Az egykori topmodell pénzügyi tudatosságra szólítja fel nőtársait – neked van nyugdíjstratégiád?

Az egykori topmodell pénzügyi tudatosságra szólítja fel nőtársait – neked van nyugdíjstratégiád?

Az egykori topmodell pénzügyi tudatosságra szólítja fel nőtársait – neked van nyugdíjstratégiád?

Minden nő életében eljöhet egy pont, amikor valamilyen okból kifolyólag egyedül marad, és saját magáról kell anyagilag gondoskodnia.

Tudom, hogy nehéz előre gondolkozni úgy, ha ma még minden rendben van, de tudjuk, hogy az univerzum nagy játékos, egy nap alatt megfordulhat velünk a világ.

Így járt például Paulina Porizkova, a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legnépszerűbb topmodellje is. A Csehszlovákiában született Paulina 15 évesen kezdett el modellkedni, hamarosan egy hónap alatt többet keresett, mint a két szülője egy év alatt. 

19 évesen ismerkedett meg a férjével, a legendás The Cars együttes énekesével, Ric Ocasekkel. 24 évesen ment hozzá, 30 évig voltak együtt. A férj szerint rossz ómen lett volna házassági szerződést írni, mert akkor nem fog sokáig tartani a frigy, Paulina pedig hitt a 21 évvel idősebb férfinak. 

Hülye voltam, és rettentően naiv, mondja a videóban, amelyet egy bankkal közösen készített azért, hogy a pénzügyi tudatosságot promótálja a nők körében.

Ma már úgy gondolja, hogy nem kellett volna ilyen naivnak lenni, mert bár mindketten sikeresek voltak, sokat kerestek, de sose beszéltek meg az anyagiakat. Akkor sem, amikor évi 6 millió dollárt keresett, nem csoda, az Esteé Lauder arca is volt. 

A kapcsolatuk elején még külön-külön mindkettőnek volt pénzügyi tanácsadója, aztán egy számlára folyt be minden pénz. 

Az 55 éves Paulina most minden nőnek azt javasolja, hogy bármekkora is a szerelem, legyenek praktikusak és ne legyen naivak.

A következő történt ugyanis.

2017-ben különváltak, elkezdődött a válás.

2019-ben egy műtéti után komplikáció miatt Ocasek hirtelen meghalt. Ekkor a válási procedúra még nem fejeződött be. És ami, a legmegdöbbentőbb, hogy Osacek halála előtt kitagadta Paulinat a végrendeletéből. 

“Kaptam két jelzáloggal terhelt házat és a nyugdíjat, de költhető pénzem nem volt. Tehát nyilván el kellett adni a dolgokat, de amíg el nem adtam őket, addig nem volt miből élnem. Szó szerint egy éven keresztül a barátaim vásároltak nekem élelmiszert.”, mondja a videóban.

Több mint egy évvel férje halála után, Paulina azt mondja, nem tudja eldönteni, hogy férje szándékosan hagyta őt ki a végrendeletből vagy valaki (?) aláíratta vele, amikor már nem volt egészségileg jó állapotban és nem nézte meg, mit ír alá. Ezt már sajnos, soha nem fogja megtudni, ezzel megbékélnie, mondja a videóban. 

Paulina, mint Ric özvegye, a New York-i törvények alapján jogosult lehet örökségének bizonyos részére, mert halálakor nem váltak el törvényesen.
Bár Ric a végrendeletben úgy fogalmazott, hogy “ha meghalnék, mielőtt a válásunk véglegessé válna … Paulina nem jogosult semmire … mert elhagyott engem.” Mindazonáltal, hacsak nem bizonyítható a bíróságon, hogy valóban elhagyta őt, valószínűleg jogosult lesz némi örökségre.

Paulina Porizkova története biztosan nem egyedülálló, és ahogy ő is mondta, ez az egész megelőzhető lett volna, ha tudatosabban áll hozzá a pénzügyeihez.

Te hogy vagy ezzel?

Elgondolkodtál már azon, hogy…

  • Mennyi lesz az állami nyugdíjad? Hogyan kérheted ki a rád vonatkozó adatokat a Nyugdíjfolyósítótól és hogyan lehet pontosan kiszámolni?
  • Milyen formában gondoskodhatsz a nyugdíjadról? Melyik forma mire jó, melyik való Neked?
  • Mennyi pénzt kell összegyűjtened a megfelelő életszínvonal fenntartásához, vagy akár a bakancslistád megvalósításához?
  • Milyen okos megoldások, legális „trükkök” vannak, melyekkel több pénz maradhat a nyugdíjaskori zsebedben?
  • Milyen szempontok szerint nézd át meglévő szerződéseidet, ha már megkezdted az időskorra való felkészülést, de nem vagy biztos benne, hogy jó helyen van a pénzed?
  • Hogyan készítheted el saját nyugdíjstratégiádat?

2021. március 11-én, csütörtökön, 18 órakor 70 perces online pénzügyi időutazásra hívlak

„MILYEN LEGYEN A NYUGDÍJSTRATÉGIÁM?” című exkluzív online nyugdíjtervező workshopra!

Szakértők, akik pénzügyi időutazásra visznek:
Tasi Csaba – pénzügy-informatikus közgazdász, pénzügyi tervező, vezető tréner, pénzszerész
Gőcze Edit – öngondoskodási szakértő, pénzszerész

Az esemény ingyenes, itt tudsz regisztrálni: [email protected]

Facebook Comments