A perfomanszművészet nagymamája nem pihen

A perfomanszművészet nagymamája nem pihen

20180919_125413.jpg

Szeptember végén volt szerencsém részt venni Marina Abramovic “A takarító” című kiállításának sajtótájékoztatóján. Marina Abramovicot nagyon akartam élőben látni. Vicces volt, magabiztos és határozott. Áradt belőle a nyugalom és valami energia, amitől nem lehetett másra figyelni, csak rá. Életre szóló élmény volt.

Élményeimet a 24.hu-n írtam meg, íme egy kis részlet, a link a teljes cikkhez a poszt alján! A képek a sajátjaim.

 

A 71 éves Marina Abramovićnak a reneszánsz bölcsőjében, Firenzében nyílt retrospektív kiállítása. Ő az első nő, aki kiállíthatott a Palazzo Strozziban, ahol számos botrányos vagy épp meztelenséggel járó performanszát is újra rekonstruálják.

A Belgrádban született Marina Abramović a hetvenes években kezdte a performanszművészkedést, saját testének fizikai és lelki határait feszegetve vonult be a kortárs művészet nagyágyúi közé az elmúlt évtizedekben. A Takarító című kiállításán több mint 100 fotó, videó, tárgy, installáció látható a firenzei Palazzo Strozziban, ahol olyan művészek állítottak ki korábban, mint Ai Wei WeiBill Viola vagy Carsten Höller.

A kiállítás megnyitó sajtótájékoztatójára több száz újságíró gyűlt össze a palazzo melletti Odeon moziban, és meglepő módon az esemény percre pontosan kezdődik. A színpadon heten ülnek, egyik sem Abramović, hanem szponzorok, támogatók, a Strozzi igazgatója, ő pedig oldalról vonul be, talpig feketében, haja összefogva, és nem megy fel a színpadra, hanem inkább leül az első sorba, kísérője a nála 21 évvel fiatalabb Todd Eckert, amerikai üzletember, akivel 2 éve alkotnak egy párt. Varázsütésre rohamozza meg őt a tömeg, és mivel nem látom mi történik pontosan, először azt hiszem, hogy stílszerűen valami perfomance-szal nyit. De igazából csak annyi történik, hogy az összes ember a teremben akar róla egy fotót. Vagy többet.

Nincs mit csodálkozni, Abramović eléggé divatos. Szó szerint is. A Gucci tűzfalakra festi fel arcmását világszerte, a Burberry öltözteti, az olasz Vogue tavaly beválogatta a 60 feletti nők kiadványába, szerepelt az ukrán Vogue és a szerb Elle címlapján, dolgozott Lady Gagával és Jay-Z-vel, jövőre pedig Cate Blanchett fogja őt játszani egy dokumentumfilmben. 2014-ben pedig felkerült a Time 100 legbefolyásosabb emberének listájára.

Facebook Comments