velük. Amúgy JD karrierje elején dolgozott a Vogue-nál szerkesztőként.

Ránézésre törékeny, madártermetű, viszont az írásaiban annál erőteljesebb és megmondó, úgyhogy ne higgyünk a látszatnak. 

Aztán emlékeztek, két éve egy Celine reklámkampányban szerepelt,  akkor még mindenki felkapta a fejét, hogy öreg nő reklámkampányban? Aztán utána jött Charlotte Rampling, Jessica Lang, Lauren Hutton, Maye Musk (és még sokan mások) és szerencsére nem állt meg a tendencia.

celine-joan-didion-spring-2015-holding.jpg 

joan-didion.jpg

* “Didion egész életét meghatározta házassága, amelytől ebben a drámai kötetben búcsúzik el. A mágikus gondolatok éve a férje halálát követő tizenkét hónapról szóló memoár, a gyászév intim és pulzálóan eleven krónikája. Didion fiatalon ismerkedett meg későbbi házastársával, John Gregory Dunne-nal, aki tíznél is több regényt és számos filmforgatókönyvet írt. Együtt utaztak, együtt dolgoztak, együtt gondolkodtak. Ennek a szimbiózisnak vetett véget John halála, amely egy szempillantás alatt érkezett el, váratlanul, miközben éppen vacsorához készültek kettesben. A haláleset időpontjában Didion és Dunne lánya kómában feküdt a kórházban. Joan Didiont mégsem zúzta össze a tragédia: „mágikus gondolataival” a saját hajánál fogva húzta ki magát a kétségbeesés mélységeiből. Szívbe markoló számvetése éppen annak bizonyítéka, hogy a legsúlyosabb megrázkódtatások idején is van vigasz, és Didion számára ezt az írás, a gondolkodás, a kultúra jelentette.” Forrás: moly.hu

Joan Didion: The Center Will Not Hold –  október 27, Netflix

Facebook Comments